Az úttörő Alpha 1 kamera új korszakot jelent a professzionális képalkotásban

A képszenzor-technológiák és digitális képalkotás terén piacvezető Sony bejelentette legújabb full-frame tükör nélküli kameráját, az Alpha 1-et, mely megerősíti a vállalat piacvezető szerepét, és elköteleződését az innovatív új funkciók lenyűgöző ötvözése mellett.

Az Alpha 1 a vállalat technológiai tekintetben legfejlettebb és innovatívabb fényképezőgépe, mely a digitális kamerák világában eddig sosem tapasztalt szinten ötvözi a magas felbontást és a nagysebességű teljesítményt. Az 50.1 megapixeles full-frame képszenzor másodpercenként 120 AF/AE művelet elvégzését teszi lehetővé, a 8K 30p 10-bites 4:2:0 videofelvétel pedig olyan lehetőségekkel ruházza fel az alkotókat, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

“Kiemelt hangsúlyt fektetünk felhasználóink visszajelzéseire, hogy olyan innovatív megoldásokat valósítsunk meg, amelyek kihívást jelentenek az iparág számára, és minden korábbi képzeletünket felülmúlja” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotásért felelős termékmarketing-igazgatója. „Az Alpha 1 minden eddig ismert határt áttör, és új sztenderdeket biztosít az alkotók számára a kamerás képalkotási lehetőségek tekintetében. Számunkra – a termék funkcióinak széles választékán felül – az jelenti a legnagyobb izgalmat, hogy az Alpha 1 olyan dolgokat képes rögzíteni, amire korábban még nem volt lehetőség. Ez a kamera a kreatív lehetőségek új dimenzióját nyitja meg, lehetővé téve azt, amit korábban lehetetlennek hittünk.”

Az újonnan fejlesztett képszenzor beépített memóriával rendelkezik, és összhangban működik a továbbfejlesztett BIONZ XR képfeldolgozó processzorral, ami 50.1 megapixeles képek folyamatos, 30 képkocka/másodperces sebességű felvételét, és 120 AF/AE művelet elvégzését teszi lehetővé. Az Alpha 1 felvételi lehetőségeit a 9.44 millió képpontos Quad-XGA OLED elektronikus képkereső egészíti ki, 240 képkocka/másodperces frissítési sebességgel, amely kizárja a kijelző villogását. Ezen felül az Alpha-széria története során először lehetőség nyílik 8K 30p 10-bit 4:2:0 videofelvételre is. Az Alpha 1 ezen felül 4K 120p / 60p 10-bit 4:2:2 felvételre is képes, valamint S-Cinetone színmátrixszal is rendelkezik. Az Alpha 1 számos olyan funkcióval is rendelkezik, melyet a terepen dolgozó fotósok számára gyorsítja a munkafolyamatot, mint például a 3.5-ször gyorsabb vezeték nélküli FTP adatátviteli sebesség1.

Korábban elképzelhetetlen felbontás és gyorsaság

Akár 30 képkocka/másodperc folyamatos felvételi sebesség
Az Alpha 1 gyors teljesítményének köszönhetően lehetőséget biztosít a fotósoknak olyan pillanatok rögzítésére, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek. Az 50.1 megapixeles képszenzor gyors olvasási sebessége és a nagy buffermemória 155 tömörítetlen full-frame RAW kép2, vagy 165 full-frame JPEG kép3 elkészítését teszi lehetővé akár 30 képkocka/másodperces sebesség és folyamatos AF/AE követési teljesítmény mellett4.

Az Alpha 1 másodpercenként 120 AF/AE művelet elvégzésére képes, így az alany gyorsan mozgó objektumok rögzítésénél is végig fókuszban marad. Az eszköz a fényerő hirtelen változása esetén is automatikusan képes beállítani az expozíciót, rendkívül alacsony 0,033 másodperces AE válaszkésleltetés mellett.

