Saját processzorokat tervez a Samsung

Samsung Exynos

Még mielőtt belemennénk a részletekbe úgy gondolom, hogy a cím némileg tisztázásra szorul: a Samsung Exynos processzorait minden esetben a Samsung készíti és tervezi, azonban ezek ARM processzorokból épülnek fel. Ellenben nagy riválisa, az Apple a legújabb processzorai már a cég saját ügyédei mérnökeinek kezei alatt születnek meg, amihez az ARM-től licencelik az architektúrát.

Leginkább olyan ez az egész, mint amikor a Forma 1-ben egy csapat saját autójának - ami jelen esetben a telefon vagy a tablet - motorházteteje alatt egy másik gyártó motorja duruzsol. Hirtelen nem jut eszembe, hogy pontosan kik csinálják ezt, de azt hiszem a Force India a Cossworth-tól szerzi be a motorokat - míg például a Ferrari saját maga tervezi és építi azokat. Azonban ezek valahol mind egy tőről fakadnak.

Ugyanez a helyzet a Samsung Exynos processzorai esetén is. Azonban az ETNews információi szerint az Apple és a Qualcomm után Sammyék is beállnak a sorba és az ARM architektúráját kicsit átdolgozva teljes mértékben saját processzorokat készítenek majd. Mindez a texasi R&D laborban zajlik már most is, a munka gyümölcse pedig valamikor a jövő év elején lát majd napvilágot.