A Canon új szuper-teleobjektívje páratlan rugalmasságot kínál

A Canon Europe ma bejelentette az RF 100-300mm F2.8L IS USM modell bevezetését, amely a szuper-teleobjektívek új generációját képviseli. Miközben kielégíti a kiváló minőség iránti igényt, az EF 300mm f/2.8 zoomobjektívként való újragondolásával a Canon bizonyítja elkötelezettségét az EOS R rendszer és az RF objektívek választékának bővítése iránt a fotó-, és videókészítők számára egyaránt. Az RF 100-300mm F2.8L IS USM új szintű rugalmasságot és teljesítményt kínál kompakt és könnyű kivitelben. A 0,16x-os maximális nagyítású, 1,8 m-es minimális fókusztávolsággal rendelkező zoomtartománynak, az állandó rekeszértéknek, a robusztus felépítésnek és a lenyűgöző képminőségnek köszönhetően az objektív elsősorban a sportfotózásra szakosodott profikat és a lelkes amatőröket szólítja meg - a beltéri sportoktól a motorsportokig.

Páratlan rugalmasság
Az RF 100-300mm F2.8L IS USM szuperkompakt kialakítású, 2,59 kg-os súlyával kategóriájának1 legkönnyebb zoomobjektívje – mindössze 190 g-mal nehezebb, mint az EF 300mm f/2.8L IS II USM fix objektív –, amely egy zoom teljes rugalmasságát kínálja egy teleobjektív teljesítményével párosítva. A kompakt méret és teljesítmény az EOS R rendszer középpontjában lévő RF foglalatnak köszönhetően vált lehetővé. Ez az úttörő foglalat lehetővé teszi, hogy az objektív a teljes zoomtartományban állandó f/2,8-as fix rekeszértéket tartson fenn, miközben elképesztően gyors és pontos autofókuszt és követést biztosít.

A Canon RF extenderekkel teljesen kompatibilis RF 1,4x extender a teljes zoomtartományban 140-420mm F4 objektívként, míg RF 2x extenderrel 200-600mm F5.6 objektívként használható. Ezzel az RF 100-300mm F2.8L IS USM tökéletesen megfelel a sport-, és természetfotósok, valamint a fotóriporterek számára, akik szeretnék elkerülni az objektívek váltogatását a felvételek során. Emellett ez az első olyan professzionális RF foglalatos szuper-teleobjektív, amely rendelkezik vezérlőgyűrűvel, valamint egy új, könnyen elérhető L.FN gombbal, amely fokozott testreszabhatóságot és nagyobb manuális vezérlést kínál.

Lenyűgöző optikai teljesítmény, fantasztikus képminőséggel párosítva
A gyors f/2,8-as fix rekesz ideális gyenge fényviszonyok mellett történő felvételkészítéshez és a mélységélesség szabályozásához a drámaibb felvételek érdekében, míg a 9 lamellás, kör alakú rekesz gyönyörű bokeh-jellemzőkkel is rendelkezik. Ezt támogatja az új képstabilizátor-mechanizmus, amely a Canon L-sorozatú szuper-teleobjektívekben található IS-rendszereken alapul. Önmagában használva 5,5-fokozatú stabilizálásra képes, ami a nagy sebességű RF kommunikációnak köszönhetően 6-fokozatra nő, ha a vázba épített képstabilizátorral kombináljuk. Ez a stabilizálás, valamint a gyengébb fényviszonyok mellett, alacsonyabb záridővel történő felvételkészítés képessége ideális a kézből történő fényképezéshez és videózáshoz, amikor gyorsan mozgó témákat rögzítünk. A rendszer még azt is érzékeli, ha állványt használunk, és ilyenkor automatikusan kikapcsolja az IS-t.

Az első olyan Canon szuper-teleobjektívként, amely Dual Nano USM motorral rendelkezik, az RF 100-300mm F2.8L IS USM nagy sebességű fókuszálást és a legmagasabb képminőséget biztosítja a teljes fókusztartományban, mivel a két fókuszcsoportot egymástól függetlenül vezérli. Egy fluorit lencse és négy UD lencse használata korrigálja a kromatikus aberrációt, így hihetetlenül éles képeket kapunk, kevés színelmosódással, míg egy öntött üveg aszférikus lencse biztosítja a nagy felbontást a kép közepétől a széléig.

Profik számára készült
Az RF 100-300mm F2.8L IS USM kiváló tartósságot és megbízhatóságot garantál a mindennapi professzionális használathoz. Kialakítása por- és időjárásálló tömítésekkel rendelkezik, amelyek ellenállnak a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak és a zord környezetnek, fluorbevonata pedig lehetővé teszi a könnyű tisztítást. Az EF 400mm f/2.8L IS III USM és EF 600mm f/4L IS III USM objektíveknél bevezetett hővédő bevonatot alkalmazták az RF 100-300mm F2.8L IS USM külső részén is - ez mostantól minden RF szuper- teleobjektívnél alapfelszereltség, ezzel is csökkentve az objektív hőmérsékletét, forró körülmények között történő felvételkészítéskor. Az ET-124 objektív fedél, az LS100-300 objektív puha tokja és az E-122 objektívsapka szintén további támogatást és védelmet nyújt.

Nagyobb felbontású képek az új neurális hálózati képfeldolgozó eszközzel
A Canon kiadta az új Neurális Hálózati Képfeldolgozó Eszközt is a Canon felhasználók számára. A mélytanulási AI-technológia és a Canon képi szakértelme felhasználásával készült eszköz 200%-kal felskálázza a képeket. A képalkotási folyamatot és a Canon objektívek jellemzőit megértő új Neurális Hálózati Képfeldolgozó Eszköz a hagyományos felskálázási eljárásoknál magasabb szintű részletességet képes kinyerni. Az eszköz a Canon Neurális Hálózati Képfeldolgozó Eszköz részeként vagy önálló alkalmazásként is elérhető. A meglévő csomaggal rendelkező felhasználók külön díj nélkül2 hozzáférhetnek ehhez az alkalmazáshoz. Az alkalmazás kezdetben csak Windows 10 és 11 felhasználók számára lesz elérhető.

Ha többet szeretne megtudni az RF 100-300mm F2.8L IS USM objektívről, kérjük, látogasson el az alábbi weboldalra:
https://www.canon.hu/lenses/rf-100-300-2-8-l-is-usm/

1 A Canon kutatásai alapján. A 2023. április 20-i állapotnak megfelelően.
2 Az alkalmazás külön is megvásárolható.