Megnéztük a Barbie-t

A napokban lehetőségünk volt megnézni a sokak által kedvelt, nem véletlen ikonikussá váló, új Barbie filmet.

Mondanom sem kell hány millió kislány kedvenc játéka volt, ebbe a körbe én is beletartoztam. Minél többet szerettem volna kapni a rózsaszín, habos-babos, szemet gyönyörködtető babákból, akik által az lehettél, aki csak szerettél volna. A rengeteg kiegészítő, a változatos kínálat gyermekkorom kedvence volt.

A film promóciója úgy gondolom sok hozzám hasonló fiatal hölgy figyelmét felkeltette. A social media hónapok óta adagolta számunkra, a boltok kínálatai több ízben meglovagolták az érkező filmet, ezzel is még nagyobb hangsúlyt helyezve rá. Bárhova mentél, körülvettek a rózsaszín, csillogós ruhák, kiegészítők széles választéka.

Ki gondolta volna, hogy többről lesz szó, mint az álomvilágról, amit gyerekként kaptunk? Hogy egy Barbie életébe is érkezhetnek megpróbáltatások?

Számomra hatalmas pozitív csalódás volt a film mondanivalója. Ami egyszerre volt komikus, drámai, elgondolkodtató, szentimentális, illetve nagyon amerikai.

A főszerepben természetesen a Barbie-k gyönyörű, álomszerű élete kapott helyett, rendkívül gazdag képi világ tárult elénk, a műanyag díszlet, a ruhák, a karakterek mind-mind telitalálatok voltak.

Rendkívül jó választás volt, a sokak által kedvelt és felkapott Margot Robbie és Ryan Gosling színészek felkérése, illetve sok közkedvelt szereplő is helyet kapott a filmben, hableányként megjelenik Dua Lipa, Will Ferrel, mint vezérigazgató.

A Barbie világban a nőké a főszerep. Emlékszem is rá gyerekkoromból, volt vagy 70 Barbie babám, Ken mindössze egy. Ez elgondolkodtató. A Kenek élete a Barbie-k figyelmétől függ. Másodlagos, mellékszereplők.

A konfliktus azáltal alakul ki, hogy főszereplőnk, aki egy sztereotipikus Barbie elkezd gondolkodni. Nem is akármiről, a halálról. Ha ez önmagában nem lenne elég, narancsbőre lesz, majd a tökéletesen, spicc-ben álló lába, emberi, “lúdtalpas” lábbá alakul. Mit tehet ilyenkor egy mesébe illően tökéletes Barbie? Kiakad természetesen, de végül megoldást keres.

Így kerül az emberek világába, ahol hatalmas káoszt és felfordulást okozva, megtalálja azt a nőt, aki éppen játszik vele.

Viszont mindeközben rájön, hogy ami egy Barbie igazi célja lenne, hogy erővel, nőiességgel, önbizalommal töltse el a nőket, közel sem ezt váltja ki, az átlagos, hétköznapi emberekből. Sőt! Inkább az ellenkezőjét. Tetejében az emberek világában nem a nőké a vezető szerep, hanem a férfiaké.

A szórakoztató és időnként nagyon fárasztó viccekkel tarkított film, ilyen mély témákat is boncolgat, mint a feminizmus, az önelfogadás, anya-gyermek kapcsolat, női és férfiszerepkörök, illetve a kapcsolatok működésének sikerességét. Nagy tanulsága a filmnek, hogy az önmagadba vetett hited a legfontosabb.

Így ez a film több, mint giccs és véget nem érő boldogság, nem csak vattacukor felhő, hanem igazi érzelmek, a mindennapi nőket és férfiakat érintő társadalmi elvárások széles spektruma, a mai társadalmat leginkább meghatározó önelfogadáshoz vezető út előszobája.

Fotó: InterCom