Biztonságosabb Internet Napja 2024: indul az országos Nagy Diák TudatosNet Teszt

2009 óta világszinten minden év februárjában tarják a Safer Internet Day-t, azaz a Biztonságosabb Internet Napját. Idén február 6-ra esik a világnap és ebben az időszakban több kezdeményezés is igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy bár az internet számos előnye fontos szerepet játszik a világ előremozdításában és a társadalmak fejlődésében, a nethasználatnak léteznek árnyoldalai, veszélyei, amikkel mindenkinek érdemes tisztában lennie és érdemes rá felkészülnie. A Biztonságosabb Internet Napja alkalmából a Yettel a DUE Médiahálózattal együttműködve egy országos edukatív játékot indít Nagy Diák TudatosNet Teszt néven. A vetélkedő célja többek közt az, hogy a diákok játszva szerezzenek hasznos ismereteket az internet biztonságosabb használatáról, miközben értékes nyereményekre is pályázhatnak tudásukkal.

Már február 1-től elérhető a Safer Internet Day 2024 alkalmából indított országos Nagy Diák TudatosNet Teszt, amely a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli támogatásával, a DUE Médiahálózat szervezésében zajlik. A játékos tanulást segítő, értékes nyereményekért zajló online tudásverseny a 14-20 éves korosztálynak szól, de versenyen kívül bárki – fiatalabb gyerek, szülő vagy pedagógus is – kitöltheti, aki fel szeretné mérni a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismereteit.

Részvétel és nyeremények
Az országos Nagy Diák TudatosNet Teszt a https://nagydiaktesztek.hu/tudatosnetteszt/kviz oldalon érhető el, illetve alkalmazásként letölthető okostelefonra is. A verseny első fordulója február 1. és május 1. között zajlik. Aki ebben az időszakban regisztrál és a játék során a leggyorsabban a legtöbb helyes választ adja a 15 kérdésből álló teszten, esélyessé válik a középdöntőbe jutásra, ahol a küzdelmet az 1000 legjobb eredményt elérő játékos folytathatja 2024. május 7-én. Innen már csak a 20 legjobb eredményt elérő versenyző juthat a finálét jelentő online döntőbe, melynek résztvevői 2024. május 10-én tölthetik ki a mindent eldöntő kérdéssort. Az ünnepélyes eredményhirdetés 2024. május 24-én lesz Budapesten, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, az újpesti UP Rendezvénytérben.

A játék első helyezettje egy Samsung Galaxy S23 telefonnal, a második egy Samsung Galaxy A54 telefonnal, a harmadik egy Samsung Galaxy TabA9+ tablettel, a 4-10. helyezettek pedig egy-egy JBL Flip 6 hangszóróval lesznek gazdagabbak.

„Országos kutatásunk szerint a 15-18 éves korosztály 86%-a szándéka ellenére találkozott már a neten káros tartalmakkal, , mint például a 18+-os oldalakkal, álhírekkel, adathalász vagy éppen zsaroló üzenetekkel. A Yettel ProSuli programmal a pedagógusok digitális ismereteinek támogatása mellett számos lehetőséget kínálunk gyerekeknek, szülőknek és tanároknak, hogy hasznos tudást szerezzenek az interneten leselkedő veszélyekkel kapcsolatban és hogy miként védekezhetnek ezek ellen. A most induló Nagy Diák TudatosNet Teszt remek lehetőség, hogy az eddig felgyülemlett tudásunkat játékos módon juttathassuk el a fiataloknak.” – mondta Mészáros Attila, a Yettel vállalati kommunikációs és ESG igazgatója.

Hasznos linkek
A Nagy Diák TudatosNet Teszt elérhetősége: https://nagydiaktesztek.hu/tudatosnetteszt/kviz
A Nagy Diák Tesztek app iOS-re és Androidra
A Safer Internet Day hivatalos oldala: https://www.saferinternetday.org/
A ProSuli program weboldala: https://prosuli.hu