Szabó Benedek és Henri Gonzo kedvenc zenészei is fellépnek a Tavasz Teraszon

Idén is érkezik a város egyik legnépszerűbb tavaszi, szabadtéri programsorozata, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Akvárium Klub közös programja, a Tavasz Terasz. Április 3-19. között László Panna, a Platon Karataev, Szabó Benedek és Henri Gonzo kedvenc külföldi előadói is koncertet adnak majd az Akvárium teraszán.

Áprilisban végre nem csak a jó idő köszönt be, hanem kezdetét veszi a  várva várt negyedik Tavasz Terasz is. Idén is majd minden nap lesznek ingyenes akusztikus koncertek, ráadásul ismert, fiatal tehetségek kurátori ajánlásával több nemzetközi fellépő is érkezik az Akvárium teraszára.

László Panna, a FOMO-ból is ismert színésznő ajánlásával érkezik április 4-én a kanadai énekes-dalszerző Tess Parks, amiről így mesélt Panna: 'Nagyon izgatott lettem, amikor megtudtam, hogy Tess Parks koncertjének a kurátora lehetek, mert nála stílusosabb és lazább előadót nehéz találni. Bár néhányan hasonlították már őt Patti Smith-hez vagy Mazzy Star-hoz, mégis azt gondolom, hogy egy nagyon egyedi és nagyon megjegyezhető, karakteres előadó, aki olyan természetességgel és mindenféle megerőltetés nélkül tudja hozni az igazi 90-es évek, füsttel teli kocsmáinak hangulatát - és itt beszélhetünk a dalairól, de muszáj kiemelni a videóklipjei is, ami nekem külön szívügyem - hogy egy pillanatra mindenki a rendszerváltás utáni szabadságban és eufóriában érezheti magát.'

Április 9-én a karcos-garázsrockos hangzásokkal operáló Willie J Healey ad ingyenes koncertet, aki a Platon Karataev ajánlásával érkezik. "Willie J. Healey zenéjébe egy szokásos új zene után való szaglászás során futottam bele 2017-ben. Amikor meghallottam a 'Subterraneans' című dalát, eldobtam az agyamat." - meséli Czakó-Kuraly Sebestyén, a Platon Karataev énekese. - "Tisztán emlékszem, ahogy mosolyogva ráztam a fejemet az Oktogonon leszállva a négyes-hatosról. Amit nagyon szeretek ebben az előadóban, az az iszonyat brit coolság, amit ma már egyre kevesebb indie előadóban fedezek föl, talán ez átvándorolt más stílusokba. Szerencsére egy nagyon aktív és termékeny előadóról van szó, aki folyamatosan dobja ki az új dalokat. Fűszertárában megtalálható a garázs, 70-es évek amerikája, a pszichedélia és a folkos altrock is. Mindezt szerencsére stabilan összefogja az előadó karaktere, lazasága és átható művészi szabadsága. Nekem az egyik kedvenc és leghallgatottabb előadóm az elmúlt három évet nézve."

Április 15-én a melankolikus dalait egy szál gitárral játszó Jaye Bartell, 16-án pedig a The Clientele énekese, Alasdair MacLean adnak koncertet. A kurátoruk Szabó Benedek, énekes-dalszerző, akinek rengeteget jelentett a két előadó: "Hosszú nyári éjszakák elektromosságtól izzó levegőjében, tavaszi séták virágillatában, őszi délutánok esős sötétzöldjében, térdig érő hóban buszok felé kaptatva, részegen és józanon, Baján, Szegeden, Budapesten, szűk albérletekben és napfényes lugasok lombjai alatt, fiatalon és nem olyan fiatalon, buszok, vonatok, autók, repülők ablakán kinézve, szomorúan és vidáman, elégedetten és nyugtalanul, hátsó zsebemben huszasokat keresgélve és feleslegesen pénzt szórva, hosszú és rövid hajjal, egyedül és másokkal, éveken, kormányokon, szerelmeken, világzűrzavarokon át hallgattam a Clientele és Jaye Bartell zenéjét. Azt szokták mondani, ilyenből egy életben egy van - nekem kettőhöz volt szerencsém, és életem legszebb két napja lesz, amikor Alasdair MacLean és Jaye Bartell Budapestre jönnek, hogy eljátsszák azt, amiről egyébként az életem szólt."

Április 17-én Henri Gonzo, a Fran Palermo énekes-dalszerzőjének ajánlásával lép majd fel a francia Zambumba. "Tavaly Párizsban ismerkedtem meg Thomassal a banda perkásával egy szóló fellépés során." - emlékszik vissza Henri. - "Beszállt mellém triangulumozni, meg csörgőzni. Kiderült hogy húsz éve itt élt Pesten, ahogy ő mondta a "tilos az á időszakban". Kint elvitt néhány őrült Samba és Bossa Nova estére, ahol egy asztal körül játszottak, körülöttük pedig óriási tömeg táncolt körben. Később felmerült bennem, hogy mennyire klassz lenne őket itthon is hallatni. Aki szereti a kávéföldek népzenéjét, annak garantáltan tetszeni fog a banda."

Emellett április 3. és 19. között ingyenes akusztikus koncertet ad majd még a teraszon: a Barabás Lőrinc Live Act, Barkóczi Noémi, Henri Gonzo, Járai Márk,, Kama, a Kaláka, a Lázár Tesók, Mark & Jason a Mörkből, a Mayberian OldSchool,a Meteo Electric Circuit Jazz Duo, Molnár Tamás, Nóvé Soma, Ohnody, a Platon Karataev duó, Szabó Benedek és a The O'Sullivan Three. A Tavasz Terasz programját két kanadai előadó, a Picastro és a Great Lake Swimmers akusztikus fellépése zárja.