A digitalizáció segítségével válnak akadálymentessé az írott szövegek

Látássérülteken segít egy szövegeket hangfájlokká konvertáló, magyar fejlesztésű program. A Dramatizált Elektronikus könyvszerkesztő és Hangoskönyv konvertáló (DEX) szoftver az Informatika a Látássérültekért Alapítvány legújabb innovációja.  Az előző verzióhoz képest a mostani fejlesztés képes a könyveket és egyéb papíralapú dokumentumokat, illetve szöveget tartalmazó képfájlokat és PDF állományok tartalmait felolvasható elektronikus fájl formátumba alakítani. A szoftver legfrissebb, 3.0-ás verziójának fejlesztéséhez a szervezet a 2020-as Vodafone Digitális Díj keretében nyert támogatást a Digitális Esélyegyenlőség kategória első helyezettjeként. A szoftver az INFOALAP weboldaláról ingyenesen tölthető le.

Az írott szövegeket hangfájlokká konvertáló program egyike azoknak a társadalmilag hasznos és innovatív projekteknek, amelyek a 2020-as Vodafone Digitális Díj keretében támogatást nyertek. A magyar fejlesztésű szoftver különlegessége, hogy az elektronikus szöveges dokumentumokat MP3 kiterjesztésű hangos- és DAISY-könyv, illetve Braille-formátumba tudja átalakítani. A program legújabb, a Vodafone támogatásából megvalósuló, 3.0-ás verziója pedig már képes optikai karakterfelismerésre is. A szoftver számára a papír alapú matematikai feladatok sem jelentenek gondot, hiszen ezek a tartalmakat is olvashatóvá tudja tenni.

A DEX segítségével a programot használók számára a szkennelés is sokkal egyszerűbbé válik, hiszen a szoftver képes felismerni a bekapcsolt, különböző számítógépekhez, laptopokhoz csatlakoztatott szkennereket. A folyamat mindössze pár másodpercet vesz igénybe, amely alatt a DEX 3.0 végrehajtja a karakterfelismerést. A szoftver a szkennelés mellett a kép- és PDF fájlok beolvasására is képes. Az ilyen típusú dokumentumokon található szövegeket Windows 10 operációs rendszeren történő használatkor a DEX 3.0 beépített optikai karakterfelismerés funkciója tudja azonosítani.

„A Digitális Esélyegyenlőség kategóriának köszönhetően mindig nagyon izgalmas és előremutató projekteket ismerhetünk meg, amelyek valós társadalmi problémákra reflektálnak. A digitális fejlődésnek köszönhetően ma már nagyon sokat javíthatunk egyes csoportok, társadalmi rétegek életminőségén, számomra ez az igazán nagyszerű ezekben a projektekben. Büszke vagyok rá, hogy a Vodafone Digitális Díj keretében évről-évre olyan progresszív, hazai innovációk fejlesztését, és azok nagyközönség számára való elérhetőségét is támogathatjuk, mint amilyen az Informatika a Látássérültekért Alapítvány dokumentum-konvertáló szoftvere” – mondta Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára.

Az INFOALAP fejlesztése jelentősen hozzájárul a vakok és gyengén látók életminőségének javításához, ill. új távlatokat nyit azok számára is, akik eddig nehezen fértek hozzá az írott dokumentumokhoz.

„A vak és gyengén látó emberek informatikai eszközökkel való támogatása az alapítványunk legfőbb célkitűzése a kezdetek óta. Az őket támogató szoftverek fejlesztésével Magyarországon nem csak az oktatásban, vagy a munkaerőpiacon, de a szabadidős tevékenységek során is segíteni tudjuk a látássérültek sikerességét és megnövelhetjük a számukra elérhető lehetőségek körét is a munkában, valamint a magánéletben egyaránt. A Vodafone Digitális Díj elnyerése egy jelentős mérföldkő volt a szervezetünk életében, ami nem csak ismertséget hozott, de további lehetőséget kaptunk általa a fejlesztésre és a jövőbeli terveink megvalósítására egyaránt” - mondta el Szuhaj Mihály, az INFOALAP kuratóriumi elnöke.

A DEX 3.0 szoftver ingyenesen, bármilyen számítógépre letölthető a szervezet honlapjáról, Letöltések/Szoftverek menüpont alól.

A 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díjra idén 2022. március 10-ig lehet jelentkezni Digitális Esélyegyenlőség, Digitális Társadalom, valamint Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategóriákban. A Vodafone Digitális Díj részletei itt érhetők el.