Rippl-Rónai Józseffel, Márffy Ödönnel és Vaszary Jánossal robban be a Füred Art Week

Rippl-Rónai József Fürdő nők című aktképe, valamint Márffy Ödön és Vaszary János egy-egy remekműve is látható lesz a pénteken kezdődő Füred Art Weeken - jelentették be a szervezők. A művészeti seregszemlén és vásáron neves aukciósházak és galériák mutatják be a Balaton fővárosában a kortárs és klasszikus műtárgyaikat.

Július 26-28 között a tartják az első Füred Art Week rendezvényt, amelynek célja, hogy bekapcsolja Balatonfüredet a művészeti élet pezsgésébe. Az eseményt a komoly múltra visszatekintő Art and Antique, valamint a Budapest Contemporary szervezői álmodták meg a Balaton partjára. Több, mint egy tucat jelentős és mértékadó galéria, valamint aukciósház állítja fel standját a balatonfüredi Kongresszusi Központban. "Tudjuk, hogy sok műgyűjtő és vásárló időzik ilyenkor a Balatonnál, a kikötőtől és a sétánytól néhány percre található füredi kongresszusi központ pedig ideális helyszín a számukra. Várjuk azokat is, akik nem gyakorlott gyűjtők, azonban szívesen megismerkednek a művészeti trendekkel és a gyönyörű tárgyakkal" - mondta Tausz Ádám főszervező. 

Az első Füred Art Weeken művészeti szenzációkkal, több tíz-, illetve százmillió forint értékű alkotásokkal is találkozhatnak a műkedvelők. A Nemes Galéria a gyűjtők egyik kedvenc festője, Vaszary János 1928-ban készült Lovaglás a Lidón című látványos képével érkezik a seregszemlére. A kép olyan életvidám és nyüzsgő, mint a nyári Balaton. A plázson élénk színű ruhában sétáló nők, lovasok és napernyős kocsi látszódnak, fény, mozgás, derű hatja át az értékes képet.  

Ugyancsak a Nemes Galéria jóvoltából érkezik Balatonfüredre egy másik "partmenti" remekmű, Márffy Ödön Lovasok a vízparton című festménye. Márffy képén a nyugalmat árasztó vízparti táj állandósága, illetve a ruhátlan lovasok és élettel teli lovaik dinamizmusa szimultán jelenik meg. 

A Pintér Aukciósház a modernizmus hazai atyja, az egyik legértékesebb magyar festő, Rippl-Rónai József 1910-es "Fürdő nők" című akt festményével jelentkezett be az eseményre. A festmény Rippl-Rónai teljesen egyedi "kukoricás" korszakának egyik jellegzetes és egyedi alkotása. A festő mindig örömmel örökítette meg a kaposvári kertjében a ruhátlan modelljeit - a festmény is ezt a tematikát dolgozza fel.

A Füred Art Week július 26-28 között várja a látogatókat a Kongresszusi Központban hosszú nyitvatartási idővel, sőt art discóval is. Bővült a részvevő galériák listája:  acb Galéria, BÁV ART, Bernabo Art Furniture, Equilor Fine Art, Horizont Galéria, LUMAS galéria, NACO Galéria, Nemes Galéria, Neo Deco Galéria, Neves Kor-Társ Galéria, Opera Antikvitás, Passage Galéria, Pintér Aukciósház, ProArt Frame, Random Art Galéria, Zsdrál Galéria, WOP Galéria.  

További információk: https://furedartweek.hu/