A mai nap a végső válasz az életre, az univerzumra, mindenre

42Douglas Adams nagy sikerű könyvében a szuper számítógép szerint a végső válasz 42. Mindenre. Ezt el kell fogadni, annak ellenére, hogy igazából senki nem tudja pontosan miért 42. Sokan próbálták már megfejteni a titkot, ám Adams egy interjúban kifejtette, hogy csak egy random, kis számot keresett, és ez a 42 lett.

A tizenhármas számrendszer, a tibeti szerzetesek, illetve bármiféle bináris reprezentáció nonszensz - nyilatkozta az író. Olyan hírek is keringenek, miszerint Adams csak kölcsönvette a számot, amit eredetileg a James Bond filmek Q-ja, John Cleese talált ki. A választ valószínűleg erre a kérdésre sem tudjuk meg soha. Illetve tudjuk, 42.

De hogy miért a mai nap a végső válasz? Talán a majáknak van hozzá köze, esetleg az apró zöld emberkéknek? Netán egy hatalmas, interkontinentális CIA-MI6 összeesküvés áll a dolog mögött? Nem. Erre a kérdésre tudunk pontos választ adni.

2010. október 10 - avagy, ha egy másik módon írjuk fel a dátumot 10/10/10. Amennyiben ezt bináris számnak tekintjük, pontosan 42-t kapunk. A bűvös számot, mely azóta számos helyen visszaköszönt.

Az Allen Telescope Array, melyet Paul Allen állított a SETI programhoz, pontosan 42 teleszkópot tudhat magáénak. Allen később elárulta, Adams-nek állított emléket a 42 teleszkóppal.

A LOST című sorozatban a rejtélyes számsor utolsó számjegye is 42, valamint Hurley nyertes lottószámai is ezek voltak. Egy interjúban a show egyik exkluzív producere elárulta, hogy direkt választották a 42-t utolsó számjegynek, Adams iránti tiszteletükből.