Elindult a nevezés a 2024-es Hégető Honorka-díjra

2024-ben is pályázati lehetőség indul azon szerkesztőségek és újságírók számára, akik olyan fontos társadalmi témákat hoznak napvilágra, amelyekre érdemes a nagyközönség figyelmét is ráirányítani. A 2003-ban indult díjat idén 20. alkalommal adják majd át, és ezúttal is olyan alkotásokkal lehet nevezni, amelyek videó, fotó vagy fotósorozat formájában mutatnak be társadalmi problémákat, valamint az azokra adott válaszokat, lehetséges megoldásokat. Idén egy új kategória szerint is ítél díjat a zsűri: a legjobb első pályázó díját olyan alkotó kapja, aki korábban még nem nevezett Hégető-díjra.

Az elmúlt néhány évben számtalan, az egész társadalmat komolyan érintő kihívással kellett szembenézni. 2020-ban és 2021-ben a koronavírus és annak hatásai, 2022-ben elsősorban a szomszédunkban zajló, 2023-ban pedig az izraeli háború határozta meg emberek millióinak mindennapjait. A kiszolgáltatottak helyzete, a súlyos környezeti problémák, az infláció, az egészségügy, az oktatás vagy a gyermekvédelem helyzete pedig továbbra is meghatározó témái a hazai és nemzetközi közéletnek.

A 2024-es Hégető Honorka-díjra a 2023. szeptember 1. - 2024. augusztus 31. között publikált, online vagy televízióban bemutatott alkotásokkal (videó, fotó vagy fotósorozat – maximum 10 kép) lehet pályázni.

A pályázatok beérkezési határideje: 2024. augusztus 31.

A pályázat idei zsűrielnöke Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész. A zsűri további tagjai Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, valamint Weyer Balázs újságíró. A fénykép formájában beérkezett pályaműveket Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus bírálja el.

A Yettel hosszú évek óta támogatója a Hégető Honorka Alapítványnak, így a Hégető Honorka-díj intézményének, és idén is különdíjat ajánl fel egy alkotásnak. A mobiltársaság a nyertes riportfilm alkotójának elismerése mellett a pályamű által felszínre hozott ügyet is támogatja, ezzel is felhívva a figyelmet az újságírók pótolhatatlan munkájának támogatására.

A Hégető-díjat 2003-ban, az RTL fiatalon, autóbalesetben elhunyt riportere, Hégető Honorka munkásságának emlékére alapították. Honorka elsősorban a hátrányos helyzetű emberek sorsával foglalkozó riportokat készített, amelyért 1999-ben Toleranciadíjat kapott.

A pályázati kiírás részletei az alábbi oldalakon érhetők el:
www.rtl.hu/hegetodij  
https://www.facebook.com/HegetoHonorka/

Pályázati feltételek:

 • Az anyag formátuma: mozgókép vagy fotó, illetve fotósorozat
 • Az anyag terjedelme:
  • videó esetén: minimum 5 – maximum 30 perc
  • fotó esetén: minimum 1 – maximum 10 darab fotó
 • Publikálás dátuma: 2023. szeptember 1. - 2024. augusztus 31.
 • A pályázati anyag tartalmazza:
  • a pályázó nevét, elérhetőségeit (telefonszám, e-mail cím)
  • a pályamű címét és szinopszisát
  • a megjelenés helyét és időpontját
 • A pályázatokat az alábbi oldalon lehet feltölteni: www.rtl.hu/hegetodij  
 • A filmek formátuma: YouTube-link vagy Vimeo-link

A pályázattal kapcsolatos kérdésekkel Ignatovics Máriát lehet keresni az alábbi email címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A díj támogatói: RTL Magyarország, Hégető-család, Yettel Magyarország Zrt.