A PayPal bezárta a kiskaput a WikiLeaks előtt

PayPal

A WikiLeaks tragédiasorozata úgy tűnik nem lesz vidámabb. Miután körbe szökdécseltek a világ körül különböző szervereken, megfosztották őket domainjüktől, DDOS támadás érte az oldalt... már csak egy amolyan bibliai sáskajárás hiányzik a sorból. Most azonban ennél komolyabb a probléma: a pénz a kérdés.

A PayPal megszüntette a az oldal számláját, mivel az USA bírósága úgy határozott, hogy a WikiLeaks megsértette a törvényt, ahogy a cég szóvivője hangsúlyozta azonban, nem kerültek kapcsolatba semmiféle állami szervezettel. A PayPal belső döntése volt az akció.

“A PayPal véglegesen zárolta a WikiLeaks számláját tekintve, hogy a PayPal elfogadható felhasználását bíráló csoport úgy határozott, hogy a WikiLeaks által elkövetett törvénysértés értelmében az oldal áthágta szabályainkat, hiszen azok nem engednek meg semmilyen tevékenységet, mely bármilyen módon illegális cselekedetekre bíztat.” olvashatjuk a PayPal egy blog bejegyzésében. “Mi értesítettük a számla tulajdonosát a szankciókról.”

A BusinessWeek véleménye szerint ezzel a lépéssel a PayPal a WikiLeakset a  szükséges tőkétől fosztotta meg, mely most, hogy az oldal globális méretű botrányt kavart és kivizsgálások sora következik, életbevágó fontossággal bírt volna.

A PayPal blog posztja igazán rövid és kedves volt. Semmi politikai megnyilatkozás vagy efféle, csak egyszerűen bűn és bűnhődés. A WikiLeaks vétett a törvény ellen, így a PayPal kizárással bünteti. Igazán elmés és tiszta húzás.

Az egyik lehetőség tehát, hogy Julian Assange pénzhez jusson a PayPal volt, most azonban úgy tűnik ez az ajtó bezárult. És ez már nem az első eset, hogy a WikiLeaks ellentmondásba keveredik a PayPallel. Korábban januárban a túlzottan jelentékeny pénzmozgások kondították meg a pénzmosás veszélyére figyelmeztető harangokat. A PayPal ekkor szintén zárolta a számlát, amikor nem kapott választ a WikiLeaks valós tevékenységét illetően.

Ez tehát most erősen úgy fest, hogy a PayPal vs WikiLeaks párharc utolsó menetét látjuk.