Megjelent Lakatos Mónika új albuma

Lakatos Mónika, WOMEX-életműdíjas, az oláh cigányság világszerte elismert nagykövete, és a nemzetközi világzenei színtér fényes csillaga. Új lemeze a Hangszín december 4-től kapható a boltokban, és elérhető digitális felületeken is (Spotify, Deezer, Bandcamp, Amazon Music, Apple Music). Ő az első roma származású énekes a világon, aki elnyerte a világzene legnagyobb kitüntetését, a WOMEX Artist Award-ot. A díjat idén októberben a Müpa színpadán vette át Weyer Balázs zsűritagtól és a korábbi díjazott Muzsikás együttestől. Az énekesnő valódi hírnöke a magyar és cigány zenei örökségnek, földöntúli énekhangja és lenyűgöző színpadi jelenléte mély nyomot hagy mindenkiben, aki élőben hallja énekelni

A Hangszín, Lakatos Mónika új albuma a magyar cigány és oláh cigány zene ünneplése, mely visszatér a gyökerekhez, és a közösségi éneklés roma hagyományába vonja be a hallgatót.

WOMEX Életműdíj
A WOMEX Életműdíj a világzene legmagasabb elismerése, melyet minden évben egy előadónak ítél oda a független zsűri. Az, hogy 2020-ban Lakatos Mónikának ítélték a díjat, azzal nemcsak lenyűgöző tehetségét ismerték el, de a cigány zenei hagyomány, a roma zenészek tehetsége, bőkezű kulturális hozzájárulása előtt is fejet hajtottak.

Lakatos Mónikáról
Lakatos Mónika oláh cigány családba született, édesapjától és nénikéitől tanulta el az éneklés művészetét. Itthon az 1996-os Ki mit tud? győzteseként lett országszerte ismert és szeretett énekesnő, a nemzetközi színtéren pedig Romanimo című szólólemezével a World Music Chart Europe top 5 albuma közé került. Nemrég alapította Cigány Hangok nevű formációját, amiben az oláh zenei kultúra gyors ritmusa és vibráló energiája mutatkozik meg. A többszólamú ének és az elemi, pulzáló ritmus, a cigány közösség belsőséges, zenés kommunikációját idéző hangulat teszi elragadóvá a Cigány Hangokat, és megismételhetetlen élménnyé az előadásaikat. Lakatos Mónika és a Cigány Hangok első lemeze, a Hangszín december 4-én jelent meg a Hangvető terjesztésében. 

Kép: Farkas András