Új sofőr a városban - Vezetési tippek a Mio-tól

Szinte mindenki életében eljön az a pont, amikor költöznie kell: a diákok a felsőoktatásba való belépés miatt, a munkavállalók egy új lehetőség érdekében, míg másokat a kapcsolatuk szólít el addigi lakóhelyükről. Ilyenkor új helyzetekben, új emberek közt és új utakon kell helytállni, szó szerint! Azoknak, akik saját autóval vágnak neki az ismeretlennek, az adott város vezetési stílusához is alkalmazkodni kell. Hogy könnyebben menjen a beilleszkedés, a Mio összeszedte azokat a tippeket, amiket alkalmazva biztonságban érezheted magad a nagyvárosi forgatagokban!

1. Tervezz előre, háztól házig!
Első utad előtt ne csak a két város közti útvonalat ellenőrizd, hanem térképezd fel egészen a konkrét lakóhelyedig, hogy milyen „akadályok” várhatnak rád. Lezárások, sorompók vagy akár egy körforgalom is jelenthet meglepetést, ha nem vagy hozzászokva. Minél jobban tanulmányozod az adott útvonalat, annál felkészültebb leszel, így egy hirtelen felmerülő probléma esetén sem okoz majd gondot a korrigálás.

+ Tipp: Ha hosszú út előtt állsz, használj menetrögzítő kamerát! A MiVue™ 846 kamera például olyan fejlett gépjárművezetés-támogató rendszerekkel felszerelt, mint a Sávelhagyás figyelmeztetés, a Fáradtság figyelmeztetés, a Gyorshajtás figyelmeztetés, az Ütközésre figyelmeztető rendszer vagy a Sebességmérő kamera figyelmeztetés átlagértékekkel.

2. Ismerd meg a várost!
Szánj időt rá és először gyalog, esetleg tömegközlekedéssel, majd autóval nézz körbe a városban, mindezt anélkül, hogy bárhová időpontra kellene menned. Járd be azokat az utakat, amiket a jövőben gyakran meg fogsz tenni, például a munkahelyedhez vagy az egyetemi épülethez, a bevásárlóközpontokhoz és a benzinkúthoz. Hidd el, sokkal magabiztosabb leszel, ha megismersz egy-két utcát vagy teret!

3. Adj magadnak elég időt!
Úgy is mondhatnánk: „Ne centizd ki!” Bár manapság szinte már mindenki használ GPS-t, így előre tudhatjuk, nagyjából mennyi idő lesz elérni A-ból B-be, ha egy ismeretlen városban vezetsz, nem árt az óvatosság. A menetidő akár útközben is változhat, ha pedig azok közé tartozol, akik erős stresszként élik meg a késést, ez akár a vezetésedre is hatással lehet. Nem is beszélve a parkolóhely keresésről, ami akár több időt is igénybe vehet, mint maga az út. Lényeg a lényeg: amíg nem ismered a környéket úgy, mint a tenyered, hagyj magadnak néhány extra percet!

4. Parkolj okosan!
A nagyobb városokban parkolót találni sokszor igazi kihívás, ezért gyakran az úticéltól messzebb kell lerakni az autót. Ennek két hátránya is lehet: nem emlékszel a pontos utcára vagy kevésbé biztonságos helyet választasz. Épp ezért érdemes beszerezni egy olyan menetrögzítő kamerát, ami megoldást kínál az ilyen helyzetekben.

A MiVue™ 818-ban található legújabb Hol van a parkoló autóm? funkció a MiVue™ Pro alkalmazás segítségével elmenti a GPS koordinátákat, így könnyedén megtalálhatod az autódat. A funkció használatához GPS-jelre és Bluetooth-kapcsolatra van szükség.   

A MiVue™ 818 másik kiemelkedően hasznos tulajdonsága a Smart Parking mód, amire a kamera, a motor leállításakor automatikusan átvált. Az érzékelő a jármű elejénél történő mozgás vagy ütközés észlelésekor aktiválja a videófelvételt. Ennek segítségével akkor is gyűjthetsz bizonyítékot, ha épp nem vagy az autóban.

5. Csak akkor vezess, ha kipihent vagy!
A költözés nehéz tud lenni. A rengeteg újdonság és információ megterheli a szervezetet, így nem meglepő, ha fáradékonyabb vagy. Ilyenkor jó hasznát veheted a MiVue™ 798 modellben is megtalálható Fáradtság-figyelmeztetés funkciónak, ami jelzi, ha pihenőt kell tartanod, ugyanakkor ne feledd: attól, mert van autód, nem muszáj mindig használnod! Ha úgy érzed, kimerítő heted volt, de muszáj elutaznod, saját és mások biztonsága érdekében válaszd inkább a tömegközlekedést.