Példátlan mélységű riportkönyv jelent meg a szcientológia egyház titkairól

A világ egyik legellentmondásosabb megítélésű modern vallásáról írt könyvet 90 nap a szcientológusok közt címmel Klenk-Sipos Rita és Szilvási Endre. A több évtizedes médiatapasztalattal rendelkező újságírók riportkönyvsorozatának legújabb része titokban készült két és fél éven át, mely idő alatt elképesztő és megrázó tapasztalatokat gyűjtöttek.

Újabb kötettel bővült a Magyarországon eddig több tízezer példányban eladott „90 nap” riportkönyvsorozat, amelynek eddigi részeiben a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők mindennapjaiba nyerhettek betekintést az olvasók. Klenk-Sipos Rita és Szilvási Endre a most kiadott kötetben kendőzetlen őszinteséggel rántják le a leplet a Szcientológia Egyház titkairól és példátlan mélységű bepillantást nyújtanak annak működésébe.

Klenk-Sipos Rita elmondta: 2017-ben éppen az Echo TV bűnügyi műsorának szerkesztő-riportere volt, amikor a rendőrség nagy erőkkel megérkezett a Szcientológia Egyház Váci úti modern székházához. A Nemzeti Nyomozóiroda többek között kémkedés gyanújával razziázott, egy olyan eljárás keretében, amelyben tudomásunk szerint azóta sem gyanúsítottak meg senkit.
Az akkoriban oknyomozó riporterként dolgozó újságírónak felkeltette az érdeklődését a téma, ezért elhatározta, hogy mélyebben beleássa magát abba.

„Rendkívül izgatta a fantáziámat az a misztikum, ami körülveszi őket. Én akartam lenni az első, aki kiderít mindent az egyházról. Nem volt ugyanakkor egyszerű dolgom, mert a székházba újságíró előttem talán csak egyszer mehetett be. De én úgy szerettem volna beépülni közéjük, hogy ne tudják, ki vagyok, és hogy ez a könyv készül. Ezt majdnem az utolsó pillanatig tudtam is titkolni” – fogalmazott Klenk-Sipos Rita.

Végig pszichológus felügyelete alatt állt
Két és fél év telt el, mire a szerzőpáros az ötlettől eljutott odáig, hogy nyomtatásba került a könyv. Ez idő alatt rengeteg kutatómunkát végeztek, Rita sokáig bent élt a szcientológusok közt, majd ezt követte az alkotás folyamata.

Elképesztő megfigyeléseit, megrázó tapasztalatait és vérfagyasztó személyes élményeiről szóló beszámolóit szerzőtársa formálta érzékletes riportokká.

„A Szcientológia Egyházat leggyakrabban azzal vádolják, hogy az egy szekta. Azt szerettem volna alátámasztani vagy megcáfolni, hogy lehet-e olyan manipulatív hatalom egy szervezetnek a kezében, amivel az emberek agyát átmossák” – magyarázta Klenk-Sipos Rita, aki a könyv készítése során végig igazságügyi szakértő pszichológus felügyelete alatt állt.

„Fontosnak tartottam, hogy egy szakember többször megvizsgáljon, tartottam a sokak által említett agymosástól. Saját magamat használva »kísérleti nyúlként«, arra kerestem a választ, hogy valóban létezik-e ilyesmi a szcientológiában” – mondta Rita.

A könyvben ír a sokak által szidott auditálásról is, amin maga is részt vett. Mint mondta, olyan tapasztalatokban volt része, amilyenekben korábban életében még soha, és olyan dolgokra derült fény ezeken az eseményeken, melyekre máshol nem lehetett volna esély.

Tom Cruise-zal is találkozott
Klenk-Sipos Rita szót ejtett arról is, hogy a munka során alkalma volt személyesen találkozni Tom Cruise-zal, aki magas szinten képzett szcientológus, és akivel a találkozó más benyomást tett rá, mint amire számított.

A szerzőpáros a könyvben körüljárja még többek között azt a témát is, hogy hogyan tudott létrehozni egy világot beutazó író és tengerésztiszt egy vallási birodalmat, és hogyan hálózta be az egész világot a modern kor vallása.

A 90 nap a szcientológusok közt című könyv már kapható a könyvesboltokban és a 90nap.hu oldalon.

Fotó: Klenk-Sipos Rita