Fejlett elektronikus képkereső a világon elsőként 240 képkocka/másodperces frissítési aránnyal
A gyors képrögzítés támogatásának érdekében az Alpha 1 képkeresőjét a világon elsőként 240 képkocka/másodperces frissítési aránnyal rendelkezik a tükörsima megjelenítésért. A képkereső – mely az expozíció során sem sötétedik el – zavartalan nézetet, keretezést és követést tesz lehetővé folyamatos rögzítés esetén is. A megközelítőleg 9,44 millió képpontot tartalmazó, 0.64 típusú Quad-XGA nagyfelbontású OLED kijelző, valamint a kifinomult optika a kategóriájának legmagasabb felbontását szállítja. Ezen felül 0.90-szeres5 képkeresői nagyítást, 41 fokos átlóban mért látószöget tartalmaz, valamint 25 mm-es nézőpontot a saroktól sarokig tartó tiszta és alacsony torzítású nézetért.

Fejlett autófókusz
A Sony az Alpha 1 bevezetésével tovább feszegeti az autofókusz technológia korlátait: az eszköz megkönnyíti az összetett, gyorsan mozgó objektumok pontos rögzítését.  A képterület körülbelül 92%-át lefedő 759 pontos fókusz-sík fázisérzékelő AF-rendszernek köszönhetően a fényképezőgép még forgalmasabb környezetben is biztosítja a pontosságot és a töretlen fókuszt.

A Sony fejlett valós idejű autofókusza 30 százalékkal jobb észlelési teljesítményt nyújt a korábbi eszközhöz képest, köszönhetően a rendkívül erős BIONZ XR képfeldolgozó motornak, amely pontos és megbízható felismerést biztosít, még akkor is, ha az alany arca nem a kamera felé néz. Az emberekhez és állatokhoz egyaránt alkalmazkodó fejlett valós idejű autofókuszon túl az Alpha-széria történetében először az Alpha 1 nagy sebességű alanyfelismerő technológiával segíti a madarak rögzítésének érdekében a valós idejű Eye AF-et. Az optimalizált algoritmusok biztosítják a követés fenntartását akkor is, ha egy madár álló helyzetből hirtelen elrepül.6

Az Alpha 1 továbbá mesterséges intelligencia alapú valós idejű követéssel rendelkezik, mely automatikusan fenntartja a pontos fókusztávolságot. Az alanyfelismerő algoritmus szín-, minta- (fényerő-) és távolsági (mélységi) adatot használ a térinformációk valós idejű, nagy sebességű feldolgozásához.

Csendes, rezgésmentes elektronikus zár
Az új képszenzor gyors olvasási sebessége lehetővé tette a zársebesség másfélszeres lassítását az állóképek készítésénél az Alpha 9 II-höz képest. Az Alpha 1 elektronikus zárja7 csendes, villódzásmentes sorozatfelvételt kínál a világon először. A zár némán, mechanikai zaj nélkül működik, valamint rezgésmentes, így még kihívást jelentő, fluoreszkáló vagy villogó mesterséges fényviszonyok mellett is megvalósítható a stressztől mentes folyamatos rögzítés. Az Alpha fényképezőgépek története során először 1/200 másodperces8 elektronikus vakuszinkronizálás is lehetséges. Az elektronikus zár előnyei megmutatkoznak a vaku használata közben is, mely a kibővített rögzítési sokoldalúságot szolgálja.

Kettős meghajtású zárrendszer 1/400 másodperces vakuszinkronhoz
Az Alpha 1 rendelkezik a világon leggyorsabb, 1/400 másodperces vakuszinkron-sebességgel, mellyel sokkal könnyebben rögzíthetők mozgásban lévő történések. A szénszálas redőnyzár mellett az Alpha 1 tartalmaz egy újonnan kifejlesztett, kettős hajtású zárrendszert, amely rugó- és elektromágneses meghajtót használ, így nagy tartósságot és könnyűséget kínál.

Nagyfelbontású felvételi fejlesztések
A magas pixelszám ellenére az Alpha 1 alacsony zajszint mellett biztosít magas érzékenységet, 15+ lépcsős dinamikatartományt videókhoz és állóképekhez egyaránt, az egyenletes és természetes gradáció érdekében az árnyékoktól kezdve a csúcsfényekig, melyet a széles ISO érzékenység 100 és 32,000 közötti tartománya (állóképek esetén 50-102,400 közé bővíthető) tesz lehetővé.

