Tünet Búcsú a Trafóban - egy utolsó este EGYÜTT

2023. február 21-én Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője búcsúlevélben jelentette be, hogy a Tünet Együttes kábé huszadik születésnapján hibernálja magát. Alkotótársak, rajongók, technikusok, volt munkatársak, reggeli tornások, önkéntesek, és a közönség körében lezár egy korszakot. Az elkövetkezendő egy hónapban több előadást még játszik a társulat, majd június 13-án 18 órától a Trafóban tartják a Tünet Búcsú napját. A lezárás részeként tervezik, hogy kiadják a társulat mesekönyvét képmelléklettel kiegészítve, felveszik és elérhetővé teszik a társulat előadásaihoz készült zenéket, dalokat, és egy jól kutatható online archívumot is szeretnének létrehozni.

Addig még utoljára látható lesz a társulat repertoárjából a Nothing Personal című előadás május 16-án a Jurányi Házban, A tünetegyüttes - avagy a függetlenek tündöklése és című előadás két alkalommal, május 25-én és június 9-én az Örkény Stúdióban. A már többször visszatapsolt Burok utolsó előadása a MU Színházban lesz június 7-én. A létezés eufóriája című dokumentumfilmet is újra műsorára tűzi a Toldi Mozi, június 1-én közönségtalálkozóval egybekötve.

A Tünet Búcsú napján, június 13-án 18 órától bebarangolható a Tünet múltja a Trafó tereiben – fotó-rulett, filmvetítések, tárgy installációk várják a látogatókat, lehet szelfizni a Priznic-ágyban, a Tünet tagjai bábáskodásával újjá lehet születni, ki lehet próbálni a Burok készítést és a Szeánsz-fakanál pörgetést. 20 órakor kezdetét veszi a nagyteremben a sírva-nevetős szeánsz.

Sok-sok valaha volt Tünetessel és Valcz Péter „színházesztéta professzorral” próbájuk megfejteni, hogy mi a Tünet Együttes titka. Jó volna végre definiálnunk magunkat, mielőtt megszűnünk. És a végén... igen. Majd buli hajnalig, Varga Vince adja a talpalávalót” – mondja Szabó Réka, a társulat művészeti vezetője.

Segítségül hívtuk a Mesterséges Intelligenciát is, megkérdeztük, hogy ő mit “gondol” a Tünet Együttesről. Íme: „A Tünet Együttes előadásai általában erős érzelmi hatással bírnak, és céljuk, hogy felhívják a figyelmet a társadalmi problémákra, és rámutassanak az emberi szenvedés és az érzelmek közös tapasztalataira. Az előadások stílusa szokatlan lehet a hagyományos színházi előadásokhoz képest, de nagyon hatékony az érzelmek és az üzenet átadásában.”

Jegyeket átmenetileg nem lehet kapni, de május 20 után újra elérhetőek lesznek.

Tünet Búcsú
Trafó Kortárs Művészetek Háza
2023. június 13.
18 órától múltidéző Tünet-installációk Trafó-szerte
20 órától Búcsú szeánsz
22 órától Ereszd el a Tünetet PARTY Varga Vincével

„Ezzel az esttel szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki alakítóként vagy szemlélőként része volt a Tünet 20 éves történetének. És hogy mi lesz a Tünet Búcsú után? Még a lezárás részeként kiadjuk a társulat mesekönyvét képmelléklettel kiegészítve, felvesszük és elérhetővé tesszük a társulat előadásaihoz készült zenéket, dalokat, és egy jól kutatható online archívumot is szeretnénk létrehozni. A hírlevelünkben folyamatosan hírt adunk majd magunkról, merre tartunk, hogyan alakul a sorsunk” – mondja Szabó Réka.