A Samsung C-Lab úttörő startupjai a CES 2023 kiállításon mutatkoznak be

A Samsung a C-Lab1 programja keretében fejlesztett és támogatott új, innovatív projektekkel is részt vesz a CES 2023 kiállításon. A C-Lab Inside, a vállalat belső inkubációs programja négy izgalmas megoldást ismertet, a C-Lab Outside, a Samsung akcelerátor programja pedig nyolc startupot mutat be. A látogatók január 5. és 8. között a Las Vegas-i Eureka Parkban, a világ számos startup cégének fő kiállítóterében tekinthetik meg a C-Lab előremutató termékeit és szolgáltatásait. A Samsung azt várja a startupoktól, hogy a CES-en bemutatkozzanak projektjeikkel a globális piacon, erősítsék üzleti megvalósíthatóságukat, valamint potenciális befektetőkkel találkozzanak és tárgyaljanak.

C-Lab Inside: Metaverzumra és életmódra épülő projektek érkeznek a Samsung munkatársaitól
A Samsung 2016 óta a CES-en mutatja be a C-Lab Inside projektjeit, a 2023-ra tervezett ötleteket az innováció, a piacképesség és a teljesség szempontjából értékelték. Az idei év négy legsikeresebbnek minősített projektje a következő:

 • Meta-Runnig: virtuális valóságon alapuló, metaverzum platform, amely segít a szabályos futótechnika elsajátításában
 • Porkamix: a metaverzum egy olyan platformja, amely interaktív koncertélményt nyújt
 • Soom: egy új meditációs élmény valós idejű visszajelzéssel
 • Falette: lakástextilek 3D-s digitalizációjához

C-Lab Outside: Robotokat és mesterséges intelligenciát bemutató startupok a CES reflektorfényében

A 2018-ban létrehozott C-Lab Outside egy akcelerátorprogram, amelyet a dél-koreai startup-ökoszisztéma élénkítésére indítottak. A C-Lab Outside programban résztvevő kezdő vállalkozások számára a Samsung munkatársai irodai munkaterületet, szakértői mentorálást, valamint digitális marketing- és pénzügyi tanácsadást biztosítanak. A támogatás mellett lehetőségük nyílik partnerségre lépni a Samsunggal, valamint részt vehetnek olyan neves iparági kiállításokon, mint a CES vagy a KES (Korea Electronics Show).

Az elmúlt évben a Samsung, valamint a C-Lab Outside-hoz tartozó Daegu Center és a Gyeong-buk Kreatív Gazdasági és Innovációs Központ inkubálta ezeket a startupokat, hogy technológiájukat fejlesztve készen álljanak CES 2023-as bemutatkozásra. A nyolc kiválasztott startup a következő:

 • NdotLight: internetalapú 3D tervezési megoldás
 • NEUBILITY: városi kézbesítési szolgáltatás, önvezető robotok segítségével
 • 40FY: alkalmazás a digitális jóllétért, a vizsgálattól egészen a kezelésig
 • CELLICO: mikro-bionikus szem azok számára, akiknek sérült a retinája
 • Plask: mesterséges intelligencia- és böngészőalapú mozgóképrögzítő és -szerkesztő eszköz
 • Wrn Technologies: írásképzési és tartalomkészítési szolgáltatások, a generatív mesterséges intelligenciát használva
 • Catius: mesterségesintelligencia-alapú, többfunkciós, beszélgetőtárs gyerekek számára
 • Erangtek: IoT jelerősítő, a hívásminőség javítása érdekében

A C-Lab startupok rekordot döntöttek: összesen 29 CES 2023 Innovációs Díjat hoztak el

A Consumer Technology Association (CTA) 2022 novemberében jelentette be 28 termékkategóriában az Innovációs Díjak nyerteseit, kihirdették köztük a Legjobb Innovációét is. A C-Lab startupok közül kettő a Legjobb Innováció elismerésben részesült, további 27 projekt Innovációs Díjjal lett gazdagabb. Ennek eredményeként a C-Lab 2022-ben huszonkettő, 2023-ban pedig további hét Innovációs Díjat vihetett haza kiemelkedő technológiáiknak köszönhetően.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a C-Lab által támogatott startupok nemzetközi színtéren is bizonyították technológiai rátermettségüket, ezt mi sem támasztja alá jobban, mint az eddigi legtöbb CES Innovációs Díj elnyerése – mondta Hark Kyu Park, a Samsung Electronics elnöke és pénzügyi igazgatója. – Bízunk benne, hogy a C-Lab startupok egyre aktívabban lesznek jelen a globális piacon is, és ezáltal megmutathatják a koreai startupok kiválóságát.”

A látássérültek számára eszközöket és szoftvereket fejlesztő Dot Rt. a Hozzáférhetőség kategóriában lett a CES 2022 Legjobb Innováció díj győztese, ezen felül két további kitüntetést is elhoztak. A Meta Music System streaming rendszerét kifejlesztő Verses bizonyult a legjobbnak a Streaming kategóriában, és nyerte el a CES 2023 Legjobb Innováció Díját.

A C-Lab standján kiállító nyolc startup közül hét nyert Innovációs Díjat: a NEUBILITY, 40FY, NdotLight, CELLICO, Plask, Catius és a Wrtn Technologies.

Továbbá hét, már önálló, de eredetileg C-Lab Inside projekt, valamint tizenegy korábbi C-Lab Outside startup hozott el 2 Legjobb Innovációs és 20 Innovációs Díjat.

A Samsung teljesítette a kitűzött célt: öt év alatt 500 startupot és projektet támogatott

A Samsung 2018-ban jelentette be a tervét, hogy öt év alatt 300 koreai startupot támogat a C-Lab Outside-on és 200 projektet a C-Lab Inside-on keresztül. A vállalat eddig összesen 506 startupot és projektet karolt fel (304-et a C-Lab Outside és 202-t a C-Lab Inside keretében).

A Samsung nemrégiben hozta létre a C-Lab Family-t, egy egyedülálló szakmai hálózatot, amelyen keresztül az alumni startupok a C-Lab után is együttműködhetnek a Samsunggal. Emellett elindította a C-Lab Scale-Up Committee-t, és a jövőben fokozatosan bővíteni kívánja a C-Lab Family partnerségeit és befektetéseit.

1 A Samsung C-Lab Inside 2012 decemberében indult azzal a céllal, hogy új ötletek felfedezésére ösztönözze a Samsung munkatársait, valamint elősegítse a kreativitás kultúráját. A piacképesnek bizonyuló ötletek vagy átkerülnek a Samsung valamely részlegéhez, vagy különálló projektekké válnak, amelyeket a vállalat támogat.