Ezen felül az új kamera továbbfejlesztett Pixel Shift Multi Shooting funkcióval is rendelkezik, amely immáron 16 teljes felbontású képből összeállított fotót képes készíteni. A funkció segítségével a kamera fél/egy képponttal mozdítja el az érzékelőt, és így 16 képponteltolásos képet készít el, és az eredeti 963,2 millió pixelből álló kép adatmennyiségét körülbelül 240,8 millió pixelre (19008 x 12672) tömöríti össze az új képen az “Imaging Edge” asztali alkalmazás segítségével. Az 1/200 másodperc sebességű vakuszinkron használatával ideális választás építészeti, művészeti és egyéb állóképek készítéséhez, lévén a funkcióval lenyűgözően részletes és pontos színvilágú képeket készíthetünk.

Professzionális videós minőség

8K nagyfelbontású filmfelvételi lehetőségek
Az Alpha-széria történetében elsőként az Alpha 1 8K 30p 10-bit 4:2:0 XAVC HS felvételi lehetőséget biztosít 8.6k túlmintavételezés mellett a kiemelkedő felbontásért. Az Alpha 1 ötvözi a Sony elismert autofókusz technológiáját, gradációját és színreprodukciós teljesítményét, így a felhasználók a legrészletesebben fejezhetik ki művészi elképzeléseiket. A 8K felvételek az utómunka során rugalmas 4K szerkesztési eszközökkel módosíthatók.

Számos videoformátum támogatása a profi alkotók számára
Az Alpha 1 120 képkocka/másodperc sebességű 4K videofelvételt tesz lehetővé, amellyel a felhasználók akár ötszörösen lassított9 felvételeket tudnak készíteni. Ezen felül a 10-bites 4:2:2 felvételi támogatásnak köszönhetően kompatibilis a hatékony Long GOP kereten belüli tömörítéssel, vagy a kiemelkedő minőségű Intra (All-I) tömörítéssel is.

Az Alpha 1-ben S-Cinetone színmátrix dolgozik, amely az FX9 és az FX6 kameráknál felel a szín- és bőrtónusok élethű megjelenítéséért. Az S-Cinetone természetes középtónusokat, lágy színeket és gyönyörű fénypontokat jelenít meg a még kifejezőbb mélységért. Az S-Log3 görbe 15+ lépcsős dinamikatartomány elérését teszi lehetővé, míg az S-Log3, az S-Gamut3 és az S-Gamut3.Cine együttesen felel azért, hogy az Alpha 1 kamerákon készült nyersanyag könnyedén összeilleszthető legyen a VENICE, FX9 és más professzionális mozis kamerákon készült anyagokkal.

Hőelvezető kialakítás
Az egyedi hőelvezető kialakítás a normális működési hőmérsekleti tartományában tartja a képszenzort és a képfeldolgozó processzort, így a kompakt forma ellenére is képes megelőzni a túlmelegedést. A hőelvezetés hozzávetőleg 30 percnyi10 folyamatos 8K/30p minőségű videofelvételt tesz lehetővé.

A kézi felvétel támogatása
A nagy pontosságú stabilizáló egység és a giroszkóp szenzorok, valamint az optimalizált képstabilizáló algoritmusok akár 5,5-ös zársebesség-előnyt is elérnek, maximalizálva a kamera 50,1 megapixeles szenzorából származó nagy felbontású képek minőségét. Az Alpha 1 Active Mode11 funkcióval is rendelkezik, amely kiemelkedő stabilizációt biztosít a kézi filmfelvételek készítéséhez. A Sony Catalyst Browse vagy Catalyst Prepare12 utómunkálatokhoz készült asztali alkalmazásainak használata esetén pontos képstabilizáló funkció áll rendelkezésre, amely a kamera beépített giroszkópjának metaadatait használja fel.

Ezen felül az Alpha 1 szolgáltatásai közé tartozik a 16 bites RAW kimenet13 külső hangrögzítőre14 HDMI-n keresztül a maximális utómunka-rugalmasság érdekében. A fényképezőgépben lévő Multi-Interface (MI) Shoe mellé egy digitális audio interfész került, így kompatibilis Sony külső mikrofonnal tisztább hangfelvételek készíthetők, 5,8K képpontos mintavételezésű teljes képpont kiolvasás pixelek összekapcsolása nélkül, nagyfelbontású 4K filmekhez, Super 35 mm-ben.

