Hisense 65A7500F: a vállalható kompromisszum

Ha valamire azt mondjuk, hogy megfizethető árú, mégis prémium szolgáltatásokkal érkezik, akaratlanul is arra gondolunk, hogy hol és mennyivel kapunk kevesebbet, mint ha az adott ár többszörösét fizetnénk. Pontosan ez a kíváncsiság hajtott, amikor a HiSense 65”-os, 4K televízióját felállítottam a nappaliban, rövid időre nyugdíjazva az egyébként már IT mértékkel mérve matuzsálemnek számító Sony TV-met.

Mondanom sem kell, hogy az extra 16” képátló hamar feladta a leckét, gyorsan át kellett tologatni a TV állvány körüli bútorokat, hogy kényelmesen elférjen. Szerencsére a talp a készülék közepén kapott helyet (szemben például a Samsung két, oldalt elhelyezkedő lábával), így nem volt szükség extra támasztékokra, illetve a stabilitásra sem lehet panasz: nem kellett egyszer sem a szívemhez kapnom, amikor a kutya elkezdett balhézni a reklám miatt és megorrolta a panelt.

Mint az említettem, kompromisszumokra készülnünk kell, ami a vázban már meg is mutatkozik: nem kapunk fém, alumínium unibody-t, de ujjnyi vastag keretre sem kell számítanunk a panel körül. Sőt, kifejezetten vékony az egész készülék, bár a felület egy kicsit könnyebben karcolódik, mint a drágább vetélytársaknál.

Csatlakozók terén is a minimumot kapjuk, 4 HDMI 2.0, 2 USB, optikai kimenet, klasszikus piros-fehér-sárga (AV) kimenetek, egy Ethernet port, Wifi, Bluetooth, DVB-t. Eltekintve 1-2 porttól, mindegyik a készülék oldala felé néz, de a hátlapra szereltek használata sem jelent gondot, mivel falra nem tudjuk felszerelni.

Software tekintetében sincs túlbonyolítva a dolog: a Vidaa smart OS elérést biztosít kb. minden létező streaming platformra, melyek közül sok dedikált gombot is kapott a távirányítón. A klasszikus YouTube + Netflix kombó mellett kapunk Rakuten TV-t, Amazon Prime-ot, YouTube Music-ot is - de egy Chromecastot csatlakoztatva elfedhejtük az egészet, és castolhatunk szabadon bármit.

Beállítások terén sem találkozunk váratlan dolgokkal: az egyetlen problémám a DVB-T konfigurációval volt, elég sok kombinációt ki kellett próbálnom, mire sikerült vele felismertetni a csatornákat. Utána viszont gond nélkül ment minden, a fizetős csatornák elrejtésének lehetősége pedig kifejezetten tetszett.

A hangot tekintve nem kell csodát remélni, bár az igazat megvallva még nem találkoztam olyan TV-vel, amit ne kötöttem volna egyből inkább az erősítőre. Talán egy kicsit rosszabb a hatás, mint az átlag, de a telefon szintet gond nélkül hozza, és valljuk be, a mai médiafogyasztási szokások mellett a legtöbb ember úgyis meg van elégedve ezzel - aki pedig nem, annak úgyis megvan a bejáratott rendszere, amire kivezeheti a hangot.

Képminőség tekintetében látszik, hogy a natív 4K tartalomra van kihegyezve a készülék. Ugyan tudja a 4K upscaling-et, a gyengébb minőségű adások esetén ez nagyon rosszul is el tud sülni. Viszont a Netflix (és társai) 4K tartalma, valamint a minőségi források (értsd: nem pistike enkór relanzái, ötödjére újrakódolva) részletgazdag, élvezetes TV nézést biztosítanak. Ezen segít a Direct LED megvilágítás is, azaz a tény, hogy a fény nem a panel széléről érkezik, hanem közvetlenül a panel mögül. Ezáltal nincs “beszűrődő” fény sem, ami kifejezetten zavaró tud lenni, főleg sötét jeleneteknél.

A doboz szerint az A7500F az Euro 2020 hivatalos TV-je (lett volna), ehhez méltóan a sportműsorok (nem csak a foci) szépen, szellemképek nélkül jelennek meg.

A kijelző esetén két dolgot lehet a negatív oldalra felróni: a betekintési szög nem a legjobb, de nem is tragikus - valamint a kontraszt tud gyenge lenni, különösen, ha a forrás minősége hagy némi kívánnivalót maga után.

Ellenben a 7500F támogatja a HDR10-et és a Dolby Vision-t, ami sokszor nagy mértékben képes javítani a képet.

A HiSense 65A7500F összességében egy egészséges vonalat húz az ár / érték tengelyen: kb. 200.000 Forintos áron kevés 4K, HDR10 és Dolby Vision támogatással rendelkező, 65”-os okos TV-t kapunk a piacon, ráadásul a Direct LED megvilágítás is egy nagy előny. Természetesen lesznek kompromisszumok, de ha valaki nem szeretné egy fél autó árát otthagyni a boltban és mégis egy nagy, tetszetős dobozt felállítani a nappaliba, annak remek lehetőség.