Különleges fotósorozat és interjú készült a Magyar Nemzeti Balett művészeivel

Különleges fotósorozatban, a Magyar Nemzeti Balett művészeinek közreműködésével mutatja be a hajlékonyság titkát a Huawei. A gyártó új, hajlítható kijelzőjű csúcskészülékéhez, a Mate Xs-hez Felméry Lili és Balázsi Gergő balett-táncosok álltak modellt. A fotózás kapcsán nemcsak arról meséltek, meddig ér egy balettművész testi tűréshatára, hanem arról is, hogyan élik meg és tartják formában magukat a mostani kényszerű szobafogság ideje alatt. Azt is elárulták, mi kell ahhoz, hogy valakiből balettművész lehessen, és hogyan képesek az átlagon felüli hajlékonyságra. Exkluzív interjú és fotók Magyarország legismertebb balettművész házaspárjáról.

„Azért is nehéz ez a helyzet nekünk, mert nagyon intenzív munkafolyamatból estünk ki. Állandóan előadásaink, próbáink voltak, a testünk és az izomzatunk reggeltől estig dolgozott.” – mondja Balázsi Gergő arról, hogyan zajlik a balettművészek élete a kényszerű szobafogság közepette, miután a Magyar Nemzeti Balett a veszélyhelyzet kihirdetése miatt kénytelen volt törölni soron következő előadásainak bemutatóját. A Huawei az elmaradt premier sűrű próbáit követően készített interjút és különleges fotósorozatot Felméry Lilivel és Balázsi Gergővel, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosaival. A művész-házaspárral a Huawei Mate Xs hazai bemutatója apropóján rögzített különleges fényképeket a gyártó, amelyben a csúcskészülék és a balettművészek közös titkára; a hajlékonyságra kereste a választ.

„Egy művész mindig próbálja túlszárnyalni önmagát
„Mindenképpen van egy adottság, amellyel születünk. Nekem például nem kellett különösebben megküzdenem azért, hogy hajlékony legyek.” – hangsúlyozza Lili, de Gergőnek már nem volt ennyire könnyű dolga. Serdülőkora óta kötöttebb az izomzata, ezért nap, mint nap meg kell küzdenie azzal, hogy a színpadon flexibilis legyen. Gergő szerint azonban nemcsak a hajlékonyságtól függ, hogy kiből lesz balettművész, mert hiába van valakinek megfelelő adottsága a baletthez, ha nincs kellő szorgalma és szeretete hozzá. Mindketten hangsúlyozták, hogy már gyermekkoruktól kezdve kemény munka árán jutottak el a színpadig, de egyikük sem bánta meg a befektetett energiát.

Lili úgy látja, hogy egy művész mindig próbálja túlszárnyalni önmagát, és folyamatosan harcot vív a testével, ami egyre nehezebbé válik a kor előrehaladtával. Nála 25 évesen jött a fordulópont, azóta kétszer annyit kell melegítenie és felkészítenie a testét, hogy készen álljon az adott feladatra.

„Rendkívül nagy terhelésnek vagyunk kitéve. Ha érezzük is, hogy fáj, nem állunk le.” – mondja Gergő, de ma már tudja, hogy a sérülések miatt muszáj megtanulni, hol van a teste határa, és megálljt parancsolnia magának.

A csúcson kell abbahagyni
„A szerencsésebbek akár húsz-huszonöt évig is táncolnak, de azért ez nem mindig alakul így.” – mondja arról Lili, hogy meddig lehet képes bírni a balettművész a mindennapos terhelést. Szerinte a csúcson kell abbahagyni, ami mindenkinél más életkort jelent. Mindez azért nagyon nehéz, mert kilenc éves koruktól tanulják a szakmát, túlzás nélkül azóta balettoznak, mióta az eszüket tudják. „Nekünk az életünk a balett” – emeli ki Lili, akinek egyelőre ijesztőnek tűnik még annak gondolata is, hogy egyszer el kell búcsúznia ettől a gyönyörű hivatástól.

Lili és Gergő most, hogy szünetelnek az előadások, „házi praktikákkal” igyekeznek formában maradni, erőpróbáikhoz székeket, asztalt használnak, hiszen a nyújtás elengedhetetlen ebben az időszakban is. „Szeretnénk formában maradni, hogy amikor visszamehetünk dolgozni, képesek legyünk a gyors visszaállásra” – nyilatkozta Gergő. Házasságuk nagyon fontos megtartóerő: minden nehéz helyzetben segítik és támogatják egymást, mind közös hivatásukban, mind pedig a magánéletben is, „számunkra óriási segítség, hogy itt vagyunk egymásnak” – tette hozzá Lili.

„Megtisztelő, hogy ebben a kampányban szerepelhetünk, hiszen a balettművészek számára a hajlékonyság mindennek az alapja. Természetesen mi is szeretnénk olyan hajlékonyak lenni, mint ez a készülék, de nekünk ez nem mindig megy olyan könnyen” – mondják nevetve. 

A Huawei honlapjának adott interjúban Lili és Gergő meséltek napi rutinjukról, a színpadi készülődés kulisszatitkaikról, és azt is megosztották, hogy milyen szokások előzik meg egy-egy fellépésüket.

Az interjú teljes terjedelmében a https://consumer.huawei.com/hu/press/news/2020/news-200324/ oldalon olvasható.