Globális megoldás teszi biztonságosabbá az öregedő infrastruktúrákat

A Xerox és az ausztrál Victoria állam partnerségben indítja útjára az Eloque-ot. A közös vállalkozással olyan új technológiát kívánnak kereskedelmi forgalomba hozni, amely távolról is képes a hidak szerkezeti állapotának ellenőrzésére.

Az Eloque megoldás egy olyan „ipari dolgok internete” (Industrial Internet of Things – IIoT) technológia, amely a hídhoz rögzített apró száloptikai érzékelőkkel méri és becsli meg annak szerkezeti épségét jelző mérőszámokat – így szerkezeti terhelését, hőre adott reakcióját, görbülését, aktuális terhelését, valamint a rezgést és a korróziót. Fejlett analitikák elemzik a szenzorok adatait, amely elemzés eredményeit közvetlenül a híd üzemeltetői kapják meg valós időben. Ezáltal tudják monitorozni a híd túl- vagy alulhasználtságát, vagy azt, hogy vannak-e szerkezeti problémák vagy károk, amiket javítani szükséges.

Egy felmérés szerint az Egyesült Államok hídjainak 42%-a legalább 50 éves, és közel 231,000 hídon szükséges javítási és állagmegóvási munkálatokat végezni. Ez a probléma világszintű. Ausztrália hídjainak kb. 70%-a több mint 50 éves. Németországban a 25,000 vasúti hídból kb. 11,000 olyan van, ami több mint 100 éves. Franciaországban pedig a hidak 7%-a már az összedőlés kockázatát hordozza magában.

„Az öregedő és romló állami infrastruktúra globális probléma. Úttörő technológiát képviselünk, amely fenntartja a hidak biztonságát, meghosszabbítja azok élettartamát és pozitívan befolyásolja a tervezést” – mondta John Visentin, a Xerox alelnöke és vezérigazgatója. „A Victoria állam kormányával kötött partnerségünk nem csak azt teszi lehetővé, hogy számukra oldjuk meg ezt a problémát, hanem azt is, hogy ezt a megoldást a hasonló kihívásokkal szembesülő ügyfelekhez is eljuttassuk szerte a világon.”

A technológiát a Xerox Palo Alto Kutatóközpontban (PARC) fejlesztették ki, majd a Xerox és Victoria állam vasúti- és villamosvonalakat kézben tartó vállalata, a VicTrack partnersége révén próbálhatták ki elsőként. A PARC megoldása szenzorokkal és fejlett analitikával monitorozza a hidak szerkezeti állapotát a híd élettartamának optimalizálása érdekében.

„Ez az úttörő technológia segít a problémák korábbi felderítésében, csökkenti a helyszíni ellenőrzések és javítások miatti útlezárások okozta késéseket, valamint lehetővé teszi gyorsabban és pontosabban megtalálni az okokat hídbalesetek vagy más váratlan események idején” – mondta Jacinta Allan, az állam közlekedési infrastruktúráért felelős minisztere.

Victoria kormánya 50 millió dollárt különített el az Eloque technológia bevezetésére az állam kiemelt hídjain. Ez a technológia lehetővé teszi a problémák korai felismerését és előrejelzését, segít, hogy azokat még azelőtt találják meg, mielőtt javításuk költségesebbé válna, továbbá abban is segíti az ügyfeleket, hogy a karbantartási költségvetést hatékony kezelhessék.

„Noha a kezdeti fókuszunk a vasúti és közúti hidak lesznek, az Eloque technológiája rendkívül sokoldalú, ezért azt tervezzük, hogy a jövőben más kritikus szerkezetekhez is adaptáljuk” – mondta Ersin Uzun, a Xerox IoT igazgatója és az Eloque igazgatósági tagja. „Már most arra törekszünk, hogy kiterjesszük a technológiát az alagutakra, kikötőkre, többszintes parkolóházakra és más kritikus infrastrukturális eszközökre.”

Az Eloque többségi tulajdonosa a Xerox, és ez egyben része annak a stratégiának, hogy a Xerox új kínálattal, széles körben lépjen be az IoT piacra.