A keddi razziák hatása

Scene BustKedden egy rendkívül jól koordinált, két éve szervezés alatt álló akció keretében Európa több országában, köztünk hazánkban is, rendőrök csaptak le különböző nagy scene warez oldalak szervereire. A hatóságok pontosan tudták, melyik gépeket keresik, így percek alatt végeztek minden szerverteremben.

Négy embert vittek be kihallgatásra. Az akció méretéhez képest ez igen alacsony számnak tűnhet, de ennek oka, hogy csupán a legnagyobb oldalakat támadták. Az eddigi információk szerint sem csapatokat, sem azok tagjait nem tartóztattak le, vélhetően csak az említett oldalak üzemeltetőit.

Az akciót a belga hatóságok szervezték, melynek tagjai közé egyes források szerint már régóta beférkőztek a warez scene tagjai közül néhányan. A razziákat követően hat oldal biztosan leállt, több másik pedig úgy döntött, befejezi működését. Előbbiek között van a BAR, Svédország első számú, naprakész alkalmazásokkal és médiával ellátott oldala, a cseh LOST, Hollandia egyik legjelentősebb oldala, a svéd-lengyel működtetés alatt állt SC, valamint egy svédországi hálózat pornó részlege is.