A Google-t egy japán asszony pereli

Google

A Google hiába a netes keresés óriása, mégis egy egyszerű japán asszony is perbe foghatja olyan vádakkal miszerint a Google Street View szolgáltatásának képein a hölgy frissen mosott fehérneműi voltak láthatóak, miközben azok az utcai ruhaszárítón lógtak.

A nevét eltitkolni kívánó asszony az őt ért sérelemért 600.000 Yent, avagy megközelítőleg 7000 $-t követel, azon indoklással, hogy a képek miatt olyan pszichológiai nyomás alá került, melynek hatására elvesztette munkáját valamint a szégyen miatt kénytelen volt lakóhelyet változtatni.

A hölgyet meginterjúvoló japán lap kiemelte, hogy a sértett akkor látta a képeket először, amikor tavasszal a Street View szolgáltatást használva meg akarta keresni saját házát. Az eredmény azonban több volt, mint megdöbbentő. Az asszony már meglévő megrögzött üldözési mániája és pszichológiai zavarai rosszabbodtak a képek által okozott aggodalom miatt, így végül eljutott odáig, hogy azt hitte élete minden momentumát titkos szervezetek rögzítik. 

Ez persze nem az első eset, hogy a Street View-t kritika éri. Előzőleg a Google ugyan megúszta a büntetést, de az eddig összegyűjtött adatokat törölnie kellett. Németországban is csak szigorú korlátozások mellett indulhatott meg a szolgáltatás, hiszen 244.000 polgár megtagadta a felmérések elvégzésének jogát a Google-tól.

A Google megerősítette, hogy komolyan veszi az asszony ügyét, valamint kijelentette, hogy a sértő képeket azonnal eltávolította, amint a hölgy októberben keresetet nyújtott be ellene.