Samsung NX300: sebesség, teljesítmény és széles körű csatlakoztathatóság

Samsung NX300

A minap volt szerencsénk párat kattintani a Samsung legújabb fényképezőgépével, az NX300-zal. Engem személy szerint a 2D-3D átalakító kötött le a legjobban, de nagyon bejött a gép "retro modern" megjelenése is. Ez annyit tesz, hogy a markolat és a váz bőr hatású, mintázott felületet kapott, amiről a régi Zenith gépünk jutott eszembe egyből. Persze ezen kívül is van közös vonása a két gépnek: én egyikkel sem tudok jó képeket készíteni.

Bár az NX300 esetén ez annyira nem teljesen igaz. A mindenféle Smart Camera funkcióknak köszönhetően gyakorlatilag tényleg csak annyi dolgunk van, hogy irányba állítsuk a gépet, igány szerint zoomoljunk, majd megnyomjuk a gombot. A többit elvégzi a masina, ráadásul a fókuszálás is csak 0.08 másodpercet vett igénybe, ha jól emlékszem. Magyarul a gép majdnem hamarabb készíti el a képet, mint hogy megfogalmazódik bennünk a gondolat. 

Persze az alapszabály most is igaz, hogy amihez nem értünk, azt ne állítgassuk. Bármennyire is csábító, hogy az objektíven elhelyezett gombbal gyakorlatilag pár másodperc alatt eltekerhetünk mindent. Azonban a gép teljes engedelmességet mutat még akkor is, ha a lehető elgrosszabb beállításokat sikerül összeválogatni, szóval lehet ezzel a géppel is rossz képeket csinálni - de ez minden esetben a felhasználó hibája lesz.

A Samsung NX300 az NX sorozat új, cserélhető objektíves zászlóshajója, egyben az első olyan 3D-s rendszer, amely képes állóképeket és 1080p Full HD videokat is készíteni 3D-ben (mindössze egy objektívvel). A termék reklámarca a világ leggyorsabb embere, Usain Bolt olimpiai és világbajnok rövidtávfutó.

„Az elmúlt években jelentős átalakulás zajlott a fényképezőgépek piacán, hiszen egyre többen kezdték el okostelefonjukat használni fotózásra. A mobilok méretük, kezelhetőségük és internetes kapcsolódási lehetőségeik miatt sok felhasználót rendszeres fotózásra és megosztásra szoktattak az elmúlt években. Az NX300-at ezeket a felhasználói igényeket szem előtt tartva terveztük meg: az APS-C méretű képérzékelő a profi digitális tükörreflexes gépekhez mérhető képminőséget nyújt, ugyanakkor mérete és tömege töredéke azoknak, a Wi-Fi kapcsolat révén a fotók és a videók e-mailben azonnal továbbküldhetők, vagy a közösségi oldalakra, internetes tárhelyekre feltölthetők, ráadásul az óriási kijelzőnek és az intelligens automatikának köszönhetően igen egyszerűen kezelhető” – mondta el Kunos Balázs, a Samsung mobil és IT üzletágának igazgatója.

Tökéletes fotók

Az NX300 20,3 megapixeles APS-C méretű CMOS szenzorával nagyon jó minőségű képeket lehet készíteni, a színek életszerűek, a fotók pedig élesek, elevenek és tiszták, bármilyenek legyenek is a fényviszonyok. A széles ISO tartomány (ISO100-25600) még sötét környezetben is megkönnyíti a fotózást. A vadonatúj Hybrid Auto Focus (AF) rendszer gyors és pontos fázis- és kontrasztérzékelést biztosít, miközben az 1/6000 másodperces maximális záridő, valamint a 8,6 fps sebességű sorozatfelvétel garantálja, hogy a felhasználók egyetlen fontos pillanatról sem maradnak le.

