Hollywood tapasztalatával emelkedik ki a Panasonic a versenytársak közül

A televíziókban megtalálható LCD panelek az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül, de - hasonlóan a telefonokhoz - az OLED kijelző még a rosszabb napjain is messze lekörözi bármelyiküket. Nincs ez másként a Panasonic új, EZ950 névre keresztelt készülékeivel sem, melyek egy 2017-es frissítést követően térnek vissza a boltok polcaira.

Hasonlóan a nagy testvérhez (EZ1000), az EZ950 is rengeteg olyan megjelenítési funkcióval rendelkezik, amely maximálisan kihasználja az OLED panel nyújtotta lehetőségeket: természetesen a kategóriában elvárható 4k felbontás adott, és ehhez társul például a HDR10 és HLG támogatás, de ami talán még ennél is fontosabb, az a 2017-es frissítésű HCX2 videóprocesszor (a 2016-os Panasonic LCD flagship, a DX900 képi világáért felelős processzor továbbfejlesztett változata).

Az EZ950 két méretben, 55” és 65” kapható. Nekünk a kisebb változathoz volt szerencsénk, ami így is elég nagy ahhoz, hogy egy átlagos nappalit kellemesen megtöltsön. Mielőtt azonban rátérnénk a tapasztalatainkra, fussuk át gyorsan, hogy mit is kapunk a pénzünkért.

Ha már kinéztük a helyet az új tv-nek a falon, akkor egy VESA 400×400-as konzollal tudjuk felszerelni. Természetesen a hagyományos módon, lábakra is állíthatjuk. Csatlakozók terén nincs hiány:

 • 2x HDMI 2.0b
 • 2x HDMI 2.0
 • 1x USB 3.0
 • 2x USB 2.0
 • Ethernet
 • SPDIF
 • HDMI-ARC
 • 3.5mm jack
 • 2x DVB-T/T2 tuner (erre később még kitérünk)
 • 2x DVB-C tuner
 • 2x DVB-S2 tuner

center

Ha valaki inkább a vezeték nélküli megoldásokat preferálja, annak jó hír, hogy az EZ950 wifi-n is képes a hálózatra csatlakozni.

A hangról összesen 4 darab hangszóró gondoskodik, az alábbi felosztásban:

 • 2x 10W közép-magas
 • 2x 10W közép-mély

Hasonlóan a ma kapható tv-k nagy részéhez, jelen esetben is kellemes hangzást biztosítanak a beépített hangszórók.

Az EZ950 smart funkcióiról a FirefoxOS, azaz a myHomeScreen 2.0 rendszer gondoskodik. Természetesen Netflix és YouTube app, mint kötelező szériatartozék, itt is megtalálható.

A készülék mellé emellett még két darab távirányítót is kapunk, egy hagyományost, valamint egy TouchPad-est. Viszont, ha esetleg lustának éreznénk magunkat, angol vezényszavakkal is utasíthatjuk a tv-nket arra, hogy különböző dolgokat végrehajtson (csatornaváltás, hangerő-szabályozás, stb).

De, a puding próbája az evés, szóval nézzük, hogy mit is tud a 4k OLED panel. A teszthez a Pacific Rim (Tűzgyűrű) című filmre esett a választás, amit én annak idején még IMAX-ben láttam, a képi világa pedig pont olyan elemekkel van tele, amik egy OLED panel számára hatalmas előnyt jelentenek az LCD-vel szemben.

Mint az várható, az OLED technológiának hála a fekete az fekete, a fehér az fehér, a HDR-rel tuningolt kép pedig egyszerűen zseniális, élénk színeket produkál, ami pedig a részletességet és az élességet illeti, szerintem minden egyes apró karcolást lehetett látni a Jägeren. És azért valljuk be, ha már ilyen tv-t veszek, akkor ezt szeretném kapni.

Azonban, minden előnye ellenére, az OLED panelek azért szeretnek beégni (én még személy szerint nem tapasztaltam ilyet, pedig évek óta minden telefonom OLED kijelzős, és elég sokat nyomkodom őket). A Panasonic a problémát két módon orvosolja:

 • 3 óra folyamatos üzemidő után, a kikapcsolást követően elindul egy automatikus karbantartó rutin, amit a tv alján található led villogó fénye jelez. Ez kb. 10 percig tart, ami alatt nem szabad áramtalanítani a készüléket.
 • 1.500 óra üzemidő után egy komolyabb karbantartás történik, amely szintén nagyjából 80 percet vesz igénybe, ám ilyenkor – plazma tévéknél hasonló módon – a megszokott fehér csík vándorol végig a panelen.

Hasonlóan minden ma kapható OLED tv-hez, a Panasonic panelét is az LG.Display gyártja. Habár a panel megegyezik a versenytársakéval, a hollywoodi szakértők hozzáértése rengeteget tesz ahhoz, hogy a Panasonic készüléke kiemelkedjen a többiek közül.

Mint már említettem korábban, a HCX2 processzornak köszönhetően az EZ950 rendelkezik jelenleg a legjobb hardverrel, amely - többek között - azért felelős, hogy a nem 4k tartalmakat megfelelő módon felskálázza. Ez pedig a jelenlegi kínálatban - ahol a Netflixen, a YouTube-on és egyes felnőtt tartalmakon kívül kevés dolog érhető el natív 4k formátumban - igen komoly előnyt jelent. Ehhez társul még a rengeteg finomhangolási lehetőség, ami szintén az egyik legszélesebb palettát kínálja a mai piacon.

Emellett még jó pár érdekes feature-rel is büszkélkedhet alanyunk: ilyen például a DVB-IP tuner, amely lehetővé teszi, hogy vezeték nélkül továbbítsuk az általunk preferált DVB streamet a háztartásban található, DVB-IP klienssel rendelkező televíziók felé. Ezzel megspóroljuk a falfúrást és a kábelek telepítését.

A másik, ami számomra érdekes megoldás volt, az a fordított tükrözés, ahol a tv adja a képet és hangot a telefonra. Ami elsőre nem tűnhet túlságosan hasznosnak, de a segítségével bármikor felállhatunk és járkálhatunk a lakásban szabadon anélkül, hogy bármiről lemaradnánk.

Összességében elmondható, hogy a Panasonic EZ950 kiváló alternatívát kínál azok számára, akik OLED tv-ben gondolkodnak, de sem az LG, sem a Sony készülékei nem győzték meg őket teljesen. Ráadásul a HCX2 processzornak köszönhetően még inkább hasznot tudunk húzni az OLED panel amúgy is gyönyörű képi világából.