Így érj el otthon is olyan eredményt, mintha edzőterembe járnál

Szeretnék egészségesebb, sportosabb lenni, de nincs időm, nem tudom beiktatni a napi programomba a mozgást, túl sokat dolgozom, messze van a konditerem, és egyébként is nagyon zavar, amikor mások bámulnak - néhány tipikus mondat, miért zárják ki sokan életükből a rendszeres testmozgást.

Van azonban számukra egy jó hírünk: vége a kifogásoknak! Egy új tanulmány szerint az otthoni edzés ugyanolyan hatékonysággal járul hozzá az egészségfejlesztéshez, valamint a kívánt izomzat eléréséhez. Manapság már egyre több online platform nyújt átfogó edzésprogramokat.

Ráadásul a www.igym.hu weboldalon most ingyenesen belenézhetsz bármelyik edzésbe, hogy kiválaszthasd a számodra legmegfelelőbb edzésformát és a legszimpatikusabb edzőt.

Már papír van arról, hogy hatásos az otthoni edzés
A The Journal of Physiology szakfolyóiratban jelentettek meg egy átfogó tanulmányt (1), amelyben 32 jelentős súlyfelesleggel rendelkező embernek kellett egy 3 hónapos edzésprogramot megcsinálni. A kutatásban résztvevő egyéneket 3 különböző csoportra osztották. Az első két csoport tagjai hagyományos edzésformát hajtottak végre, míg a harmadik csoport otthoni HIIT edzésprogramot csinált végig. Az eredmény magáért beszél: az otthoni edzést végzők ugyanolyan hatékony eredményeket értek el, mint az első két csoport tagjai. Világos tehát, az otthon lebonyolított mozgás ugyanolyan jótékony hatással bír az életmódra, mint a konditermi. És ne feledkezzünk meg a további előnyökről sem!

Egyszerű, rugalmas, olcsóbb megoldást biztosít az otthoni edzés
Az online edzésplatformok egyre népszerűbbé válnak, sőt, a fitneszipar egyik leggyorsabban fejlődő szegmense lett. Online edzéstervek mellett ma már nemzetközileg elismert fitneszedzők tartanak online órákat, valamint - főleg a karantén időszak miatt -  élsportolók is megjelentek az iparágban.

De nemcsak a sikeres edzők jelenléte teszi vonzóvá az edzőplatformokat. Az otthoni online edzések egyik fontos előnye, hogy az esetek túlnyomó többségében olcsóbb, és minden esetben rugalmasabb, hiszen lényegében bárhol, bármikor elvégezhető, akár az irodában két feladat között, akár a nyaralás alatt. Az online világban ráadásul a határ gyakorlatilag a csillagos ég az edzésformák tekintetében. Kettlebell, jóga, pilates, nyújtógyakorlatok, súlyzós edzések - valamennyi típus megtalálható, és az elérhető közvetítések sok esetben később is megtekinthetők. A gyakorlatok helyes kivitelezését az edzők online megoldásokkal segítik, így elkerülve a sérülés veszélyét.

Ezekre van szükség az otthoni edzéshez
Hogy milyen eszközökre lesz szükséged, az természetesen attól függ, elsősorban milyen órákon veszel részt. Érdemes minden esetben konzultálni előzetesen az edződdel/edzőiddel is. Mindenesetre itt van néhány alapkellék,  melyeket praktikus beszerezni:

  • jógaszőnyeg;
  • haskerék;
  • fitlabda;
  • gumiszalagok;
  • ugrálókötél;
  • habhenger;
  • egykezes súlyzók, melyeket akár vizes palackokkal is lehet helyettesíteni.

Az edző személyes jelenlétének hiányában gondoskodnod kell arról is, hogy a naplózd a fejlődésedet. Ennek ma már számtalan módja van. Mennyi ismétlésszámot vagy képes megcsinálni, a jó öreg előtte-utána fotók készítése; hány kg-ot fogytál; hogyan változott a testzsírszázalékod, a derékbőséged, egyéb testrészeid; milyen étrendet követsz, mennyi szénhidrátot, fehérjét vittél be; mennyi kalóriát égettél. Szintén praktikus videóra venni minden egyes alkalommal az edzésedet, hogy lásd, minden feladatot megfelelően hajtasz-e végre (egyenes hát, helyes mozdulatsor stb). 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a változatos edzés szükségességét. Nagyon monotonná tud válni az egész, ha mindig, hétről-hétre ugyanazokat a feladatokat csinálod meg. Érdemes egy-egy izom- és erőépítő edzés mellé kardiót beépíteni, legyen szó futásról, vagy épp köredzésekről. A jóga jótékony hatását már mindenhol elismerik, és a nyújtógyakorlatoknak is óriási jelentősége és előnye van. 

Magyar fiatalok is aktívan dolgoznak azon, hogy minél szélesebb rétegek számára tegyék elérhetővé az online edzés lehetőségét. A mindössze néhány hónapja elindított igym.hu-n számtalan edzésfajta közül választhatsz, segítőkész, tapasztalt edzők segítségével. A felhasználók egy egyszerű, rendkívül felhasználóbarát környezetben edzhetnek: néhány kattintás, és csatlakozhatunk akár jóga, alakformáló órákra, vagy akár nyújtógyakorlatokat is végezhetünk.

Tanulmányok:

[1] https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1113/JP278062
[2] The 15 Must-Have Pieces of Fitness Equipment for Home Workouts – https://www.health.com/fitness/best-home-workout-equipment
[3] Why I Workout at Home + Tips on Staying Motivated – https://www.tablefortwoblog.com/why-i-workout-at-home/
[7] Avinash E Thakare, Ranjeeta Mehrotra and Ayushi Singh  – Effect of music tempo on exercise performance and heart rate among young adults – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435671/
[9] Laura Williams, MSEd, ASCM-CEP – Benefits and Drawbacks of Online Fitness Training – https://www.verywellfit.com/online-fitness-benefits-drawbacks-86048