A Simple mobiltárcája a legnépszerűbb

A magyar internethasználók a Simple mobiltárca funkcióját választják a leggyakrabban, derült ki az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége által készített friss felmérésből. Az OTP Mobil megoldása ismertségben és használatban egyaránt kiemelkedően teljesít, olyan nemzetközi fintech óriásokkal tartja a lépést, mint az Apple vagy a Google.

Az online fizetések rohamosan terjedő népszerűségét jól mutatja, hogy a magyar internetezők kétharmada ma már ezeket a megoldásokat részesíti előnyben a készpénzhasználattal szemben - derült ki az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (Efisz) megbízásából készült kutatásból[1], amely rávilágít arra is, hogy hasonló arányban vannak azok, akik ismerik a mobiltárca fogalmát. A legismertebb mobiltárca alkalmazások a magyar internetezők körében a PayPal (53 százalék), a Simple by OTP (44 százalék) és a Google Pay (40 százalék), ezeket a megkérdezettek 26-25-14 százaléka próbálta ki legalább egyszer.

Ami a rendszeres használatot illeti, a hazai felhasználók elsősorban az Simple-fiókot (36 százalék), a PayPal-t (31 százalék), az Apple Pay-t (21 százalék), valamint a Google Pay-t (18 százalék) veszik legtöbbször igénybe, ha online felületeken vásárolnak.

„A kutatás eredményei egybecsengenek az OTP Mobil adataival, amelyek rámutatnak, hogy a Simple-fiók mobiltárca funkciója versenyképes a nagy nemzetközi szereplők megjelenése mellett is. Az összes Simple-fiók regisztráció 2024. júniusában meghaladta a 3,3 milliót” – jegyezte meg dr. Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese, a vállalat Kereskedelmi és SimplePay üzletágának vezetője. 

A mobiltárca alkalmazást már kipróbálóknak, illetve rendszeresen használóknak három fő érvük van a fizetési megoldás mellett. A legfontosabb a kényelem, amelyet 84-86 százalékuk értékel nagyra, de lényegesnek tartja a költséghatékonyságot a válaszadók 65-70 százaléka, továbbá 72-79 százalékuk tartja biztonságosnak a mobiltárcás tranzakciókat.

A kutatásból az is kiderült, hogy a mobiltárcát használók több mint fele elsődlegesen ezt a megoldást választja fizetéskor. Közülük meglehetősen sokan, százból 57-en úgy gondolják, hogy a mobiltárcák hosszabb távon kiszoríthatják majd a fizikai bankkártyákat az online fizetések során. Ezen belül is elsősorban a felsőfokú végzettségűek (49 százalék) és a 18-39 évesek (48 százalék) vannak ezen a véleményen.

„Ezért érdemes a hazai e-kereskedőknek a SimplePay fizetési felületét választaniuk, amellyel a Simple-fiók nyújtotta kényelmi funkciók mellett a jelentősebb fintech szolgáltatók megoldásait is elérhetik az online vásárlók” – tette hozzá dr. Al-Absi Gáber Seif.

Mi az a Simple-fiók?
A Simple-fiók egy széleskörű, integrált fizetési és vásárlási rendszer, amely a kártyaadatok ismételt megadása nélkül tesz lehetővé online fizetést a SimplePay fizetési modult használó 27 ezer elfogadóhelyen, a Simple alkalmazáson belül található szolgáltatásokban, illetve az érintéses mobilfizetést a Simple alkalmazással.

1 Az Efisz kutatásáról: A kutatás 1000 fő megkeresésével, online (CAWI) lekérdezéssel zajlott. 2024. 04. 15. és 05. 02. között. A kutatásban a 18 év feletti magyar lakosságot kérdezték. A végső minta 1000 fő, amely reprezentatív az internetező magyar felnőtt lakosságra.