Bacon, ahogy még nem gondoltál rá

A rengeteg sütős-főzős műsornak köszönhetően egyre többet kapnak kedvet ahhoz, hogy kipróbálják magukat a tűzhely előtt. A konyhában igazán járatosak azonban azt is tudják, hogy egy-egy hozzávalót milyen sokoldalúan fel lehet használni. Itt van például a bacon, amiről a legtöbben talán az angol reggelire gondolnak, vagy esetleg a baconbe tekert májra, csirkemellre, ám ennél sokkal több ételhez passzol a bacon. Mutatunk néhány ötletet, hogyan tudod a baconnel új szintre emelni a konyhaművészetedet.

Hagyományos ételek, kis extrával
Ha például vendégeket vársz és pogácsával szeretnéd megkínálni őket, azt is elkészítheted baconnel. A recept nem ördöngösség: a túrós, 60 dekányi lisztből készült pogácsatésztához 20 dkg-nyi, apró kockára vágott, előre megpirított bacont teszünk, a tésztát a szokásos módon megkelesztjük, majd kisütjük.

Ha a sós tésztáknál maradunk, a quiche-eket is feldobhatod baconnal, akár a szeletelt, akár a kockázott változatával. Ha az előbbit választod, érdemes a nyers pitetésztára fektetni őket, majd erre jöhet a quiche tölteléke, legyen az spárgás, spenótos, négysajtos vagy húsos. Ha a kockázott változat mellett döntenél inkább, pirítás után egyszerűen csak keverd bele a quiche töltelékébe, és voilá, sütés után kész is az isteni étel!

Édes ételek, sós változatban
Mivel muffinból is létezik sós változat, méghozzá rengeteg, nem árt megjegyezni, hogy itt is van baconös opció. Az egyszerű sós muffin alaptésztát játszi könnyedséggel feldobhatod egy kis túróval, kaporral és baconnel, de társíthatod akár különféle (például füstölt vagy márvány-)sajttal is. Ha pedig egy kissé rendhagyóbb baconös muffin receptre vágysz, olyat is mutatunk.

Még mindig nem fogytunk ki az ötletekből: a bacon még a palacsinta egyik alapanyagaként is megállja a helyét. Itt elsősorban az amerikai, kisebb és vaskosabb palacsintára gondolunk, aminek a sós változatának a tészájába is beleszórhatsz előreaprított bacont, de akár egy sós tésztájú pancake mellé is eheted a megpirított baconszeleteket.

A krémlevesek sztárhozzávalója
A bacon a levesekhez is csodálatosan illik. A krémleveseknél például, ha az alap nem az olajon megpirított hagyma, hanem a megpirított baconkockák, igazán különleges ízvilágú leveseket kaphatsz. A megpirított bacon olaján elkészített édesburgonya-, sütőtök- vagy borsóleves fantasztikusan mély, telt ízű finomság lesz, amit ha főzés közben megbolondítasz egy kanál mézzel, tuti, hogy hatalmas lesz a sikered. Tálaláskor bármelyik verziót feldobja ha egy szelet fodrosra sült baconnel díszíted vagy ha sűrűbben készíted a krémlevest a kockára vágott, pirított bacon kocka is jól mutat, míg a roppogós állag pedig tökéletesen egészíti ki a leves krémességét.

És még egy tipp: ha már megpirult a baconöd, és kisült belőle a zsír, ne öntsd ki, inkább nyugodtan tedd el későbbi felhasználásra. Sült krumplihoz is tökéletes, de leveshez, húsokhoz is felhasználhatod.

Az csak egy dolog, hogy a bacon sokoldalúan felhasználható, ha nem minőségi alapanyagokból főzöl, a fenti receptek sem lesznek száz százalékosak. Éppen ezért cikkünk végére már csak egy hasznos tudnivalót tartogatunk, méghozzá azt, hogy honnan lehet a legjobb minőségű, cukor- és tartósítószermentes bacont beszerezni. A Gierlinger kínálatában olyan prémiumminőségű kockázott és szeletelt baconöket találsz, melyek már önmaguknak is hihetetlenül finomak, ha pedig a fentebb említett sós ételekhez használod fel, garantált, hogy a végeredmény ellenállhatatlanul ínycsiklandó lesz.