Sony 4K HDR TV-k - A jó a jobb és a csúcs [GALÉRIA]

centerNemrégiben lehetőségem nyílt egy bemutató keretében kipróbálni a Sony legújabb termékeit, amellyel tökéletes házimozi élményt varázsolhatunk otthonunkba.

A három 4K HDR TV (XF85, XF90 és AF8) mellett két fejhallgató (WH-H900 és WH-H800) és két Blu-Ray lejátszó (UBP-X800 és UBP-X700) biztosította a teljes élményt. A bemutatón elsősorban most a televíziók kapták a fő hangsúlyt.

Az XF85 és XF90 széria LCD (LED háttérvilágításos), az AF8 sorozat OLED panellel érkeznek.

A kiállított TV-k mindegyikén Android fut, amit személy szerint egy igen pozitív döntésként éltem meg. Alapvetően nincs sok baj a Sony saját operációs rendszerével, de jóval kényelmesebb az évek alatt felépített Google-infrastruktúrát natívan használni a TV-n, mint trükközgetni egy set-top-box-szal vagy Chromecast-tal.

Apropó Chromecast: mivel Android fut a TV-n, így ez beépítve érkezik, nincs szükség a dongle-t külön rádugni egy HDMI portra. Cool.

Nem meglepő módon az AF8 OLED kijelzővel szerelt készüléke adta a legszebb képet: hasonlóan a telefonokhoz, a panel által használt technológia itt is verhetetlen feketéket produkál. Ennek szimpla oka, hogy a fekete szín előállításakor a dióda nem kap áramot - tehét kikapcsolt állapotban marad - és így semmilyen mellékes világítás nem szennyezi a fekete színt tartalmazó területet - szemben a LED háttérvilágításos LCD modellekkel.

Hasonlóan szaturáltabb, élénkebb színeket produkál az OLED társainál, de szerencsére ma már az LCD panelek is sokat fejlődtek, így tényleg csak árnyalatnyi a különbség (leszámítva a fekete szín megjelenítését, értelemszerűen).

center

A bemutató videók a PlayStation 4-en futó Gods of War játék, illetve Netflixen töltött percek alapján bátran kijelenthetjük, hogy egyik TV esetén sem tapasztalható ghosting, azaz a szellemképesedés. Sport események esetén azért érdemes a sport módot bekapcsolni, ha másért nem, akkor a kis extra szaturáció miatt, amit ad.

De ezzel még mindig nincs vége az igazi show-nak: mindhárom TV HDR-re lett kihegyezve, amihez természetesen vehetünk HDR-t támogató Bluray lejátszót. HDR-rel eddig többnyire kameráknál találkozhattunk, ahol a mód aktiválása után sokkal színesebb, élénkebb képeket kaptunk.

Ebben az esetben a különbség nagyjából olyan lesz, mint amikor James Cameron dög unalmas Pocahontas adaptációját Avatarját IMAX vásznon néztük. A színek, a kontraszt, a látvány gyakorlatilag etették a szemet.

centerA tora a habon mindemellé a Dolby Atmos hangzás támogatása, amit azért nem lehet egyszerűen összefoglalni. A lényege, hogy minden hangsáv vezérlésére 100 csatorna van kialakítva, amelyből emlékeim szerint 18 maga az effekt, zene, dialógus - a többi pedig control csatorna, ami a hangerőt és egyéb dolgokat vezérli. Ennek segítségével alakul ki az objektum-alapú hangzás, ami a megszokott 5.1 hangzást bővíti ki 7.1.2-re (extra két szatelittel és további két hangsugárzóval).

A végeredmény pedig - megfelelő elrendezés esetén, értelemszerűen - egy ténylegesen mozihoz közeli élmény a nappaliban is, ahol a hang nem egyszerű panninggel megy át balról jobbra, hanem dinamikusan, fokozatosan, decibelenként mikro-szabályozva.

Alapvetően Budapesten jó pár helyen van már Dolby Atmos terem, bár azt nem tudom, hogy mennyire adnak ott eredeti nyelven filmeket - illetve azt sem, hogy a szinkron munkálatok során mennyire marad meg az eredeti vezérlés.

Mindenesetre aki bevállalósabb és hajlandó elmenni a hanyatló Nyugatra Európába a szomszédba mozizni egyet, már Bécsben is több helyen kipróbálhatja. Egész biztos vagyok benne, hogy a megfelelő filmnél még egy Best of Lézer Jani soundtrackről vett melankólikus hegedűszólót is hallhat majd.

Dolby Atmost támogató mozikat itt lehet keresgélni: https://www.dolby.com/us/en/find-a-movie-theatre.html