IKEA STARKVIND – Egy elegáns és modern kiegészítő az otthonodba

A belélegzett levegő minősége egészségünk és jólétünk alapvető szempontja. A rossz levegőminőség káros hatással lehet légzőrendszerünkre, és súlyosbíthatja a meglévő állapotokat, például az asztmát és az allergiát. Az IKEA által kifejlesztett STARKVIND légtisztító rendszer egy új, modern és hatékony megoldást kínál ehhez.

A telepítés
Az IKEA STARKVIND könnyen telepíthető, a dobozában minden szükséges tartozék megtalálható. A telepítéshez szükséges, az IKEA-tól már jól ismert útmutató egyszerű és könnyen követhető. A tesztkészüléket már elve összeszerelt állapotban kaptam, így csak áramot kellett adnom neki és már készen is állt a használatra. Kifejezetten tetszett az a megoldás, hogy a nem használt kábelt el lehet rejteni a szerkezet alsó részében, ezáltal nem lesz egy kábelrengeteg a szobánkból.

Hatékony szűrés, egyszerű karbantartással párosítva
Az légtisztító működési elve, hogy egy háromlépcsős szűrőrendszerrel távolítja el a szennyező anyagokat a levegőből. Az előszűrő felfogja a nagyobb részecskéket, például a port és a háziállatok szőrét, míg a HEPA-szűrő a kisebb részecskéket, például a polleneket, a penészt és a baktériumokat. Az elektrosztatikus szűrő feltölti a maradék részecskéket, így azok a szűrő felületén megtapadnak.

A szűrők karbantartása is igazán egyszerű, az előszűrő porszívózható vagy mosható, míg a HEPA és az elektrosztatikus szűrők szükség szerint cserélhetők.

Két szűrő közül választhatunk, alapból egy részecskeszűrőt kapunk, azonban kiegészíthetjük gázszűrővel is, amivel a formaldehidek és a kellemetlen szagok ellen vehetjük fel a harcot. Az alapszett 5000 forintos, a kiegészítővel körülbelül 8000 forintos kiadást jelent, melyet körülbelül 6 havonta érdemes cserélni, de erről egy LED-es jelzőfény is figyelmeztet.

Energiahatékonyság és intelligens otthoni integráció
Manapság az egyik fontos szempont az elektromos eszköz vásárlásánál a fogyasztása. Szerencsére az IKEA-nál erre is gondoltak, ugyanis a légtisztítót úgy tervezték, hogy energiatakarékosak is legyen: Olyan kefe nélküli motort használnak, amely kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos motorok.

A légtisztító alvó üzemmóddal is rendelkezik, amely csökkenti a ventilátor sebességét és zajszintjét (24 dB), így ideálisak hálószobákban vagy más csendes helyiségekben történő használatra is. Nálam a dolgozószobában elhelyezve szinte fel sem tűnt a zaj amit kibocsájtott. (Azért a legnagyobb fokozaton már természetesen erőteljes hangerővel (51-53 dB) kell számolni.)

Mivel manapság már a háztartási eszközöknek is "okos"-nak kell lenniük, így ez alól a STARKVIND sem kivétel. Jó ideje kapható az IKEA kínálatában mindenféle smarthome ketyere, így természetes, hogy ezt az eszközt is könnyedén becsatlakoztathatjuk az okosotthon-ökoszisztémánkba. Az IKEA Home Smart alkalmazás lehetővé teszi a ventilátor sebességének beállítását, időzítő beállítását és a szűrő állapotának nyomon követését, de a légtisztító akár hangutasításokkal is vezérelhető Amazon Alexa, az Apple Home vagy a Google Home rendszerén keresztül.

Ezen kívül az IKEA kínálatában kapható a VINDSTYRKA nevű levegőminőség érzékelő, melyet a leírás szerint egy gombnyomással csatlakoztatni tudunk a légtisztítóval, azonban ez nekem nem akart összejönni.

És ha már megemlítettem, tegyünk egy kis kanyart és essen pár szó erről a termékről is:

VINDSTYRKA - Okos levegőminőség-érzékelő
Úgy sejtem, hogy a légtisztító után adta magát az ötlet az IKEA-nál, hogy "ha már tisztítjuk a levegőt, akkor mutassuk is meg a vásárlónak a változást! Hiszen szabad szemmel nem látható sem a PM2.5 szint, sem pedig az illékony szerver vegyületek (TVOC)."

A körülbelül egy vizespohár méretű eszköz elején egy nagy kijelző található, ahol az előbb említetteken kívül még a hőmérsékletet és a páratartalmat is nyomon követhetjük. A tetején pedig két gomb, egy nagyobb, amivel a háttérvilágítást kapcsolhatjuk be, és egy kisebb, amivel pedig csatlakoztathatjuk az eszközt az IKEA okosotthon-világába. Ugyancsak az IKEA-tól megszokott szép és letisztult formát kapunk, amit egy USB-kábel segítségével láthatunk el árammal.

Maga a kütyü szép és jó, a tesztjeim alapján nagyon pontosan mér, azonban szerintem az ára kissé magasnak mondható. (Jelenleg: 14 990 Ft-ba kerül, amihez még az USB adaptert külön kell vásárolnunk.)

Térjünk is inkább vissza a légtisztítóhoz és annak kinézetéhez.

Stílusos kialakítás
A légtisztító első ránézésre egy lábdobra hasonlít, azonban jobban megfigyelve észrevehetjük az IKEA-tól már megszokott modern és minimalista dizájnt, amely jól illeszkedik bármilyen otthoni dekorációhoz. Két színben kapható: fehérben és feketében/sötétszürkében.

A vezérlőpanel szintén letisztult és egyszerű. Egyáltalán nincs túlbonyolítva. A légtisztítók hátulján egy kényelmes fogantyú is található, így könnyen és biztonságosan mozgathatóak.

Összefoglalva, az IKEA STARKVIND légtisztító kiváló kiegészítője lehet bármely otthonnak. Elegáns és modern kialakítása egyszerre funkcionális és vonzó, így stílusos és praktikus befektetés a beltéri levegő minőségének javítására. Az olyan innovatív funkciókkal, mint az energiahatékonyság és az intelligens otthoni integráció, kötelező darab mindazok számára, akik egészségesebb lakókörnyezetet szeretnének teremteni maguknak.