eSport 2023: A 10 legnépszerűbb játék Magyarországon

1. League of Legends (LoL)
A League of Legends egy ingyenesen játszható, csapatközpontú MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) játék, amelyet a Riot Games fejlesztett és adott ki. A játék 2009-ben jelent meg, és azóta világszerte hatalmas rajongótáborra tett szert. 2023-ban Magyarországon az egyik legnépszerűbb eSport játéknak mondható. Az eSport szervezetek, mint például a Team SoloMid (TSM) és a Fnatic, továbbra is versenyeznek a legnagyobb tornákon, és a magyar rajongók is elhivatottan rajonganak értük, és sok más csapat iránt.

2. Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO)
A Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) egy taktikai lövöldözős videójáték, amit a Valve Corporation hozott létre. Ez a játék a híres Counter-Strike sorozat része, amelynek napjainkban is hatalmas sikere van az eSport rajongók körében. 2023-ban Magyarországon továbbra is erős jelenléttel rendelkezik és számos rajongója van. A hazai csapatok, mint a BIG és az Entropiq, a nemzetközi porondon is versenyben vannak, és a játék közössége is továbbra is nő. A játékban népszerűek a ládák, amelyeket a nyerőgépes játékokhoz lehetne hasonlítani, a játékosok előszeretettel kereskednek a benne található tárgyakkal.

3. Dota 2
A Dota 2 egy ingyenesen játszható MOBA játék, amelyet a Valve Corporation fejlesztett és adott ki. A játék a Defense of the Ancients (DotA) mod alapján készült, és 2013-ban adták ki hivatalosan. A Dota 2 szintén rendkívül népszerű eSport játék, amelyet milliók játszanak és néznek világszerte. Magyar játékosok és csapatok is részt vesznek a nemzetközi tornákon, a Dota 2 rajongók pedig élvezik az izgalmas mérkőzéseket.

4. Valorant
A Valorant egy első személyű lövöldözős játék (FPS), amit a Riot Games fejlesztett és 2020-ban adott ki. A játék nagy hangsúlyt fektet a stratégiára, a csapatmunkára és a precíz célzásra. A Valorant hamar népszerűvé vált az eSport világban is, és Magyarországon is hatalmas rajongótábora van. A játékosok folyamatos sikerélményhez juthatnak a ranglétrák meghódításával.

5. Rainbow Six Siege
A Rainbow Six Siege egy taktikai lövöldözős játék, amit a Ubisoft Montreal fejlesztett és 2015-ben adott ki. A játék egyedülálló azáltal, hogy hangsúlyozza a stratégiát, a csapatmunkát és a környezeti pusztítást. A játékosok különböző operátorokkal rendelkeznek, akiknek saját egyedi képességeik vannak. A Rainbow Six Siege az eSport színtéren is nagy népszerűségnek örvend. A versenysorozatok és a ranglétrák a játékosokat kihívás elé állítják.

6. Rocket League
A Rocket League egy egyedülálló és szórakoztató autós focis játék, amit a Psyonix fejlesztett. A játék eredetileg 2015-ben jelent meg, és azóta nagy rajongótáborral rendelkezik világszerte. A Rocket League alapja az autókkal játszott focimeccsek, ahol a játékosok különféle akrobata manővereket végezhetnek, hogy a labdát az ellenfél kapujába juttassák. A magyar játékosok és csapatok nagyszerű sikereket érnek el a nemzetközi versenyeken.

7. Hearthstone
A Hearthstone egy ingyenesen játszható digitális kártyajáték, amit a Blizzard Entertainment adott ki. A játékot először 2014-ben indították el, és azóta számos kiegészítő és kártya szett jelent meg hozzá. A Hearthstone egyedülállóan szórakoztató és stratégiai játék, ahol a játékosok különféle kártyákkal hozhatnak létre paklikat és játszhatnak mérkőzéseket. A magyar játékosok a ranglétrákon és a versenyeken is kitűnő eredményeket érnek el.

8. StarCraft II
A StarCraft II egy valós idejű stratégiai játék (RTS), a Blizzard Entertainment jóvoltából, ami továbbra is az egyik legnépszerűbb Magyarországon. A játékot eredetileg 2010-ben indították, és a StarCraft sorozat második része. A StarCraft II híres a komplex stratégiai kihívásairól. A játék három fő frakcióval rendelkezik: a Terran, a Zerg és a Protoss, amelyek mindegyike különböző stratégiai stílusokat kínál. A versenyzők kemény munkával és stratégiával igyekeznek megelőzni és legyőzni ellenfeleiket.

9. Apex Legends
Az Apex Legends egy ingyenesen játszható battle royale stílusú lövöldözős játék, amit a Respawn Entertainment fejlesztett és az Electronic Arts (EA) adott ki. A játékot először 2019-ben jelent meg, és azóta hatalmas népszerűségnek örvend világszerte. Az Apex Legends azért is különleges, mert karaktereket (legendákat) vezethetünk, akik mindegyike egyedi képességekkel rendelkezik, ami komplexebb stratégiai elemeket ad a játékhoz.

10. Overwatch
Az Overwatch egy első személyű lövöldözős játék, amit a Blizzard Entertainment adott ki. A játékot először 2016-ban indították, és azóta nagy népszerűségnek örvend a világ minden táján. Az Overwatch egy csapat-alapú játék, ahol a játékosok különböző hősöket (hero-kat) választhatnak. Az összes hős saját egyedi képességekkel rendelkezik. A játék fő hangsúlyt fektet a csapatmunkára és a stratégiára. Bár a játék népszerűsége a későbbi években kissé csökkent, a magyar játékosok és versenyzők továbbra is aktívak, és számos eseményen vesznek részt a játékban.

Az eSportok népszerűsége folyamatosan nő Magyarországon, és a játékosok, csapatok és rajongók szenvedélyesen követik a fent említett játékokat. Az eSport közösség megállás nélkül gyarapodik, és ezáltal a Magyarországi eSport színtér is egyre erősebb és versenyképesebb lesz.

Kép: League of Legends @ Riot Games