szabadakarat>>>>: Insta- és Tik-Tok „tempó" a színpadon

A tervek szerint - egymást követő két napon - mindössze négy előadást láthatunk az őszi színházszezon egyik legizgalmasabbnak ígérkező darabjából, a szabadakarat>>>> című „újhullámos" koncertszínházi produkcióból. A reformkori celebpár, azaz Petőfi és Szendrey Júlia életét alapul vevő, de megformálásában korunk vizuális és zenei kultúrájához igazított történetre hatalmas az érdeklődés, a négy előadásból kettő már teltházas.

Azt csinálunk, amit akarunk és azt csináltuk, amit akartunk. Egymás múzsái lettünk. Az álompár" – énekli a szabadakarat>>>> c. előadás nyitányában Szendrey Júlia, miközben a tudósításokat nézegeti esküvőjéről Petőfivel. A dal közben fel-felhangzik az esküvői híreket kommentelő rap-betét, és a teljes stábot és tánckart felvonultató, mozgalmas nyitányban a kivetítőn a nézők is követhetik az esküvőről készült képeket. A pixeles díszlet kockáiban pedig ott a darabot végig kísérő zenekar. 

Illés Gabriella producer és Almási-Tóth András, a darab szerző/rendezője, valamint alkotótársaik egy nem mindennapi produkcióra vállalkoztak, egy olyan előadásra, aminek története térben és időben is szabadon mozog. Sztorijában Petőfit és Szendreyt, mint a reformkor jelentős celebjeit állítja középpontba, de a lineáris történetmesélés helyett a nézőre bízza a történetmozaikok összerakását. Színpadi megjelenésében pedig egy sokdimenziós élményt kínál a szabadakarat>>>>, benne a főhősök prózai és énekes jól elkülönülő megjelenítésével, zenéjében a mai pop-rock és alternatív rock világát újhullámos rap-pel elegyítve, a jelenetek ritmusában pedig az Insta- és Tik-Tok videók tempóját és látványvilágát követve.

„A kor ünnepelt költője egy mindennel szemben lázadó, extrém önkifejező, de mélységesen önkereső figura. A darab nem a mainstream Petőfit mutatja be, hanem az identitását kutató huszonévest, aki akár egy mai srác is lehetne" – mondja Almási-Tóth András, hozzátéve, hogy a közismert énekesek, előadók, mint például Ember MárkSchoblocher Barbara, AKC Misi vagy Filo színpadi jelenléte, a koncertszerű előadásmód igyekszik kiragadni a sztorit a hagyományos színházi előadások, musicalek konvencióiból. A produkció zenei világa pedig egyfajta "Gen Z koktél", a legfiatalabb generáció zenei nyelvén meséli el Petőfi Sándor és Szendrey Júlia történetét és kísérletet tesz arra, hogy új arculatával kiterjessze a magyar zenés színház műfaji kereteit.

A TulipánTündér Produkció által jegyzett szabadakarat>>>> az Erkel Színházban kerül színpadra október 21. és 22-én. Ez utóbbi nap már teltházas, csak az első nap két előadására lehet jegyeket vásárolni. A darab a Petőfi 200 emlékév részeként, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.