Továbbfejlesztett munkafolyamat a hálózati technológiákkal, beleértve az 5G-kompatibilis eszközökhöz való csatlakozást
Az Alpha 1 kialakítása és beállításai lehetővé teszi fotós és videós újságírók, valamint sportfotósok számára, hogy a fejlett kapcsolódási lehetőségeknek köszönhetően a lehető leggyorsabban továbbítsák álló- és mozgóképeiket, így számos funkció áll rendelkezésre a gyors és megbízható fájlátvitelhez. Az iparág leggyorsabb beépített vezeték nélküli LAN portja 2,4 GHz-es és 5 GHz-es sávszélességű kommunikációt tesz lehetővé15, a több antenna pedig javítja a kommunikáció minőségét. Az 5 GHz 2x2 MIMO támogatást tartalmaz (IEEE 802.11a / b / g / n / ac), amely 3,5-szer gyorsabb vezeték nélküli FTP átviteli sebességet kínál, mint az Alpha 9 II - ez jelentős előnyt jelent azoknak a hír- és sportfotósoknak, akiknek megbízható sebességgel kell teljesíteniük. A nagyméretű képfájlok zökkenőmentes kezeléséhez rendelkezésre áll egy USB Type-C® csatlakozó is, amely támogatja a nagy sebességű PC-től távoli (lekötött) adatátvitelt. Az Alpha 1 beépített 1000BASE-T LAN csatlakozóval rendelkezik a nagy sebességű, stabil adatátvitelhez, beleértve a távoli fényképezést is. A fényképező FTPS-sel (File Transfer over SSL / TLS) támogatott, ami lehetővé teszi az SSL vagy TLS titkosítást a nagyobb adatbiztonság érdekében.

A tömörített és tömörítetlen RAW mellett az Alpha 1 magában foglalja a veszteség nélküli, minőségromlás nélküli RAW tömörítést. Az új „Light” JPEG / HEIF képminőségi beállítás is a „Standard” beállításnál kisebb fájlokat eredményez, és gyorsabb átvitelt tesz lehetővé a sebességtől függő hír- és sportfotósok számára. A RAW és JPEG formátumok sokoldalú választékával együtt az Alpha 1 magában foglalja a HEIF (High-Efficiency Image File) formátumot a sima 10 bites fokozatosság érdekében, amely valósághűbb képeket eredményez az égbolton és a portrékon, ahol a finom, természetes fokozatosság elengedhetetlen. Az Alpha 1 készüléken készített képeket a sokoldalú használat érdekében a kívánt méretarányra, méretre vagy pozícióra lehet vágni a fényképezőgépben.

Az Alpha 1 különféle alkalmazásokkal, kiegészítőkkel és eszközökkel is kompatibilis. Az Imaging Edge Mobile és az Imaging Edge Desktop segítségével a szakemberek könnyen átvihetik a RAW és egyéb fájlokat, amelyek veszteségmentes tömörítést használnak, és távolról vezérlik az érintéskövetést és az érintéses fókuszt az AF automatikus kezeléséhez. A Transfer & Tagging add-on (1.3-as vagy újabb verzió) segítségével a felhasználók automatikusan csatolhatják  a képfájlokhoz csatolt hangjegyzeteiket, melyeket szöveges feliratokká alakíthatnak, vagy továbbíthatják a fájlokat FTP-szerverre mobileszközről. A Catalyst Browse / Catalyst Prepare16 asztali alkalmazások segítségével a szakemberek böngészhetik és kezelhetik a Sony kamerájával készített videoklipeket. Ezenkívül a Remote Camera17 eszköz segítségével a felhasználók távolról megváltoztathatják a kamera beállításait, és LAN-kábelen keresztül csatlakoztatott számítógépről készíthetnek felvételeket. Az Alpha 1 emellett számos finomítást is: gyorsabb átvitel, érintéses visszajelzés, kettős vágás és HEIF támogatás és még sok más.

