Panasonic RZ-S300W - Majdnem tökéletes fúzió

Ma már számos feltörekvő gyártó kínál kifejezetten megfizethető áron kevés kompromisszumot jelentő, tényleges vezeték nélküli fülhallgatót (earbud / earpod). Azonban, mint mindig, most is adott a lehetőség, hogy mélyebben a zsebünkbe nyúlva egy régóta a piacon lévő, nagy múlttal rendelkező név mellett tegyük le a voksunkat - mint például a Panasonic, méghozzá a nemrég megjelent RZ-S300W modell.

Ha a Panasonicot említjük, valószínűleg sokan inkább a televíziókra gondolnak, ami nem is csoda, hiszen az OLED szériájuk nagyon jól sikerült. De a japán gyártó Technics monikere alatt évtizedes múltra tekint vissza a zeneiparban - emlékeim szerint a kezdetek kezdetén még Tiesto is az ő fejhallgatójukat használta.

Míg a Technics továbbra is a prémium kategóriát jelenti, a Panasonic saját neve alatt is találunk számos modellt - vezetékes, vezeték nélküli, in-ear, over-the-ear kivitelben egyaránt.

Az RZ-S300W a ma egyre népszerűbb earbud vonalat képviseli, remek megjelenéssel, és a hangzást illetően kifejezetten kimagasló teljesítménnyel.

Hasonlóan minden earbud-hoz, a két fülhallgató egy cradle-ben érkezik, ami nem csak a töltésért felel, de 3 teljes töltésre is képes, amivel nagyjából 25-28 órát tudtam kisajtolni belőle. A fekete szín monotonitását a külső köríven egy led töri meg, valamint az óralapra hasonlító, ezüst vonalkázás adta minta, ami a touch felület szélét is jelenti egyben.

A csomagban 3 különböző méretű dugaszt találunk, azonban furcsa módon nekem egyik sem volt jó, így kénytelen voltam elővenni az évek alatt felgyülemlett pár száz tartalékot, és onnan keresni egy megfelelőt.

A telefonhoz történő csatlakozáshoz a Panasonic saját alkalmazását le kell töltenünk, aminek én soha nem voltam híve, de jelen esetben ténylegesen van olyan funkcionalitás, amihez indokolt a használata: a firmware frissítés mellett találunk equalisert, illetve itt tudjuk az ambient módot is bekapcsolni, ami a környezeti zajokat keveri rá a zenére, így nem kell attól félni, hogy a kereszteződésben elüt a busz, mert nem hallunk semmit. Ezt egyébként a jobb fülest hosszan nyomva szintén tudjuk ki-be kapcsolgatni.

Az alkalmazás a fülhallgatók töltöttségi szintjét is kijelzi, egész jó pontossággal, illetve az automatikus kikapcsolást is itt tudjuk beállítani.

Itt említeném meg az első hibát, ugyanis manuálisan nem lehet kikapcsolni a füleseket, csak úgy, ha a töltőbe helyezzük. Ahol szintén akadtak problémák, sajnos nagyon oda kell figyelni, hogy tényleg el kezd-e tölteni mindkét füles, sokszor jó ideig igazgatni kell.

A működést tekintve szintén kapunk egy kis csavart: szemben sok modellel, az RZ-S300W nem tükrözi az egyik fülesről a másikra a hangot, hanem mindkét fél közvetlenül szedi a jelet. Ez stabilabb működést és kevesebb akadozást, hirtelen szünetet eredményez (nem is nagyon emlékszem, hogy egyáltalán volt-e ilyen probléma).

A hangzás tekintetében pedig tényleg nem lehet ok panaszra. Telt, erőteljes, nincs túlvezérlés egyik végen sem, már-már azt mondhatom, hogy megfelelően a fülembe passzintva majdnem olyan élményt, mint a Reloop RHP-20 DJ fejhallgatóm a maga szerény 50mm-es drivereivel. Hangszigetelésben mindenesetre ugyanazt nyújtja: se ki, se be.

A töltő méreteit tekintve kicsit magasabb és hosszabb, mint az átlag, ezzel pedig kiesik a zsebrevágható kategóriából - de annyira nem nagy, hogy egy laptop táskában vagy kabátzsebben ne férne el kényelmesen. A gyártó szerint 15 perc töltéssel 70 pernyi üzemidőt nyerhetünk (az összesen prognosztizált 7.5 órából).

Üzemidőt tekintve elég vegyes tapasztalataim voltak: néha úgy éreztem, hogy a fülhallgató nem igazán foglalkozott azzal, hogy beállítottam neki az 5 perces kikapcsolást, így az asztalon üldögélve szépen lemerült stand-by módban (2 nap alatt). Máskor úgy tűnt, hogy soha nem fog lemerülni, éppen emiatt célszerű volt mindig töltőre tenni, ha épp nem volt használatban.

Az egyetlen terület, ahol kudarcot vallott, az irónikus módon pont a sportolás volt (az earbud-ok szerintem erre lettek kitalálva): bő egy óra futás közben, amikor az ember már becsülettel izzad, elkezdtek az izzadtság cseppek a touch felületre hullani, amitől gyakorlatilag önálló életre kelt. Ki-be kapcsolgatta az ambient módot, folyamatosan aktiválta a voice assistantot, megállítgatta a zenét… Ezzel szemben esőben semmi gond nem volt vele, mindenféle fiaskó nélkül, töretlenül játszotta a zenét.

Összességében azonban elmondható, hogy a Panasonic RZ-S300W egy meglepően jó hangzást biztosító earbud, amit egyértelműen azoknak tudunk ajánlani, akik nem szeretnek kompromisszumot kötni a formaterv, a funkcionalitás és a hangzás között.