Lamax X3.1 - Kis kamera óriási dobozban

Talán egy kissé rendhagyó beszámoló következik, hiszem a Lamax X3.1 Atlas akciókamerát pont olyan időpontban sikerült megkapni, amikor igazából semmit nem lehetett csinálni. A legizgalmasabb dolog talán az volt, hogy vajon a kutya le fogja-e szedni a robotporszívó tetejéről, hogy legalább legyen egy kis izgalom a felvételen. Nyáron pedig a madáretető látogatottsága is a hotelekével versenyzett, így az amúgy népes veréb sereg sem tette túl sok tiszteletét.

Ami talán legjobban meglepett, hogy az alapvetően kicsi kamera mekkora dobozban érkezik: maga az X3.1 nem nagyobb, mint egy átlagos bankkártya, de rengeteg kiegészítőt kapunk, köztük vízálló tokot, így a csomag teljes mérete már egy családi dobozos müzlihez közelít.

Megjelenését tekintve amúgy kifejezetten tetszetős a kis kamera: a strapabírást a sötétszürke, gumi borítás garantálja, amit csak pár gomb, fedél, és a lencse szakít meg.

Ami számomra kicsit furcsa, hogy a bekapcsoló gomb az optika mellett, az előlapon kapott helyet, ehhez képest a menü léptető és exponáló gomb már felülre került. Oldalt találunk egy microUSB csatlakozót, amivel akár webkamerának is használhatjuk az Atlast. A képek és videók tárolására egy microSD kártya szolgál, illetve HDMI porton rá tudjuk kötni akár a tv-re is, ha csak gyorsan vissza akarnánk nézni azokat.

center

Képek tekintetében amúgy nem igazán erős: ha jók a fényviszonyok (napsütés, szabad téren) egész vállalható eredményt kapunk, bár túl sok részletre és kontrasztra így sem számíthatunk, inkább egy mid-range telefon szintjét hozza. A 160 fokos látószög miatt a fókusz elég sokszor elmászik, nehéz megtalálni azt a pontot, hogy az legyen éles, ami a kép középpontjában van - nekem rendszerint a háttérre került a fókusz.

Gyenge fényviszonyok mellett a videó sem érdemel sok említést: zajos, színtelen és alapvetően nem fog sokat mutatni. Napfényben már sokkal jobb a helyzet, és rögzítés mellett egész stabilnak tűnik az eredmény. A színek is jók, illetve a rázkódásokat is jól kezelte (mint látható a robotporszívós utazáson).

Felbontást tekintve 2.7K-t támogat, bár a menüben beállíthatunk 4K-t is. Érdemi változást nem hoz, csak az üzemidőt rövidíti, ami amúgy is elég karcsú, ha hosszabb túrát szeretnénk videózni. Általában egy jó másfél órát várhatunk el a kamerától egyhuzamban, de ha veszünk tartalék akkumulátorokat, akkor a könnyű cserélhetőségnek köszönhetően ezt viszonylag egyszerűen megtoldhatjuk.

Ami külön tetszett, az a “karóra”, ami a korábban említett hatalmas doboz része. Ez lényegében egy csuklóra szerelhető vezérlő, amivel kiválthatjuk a mobilos alkalmazást, ha például távolról akarunk felvételt indítani.

Nem voltam ennyire kibékülve a sok tartóval és a különféle kütyükkel, amiknél sokszor elképzelni nem tudtam, hogy mégis mire kéne használni vagy hogyan kéne összetákolni anélkül, hogy bármiben maradandó károsodást okoznék.

Összességében elmondható, hogy a Lamax X3.1 Atlas kb. 20.000 Forintos árával nem lehet vitatkozni, ha az ember csak pár alkalommal szeretné használni, vagy épp nem az extrém sport videóiból szeretne jövedelmező YouTube csatornát futtatni. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi kiegészítőt kapunk még a kamera mellé bónuszban - de legalább ennyi kompromisszumra is kell majd készülnünk.