Megbízható és könnyen kezelhető
A profi felhasználóknak nemcsak kifinomult funkciókra és teljesítményre van szükségük, hanem a professzionális eszközök esetében elvárt megbízhatóságra és tartósságra is.  Az Alpha 1 két kártyahellyel rendelkezik, amelyek egyaránt támogatják az UHS-I és az UHS-II SDXC / SDHC kártyákat, valamint az új CFexpress A típusú adathordozókat a nagyobb teljes kapacitás elérése és a gyorsabb olvasási/írási sebesség érdekében.  A tartós magnéziumötvözet-ház és a Z-akkumulátor hosszú élettartamot biztosít, mely meghosszabbítható az opcionális VG-C4EM portrémarkolattal (külön értékesített termék). Ezen felül a készülék továbbfejlesztett porosodást gátló funkcióval is rendelkezik, mely kikapcsoláskor bezárja a lencsevédőt a képszenzor védelme érdekében. A por- és nedvességállóság18 még a nagyobb kihívást jelentő környezetekben is maximalizálja a megbízhatóságot. Az Alpha 1 megbízható HDMI Type-A csatlakozót és USB PD (Power Delivery) támogatást is tartalmaz, amely lehetővé teszi a nagyobb energiaellátást külső forrásból, ami segítségével a felhasználók minimális belső akkumulátor-használat mellett is hosszabb ideig rögzíthetnek.

Az újraalkotott menüszerkezet megkönnyíti a navigációt, az érintésre reagáló műveletek pedig gyors, intuitívabb irányítást kínálnak a Touch Focus és Touch Tracking funkciókkal rendelkező 3.0 típusú 1,44 millió képpontos (hozzávetőleges érték) LCD-monitoron. Az egyszerű testreszabás érdekében a fényképezőgép fényképezési beállításainak egy része a kiválasztott felvételi módnak megfelelően megváltozik, így minden eddiginél könnyebb a különböző rekesz, záridő és egyéb beállítások használata állóképek és filmek készítéséhez egyaránt.

Elérhetőség
Az Alpha 1 full-frame cserélhető objektíves kamera 2021 márciusától lesz elérhető Európában.

Exkluzív információk, videók, a legfejlettebb kamerákkal és Sony termékekkel rögzített tartalmak megtalálhatók az www.alphauniverse.co.uk weboldalon, melyet a Sony Alpha márka rajongóinak inspirálására és tájékoztatásra hoztak létre.

Az Alpha Universe-el kapcsolatos részletes beszámolókért kérjük, látogasson el erre a weboldalra.

1 3,5-szer gyorsabb az Alpha 9 II-höz képest.
2 „Hi +" sorozatfelvétel mód, tömörített RAW, CFexpress A típusú memóriakártya. Sony tesztek.
3 „Hi +" sorozatfelvétel mód, CFexpress A típusú memóriakártya. Sony tesztek.
4 20 kép/mp sebességgel a felhasználók akár 238 full-frame tömörített RAW képet vagy 400 teljes full-frame  JPEG képet is készíthetnek.
5 50 mm-es lencse, végtelen, -1m-1 dioptria.
6 Előfordulhat, hogy bizonyos témák során és bizonyos helyzetekben nem érhető el a pontos élesség.
7 0,5 másodpercnél lassabb zársebesség nem állítható be sorozatfelvétel közben. A követési teljesítmény és a maximális rekeszérték beállítások és objektívek szerint különbözik.
8 1/200 másodperc sebességig. A szinkronizálás a szinkronterminálon keresztül az automata lencsevédőhöz nem lehetséges
9 Utómunkai szerkesztés és S&Q mód rögzítése szükséges. Az adatokat egy CFexpress A típusú memóriakártyára kell rögzíteni, ha a képsebesség 120 (100) fps vagy nagyobb.
10 A Sony belső tesztjei ezzel:  [Auto Power OFF Temp.] [High] értékre vannak állítva.
11 Az Active Mode 8K rögzítés esetén nem érhető el.
12 A Catalyst Browse ™ 2020.1 vagy újabb verzió, a Catalyst Prepare 2020.1 vagy újabb verzió szükséges.
13 8K nem alkalmazható.
14 Kompatibilis hangrögzítők bejelentés alatt.
15 Az 5 GHz-es kommunikáció bizonyos országokban és régiókban korlátozott lehet.
16 Az Imaging Edge (Remote / Viewer / Edit) asztali alkalmazáshoz 3.1-es vagy újabb verzió szükséges.
17 Használatához Remote Camera Tool 2.3-as vagy újabb verziója szükséges.
18 Nem garantáltan 100%-ban por- és vízálló.