A Samsung egyedi, saját tervezésű DRIMe IV képalkotó motorja hatalmas továbblépést jelent a sebesség és a minőségi fotókészítés területén. A DRIMe IV jobb színreprodukciót és hatékonyabb zajcsökkentést tesz lehetővé, s támogatja a 1080p HD minőségű, 2D és 3D videok készítését is (ha a Samsung új 45mm-es 2D/3D objektívével együtt használják).

Az NX300-as 84mm-es (3,31”) képátlójú AMOLED kijelzőjével igazi élmény a fotók készítése és visszanézése, miközben a hibrid érintőképernyő, valamint az ötgombos manuális kezelőfelület egyszerű, felhasználóbarát kezelést nyújt. A kihajtható kijelző révén könnyen lehet mindenféle szögből fotót készíteni. 

Könnyű kezelhetőség és stílusos, retro design

A kompakt NX300 mindenki számára megkönnyíti a közel professzionális, lenyűgöző képek készítését, még minimális műszaki tudás mellett is – és ehhez a beállításokkal sem kell sokat bíbelődni. A fényképezőgép Smart funkciójának használatával a kezelő 14 különböző beállítás közül választhat – például: Creative Shot, Landscape, Light Trace vagy Action Freeze –, amelyek automatikusan behangolják a készülék paramétereit – például a blendét vagy a zársebességet – a kívánt helyzetnek megfelelő legjobb kép készítése érdekében. Az NX300 i-Depth funkciójával könnyen és egyszerűen lehet beállítani a kép mélységélességét, az i-Function pedig lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy az objektív állításával módosítsa a fényképezőgép paramétereit, s ezzel úgy igazítsa a képet, hogy a készüléket mindvégig célirányosan tartja.

Azonnali megosztás a továbbfejlesztett Wi-Fi kapcsolaton keresztül

Az NX300 a Wi-Fi hálózatokhoz is képes csatlakozni, így a felhasználók azonnal átmásolhatják kedvenc fotóikat a fényképezőgépükre vagy okostelefonjukra, táblagépükre. Utóbbihoz mindössze le kell tölteni az a Samsung SMART CAMERA alkalmazást, amely Android és iOS platformon is elérhető.

Az NX300 képes felismerni, és vezeték nélkül is csatlakozni az okostelefonokhoz, ha valamelyik SMART CAMERA funkció aktiválva van. Ezek között található az AutoShare funkció, amely automatikusan elküldi az összes jó minőségű fotót a beállított okostelefonra, valamint a Mobile Linket, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a tetszőlegesen kiválasztott képeiket vagy albumaikat közvetlenül az okostelefonjukra küldjék. A SMART CAMERA alkalmazás Remote Viewfinder (Távoli kereső) funkcióval is rendelkezik, lehetővé téve a még kreatívabb és izgalmasabb fotókészítést. 

Az NX300-as továbbfejlesztett Wi-Fi csatlakozási lehetősége biztosítja a felhasználók számára, hogy a fényképezőgép DIRECT LINK gombjának egyetlen megnyomásával közvetlenül a fényképezőgépről, a különféle közösségi weboldalakon keresztül osszák meg képeiket barátaikkal vagy családjukkal. Emellett az AllShare Play funkción keresztül a képeket automatikusan felhő alapú tárhelyre menthetik, ezzel garantálva, hogy azok mindig biztonságban és mindenkor hozzáférhetők legyenek.

Samsung 45mm-es 2D/3D objektív

A Samsung 45mm-es 2D/3D objektíve (külön kapható) a világ első egyobjektíves, 3D-s rendszere, amely ráadásul állóképek és 1080p felbontású Full HD videok készítésére is alkalmas. 

Ár és elérhetőség

A Samsung NX300 SMART kamerának a 18-55mm F3.5-5.6 OIS III objektívet és az Adobe Photoshop Lightroom 4 DVD-ROM-ot is tartalmazó készlete várhatóan bruttó 199 900 forintos kiskereskedelmi áron lesz kapható április közepétől.