Ezeket tanácsolja az Országos Mentőszolgálat az ünnepek közeledtével

A hideg időjárás, a téli útviszonyok és az ünnepi készülődés mind előidézhetnek olyan közúti vagy háztartási baleseteket, amikor létfontosságú, hogy időben érkezzen a szakszerű segítség. A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazása ilyen esetekben is gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a segélyhívást és a segítségnyújtást. Az applikációban az előre feltölthető egészségügyi adatok, a GPS-alapú helymeghatározási rendszer, az elsősegélynyújtó kisokos és számos további funkció is hozzájárul ahhoz, hogy a bajbajutott a lehető leggyorsabban megfelelő ellátásban részesüljön. Ugyanakkor érdemes előre felkészülni arra, hogy a téli időszakban elkerüljük a baleseteket.

A téli hónapokban gyakran riasztják a hideg időjárás okozta esetekhez a mentőket. A ködös, csapadékos időben megnőhet a gázolásos balesetek száma. A csúszós járdák, síkos utak szintén balesetek forrásai lehetnek, és e téren az idős emberek a leginkább veszélyeztetettebbek, hiszen ők nehezebben mozognak és a csontjaik is sérülékenyebbek.

A hideg idő beálltával akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet, így kiemelten fontos, hogy a hideg időben közterületen tartózkodó emberek mielőbb megfelelő ellátásban részesüljenek. Ehhez az ÉletMentő alkalmazást használva tudunk a lehető leggyorsabban segítséget hívni. A mobilapplikáción keresztül „klasszikus” segélyhívást indíthatunk, amit az applikáció helymeghatározó rendszere tesz még gyorsabbá, hiszen ennek köszönhetően a mentőszolgálat munkatársai akkor is gyorsan megtalálják a bajbajutottat, ha nem tud pontos címet mondani vagy nehezen megközelíthető helyen tartózkodik, esetleg nem tud beszélni. Az alkalmazásban ezen felül elérhető egy digitális kisokos, amiből a kihűléses esetek kezeléséhez is találunk hasznos információkat.

A leggyakoribb karácsonyi balesetek
Télen ugyanakkor nem csak az időjárás okozhat bajt: a karácsonyi időszakban gyakran riasztják a mentőket háztartási balesetekhez is. A Mentőszolgálat számos olyan esetre hívja fel a figyelmünket, amikor az odafigyelés életmentő lehet készülődés, sütés-főzés közben. A forró olaj, a forró víz, a sütő és az onnan kivett edények mind okozhatnak súlyos égési sérüléseket. Az éles szerszámokkal és késekkel szintén nem árt az óvatosság, nem csak a konyhában, de a fenyőfatalp-faragásánál sem. Apróbb sérülések esetén az ÉletMentő alkalmazásban található, ikonokra épülő elsősegélynyújtó kisokos jó szolgálatot tehet. Könnyen érthető ábrák segítik a felhasználókat abban, hogy megfelelően lássanak el kisebb égési- vagy hámsérüléseket.

A lakásban elhelyezett gyertyák, csillagszórók, az ismeretlen forrásból származó fényfüzérek szintén lehetnek veszélyesek. Ez utóbbinál ügyeljünk arra, hogy használat előtt ellenőrizzük a szigetelését, és lehetőleg csak megbízható forrásból vásároljunk, ezzel is csökkentve az áramütés és tűzesetek lehetőségét. Égő gyertyát – különösen a karácsonyfa közelében – soha ne hagyjunk őrizetlenül.

Baj esetén azonnali segítséget jelenthet az ÉletMentő applikáció
Ha mégis megtörténik a baj, az ÉletMentő alkalmazással érdemes segítséget hívni. Az applikációba előzetesen feltölthetjük egészségügyi adatainkat, amelyeket az alkalmazás az adatbiztonsági előírásoknak megfelelően tárol. A feltöltött információk segélyhíváskor azonnal megjelennek a diszpécser monitorján, így a kiérkező mentők már ezek tudatában kezdhetik meg az ellátást.

A helymeghatározáson, egészségügyi információkon és kisokoson túlmenően az applikáció további funkciója, hogy megmutatja a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok elérhetőségét és pontos helyét. Az ÉletMentő alkalmazás az ikonok formájában megjelenő információk révén rendkívül felhasználóbarát azok számára is, akik nem értik a nyelvet vagy a mobiltelefon képernyőjén nehezen tudják elolvasni a kisebb feliratokat (pl. idősek).

A békés, nyugodt ünnep elengedhetetlen feltétele a balesetek, a betegségek megelőzése, de ez sajnos nem mindig sikerül, ezért a karácsonyi időszakban is hasznos segítséget jelenthet az Életmentő Applikáció mindenkinek” – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az applikáció 2020 januárjában indult el a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében. Azóta több, mint fél millióan töltötték le és közel 4000 segélyhívást indítottak a felhasználók. Az ÉletMentő alkalmazás az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető.