A Canon EOS R rendszer innovációja egyesül az APS-C formátummal az új hibrid fényképezőiben

A Canon Europe ma jelenti be első APS-C EOS R rendszerű, tükör nélküli fényképezőgépeit, az EOS R7 és az EOS R10 modelleket, amelyek az EOS R sorozat előnyeit a népszerű APS-C képérzékelő formátummal egyesítik. Az APS-C formátum jelentős előnyöket kínál a fotózás szerelmesei és a tartalomkészítők számára. A kisebb méretű, mégis nagy sebességű és nagy teljesítményű fényképezőgép így garantáltan elnyeri a felhasználók tetszését. Az EOS R7 modell – az EOS 7D sorozat „lényegét” adaptálva – azon vadvilág- és sportfotósok számára ideális, akiknek egyaránt szükségük van az APS-C kínálta nagyobb hatótávolságra, valamint a sorozat magasabb kategóriájú modelljei által inspirált kiemelkedő sebességre és autofókusz követő funkcióra.

Az EOS R10 modell – amely a „kétszámjegyű” EOS modell felhasználóinak következő generációja számára készült – egy nagy teljesítményű, multifunkciós fényképezőgép, mely lenyűgöző állókép- és videókészítési teljesítményre képes annak érdekében, hogy az „életstílus-teremtők” és a „mozgásban lévő” fotósok igényeinek egyaránt megfeleljen. A mai napon két új RF-S objektív is megjelenik a piacon – az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, egy ultrakompakt, mindennapos zoomobjektív és az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, amely egy sokoldalúbb, erős nagyítású objektív.

Az EOS R rendszer bevezetése óta a Canon kibővítette teljes képmezős modelljeinek kínálatát annak érdekében, hogy a fotósok és tartalomkészítők különböző igényeinek megfelelő eszközök széles választékát kínálhassa. Az APS-C formátumú EOS R rendszerű tükör nélküli fényképezőgépek bevezetése tovább erősíti a Canon azon elkötelezettségét, hogy nagyobb választási szabadságot kínáljon, s így a fotósok és tartalomkészítők minél szélesebb rétege valósíthassa meg kreatív ambícióit.

Tapasztalja meg a pontosság és a sebesség új szintjét
Az EOS R sorozat új modelljeiként az EOS R7 és az EOS R10 ugyancsak rendelkeznek a Canon nagy teljesítményű, teljes képmezős modelljeiben megtalálható intelligens autofókusz-technológiával az APS-C formátumhoz. A mélytanulás (deep learning) és a Dual Pixel CMOS AF II technológia révén a felhasználók pontos fej-, arc- és szemérzékeléssel a képkocka 100%-ában követhetik a különféle témákat, például járműveket, állatokat és embereket1. A gyenge fényviszonyok mellett -5 EV, illetve -4 EV expozíciós értékig alkalmazható,2 illetve telekonverterrel akár f/22 értékig működő autofókusznak köszönhetően az EOS R7 és az EOS R10 segítségével bármilyen körülmények között könnyedén nyomon követhetők a repülő madarak vagy a mozgásban lévő sportolók. Mindkét fényképezőgép „Touch and Drag” AF funkcióval rendelkezik, míg az EOS R7 szinte „történelmet ír”, mivel az EOS R rendszer első olyan fényképezőgépe, amely kombinált AF többfunkciós vezérlő beállítással és vezérlőkerékkel rendelkezik. Ez az AF-pontok vezérlését gyors és kényelmes beállítási és lejátszási funkciókkal teszi lehetővé egyetlen hüvelykujjmozdulattal vagy a beállító tárcsa elforgatásával.

Az EOS R7 és az EOS R10 modellek kategóriájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a pillanat könnyed megörökítéséhez, és az APS-C EOS fényképezőgépek közül a leggyorsabb, 15 képkocka/mp3 sebességű folyamatos mechanikus zárral, valamint 30 képkocka/mp és 23 képkocka/mp sebességű elektronikus zárral rendelkeznek4. Az EOS R7 maximálisan 1/8000 másodperces mechanikus zársebességet és 1/16000 másodperces elektronikus zársebességet kínál, ami hatékonyan merevíti ki a gyorsan mozgó tárgyakat mozgás közben. Ezek a legújabb DIGIC X processzorral működő, nagy érzékenységű, nagy sebességű képfeldolgozásra képes fényképezőgépek. A 30fps RAW sorozatfelvételi móddal való kiegészítés lehetővé teszi a fotósok és tartalomkészítők számára, hogy a sorozatfelvétel során rögzített képekkel filmfájlként dolgozzanak a képkockák egyszerű kiválasztása érdekében. Ha a „pre-shooting” (az exponáló gomb félig történő lenyomásánál induló sorozatfelvétel) módot aktiváljuk, akkor 0,5 másodperccel a zár megnyomása előtt is készíthetők felvételek.

Kiváló minőségű felvételkészítés útközben
Az EOS R7 modellben megtalálható kollaboratív In-Body Image Stabilizer (IBIS) (kamerába épített képstabilizátor)5 tökéletes azok számára, akik mozgás közben vagy kézből több másodperces felvételeket készítenek, és az EOS R6, EOS R5 és EOS R3 modellekhez csatlakozva a világ legmagasabb szintű, 8,0 fokozatú képstabilizálását kínálja6. Az EOS fényképezőgépeknél első alkalommal az IS rendszer a horizont kiegyenlítésére szolgál, amikor az „Automatikus kiegyenlítés” funkciót engedélyezzük, és kompenzálja a függőleges irányú rázkódást is, amikor az újonnan hozzáadott panoráma- vagy pásztázó módban készítünk felvételeket. Az EOS R7 és az EOS R10 fényképezőgépek újonnan tervezett 32,5 és 24,2 megapixeles APS-C érzékelői kiterjesztett hatótávolságot kínálnak, és még távolról is éles képminőséget biztosítanak – így ideálisak azon sport- és természetfotósok számára, akiknek minél közelebb kell kerülniük az eseményekhez. A Dual Pixel RAW a HEIF, a Compact RAW és a HDR módok mellett nagyobb teret enged az utómunkáknak, és lehetővé teszi a jelenetek tónusainak még élethűbb visszaadását. A Digitális objektívoptimalizáló funkció automatikusan a legjobb fényképezőgépen-belüli JPEG-képeket biztosítja – korrigálja a hibákat a felvétel teljesítményének csökkenése nélkül.

Az akkumulátorral és kártyával együtt mindössze 612 g, illetve 429 g súlyú EOS R7 és EOS R10 a fotósok és tartalomkészítők számára erőteljes lépést jelent, és lehetőséget ad a meglévő DSLR fényképezőgép és objektív kombinációk „racionalizálására”. A kompakt, mégis robusztus EOS R7 időjárásálló kialakítással rendelkezik a kihívást jelentő körülmények között fotózók számára.

A tartalmak magasabb szintre emelése 4K-val
A videók és állóképek készítése iránti egyre növekvő igényeket kielégítve az EOS R7 és az EOS R10 képes 4K 60p7 vagy 4K 30p felbontású videófelvételeket készíteni, amely a 7K, illetve 6K felbontáshoz képest alulmintavételezett, a lehető legjobb képminőség elérése érdekében. Ez HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10 bites) kimeneti minőségben a fényképezőgépen belül, vagy HDMI-n keresztül is kivitelezhető. Az EOS R7 egy további 4K 60p vágási üzemmódot is tartalmaz8, a hatótávolság további növelése érdekében – ami tökéletes a vadvilág filmezéséhez. Mindkét fényképezőgép képes a 30 perces egyedi felvételi limiten túli felvételek készítésére, és akár egy órán át 4K 60p felbontásban is tud felvételeket készíteni9, megnyitva ezzel a lehetőséget a hosszú formátumú tartalmak, például interjúk és események rögzítésére. Mindkét modell támogatja a HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10 bites BT.2020) videók rögzítését, amelyek nagy dinamikatartományt biztosítanak minimális fénybeállítással. Azok számára, akik egy lépéssel még tovább szeretnének lépni, az EOS R7 az első olyan APS-C EOS10, amely Canon Log 3 és Cinema Gamut színtér funkciót alkalmaz – s így rugalmasabb szerkesztési folyamatot tesz lehetővé. Mindkét modell tökéletes azok számára, akik a közösségi médián keresztül növelik követőik számát, mivel támogatják a függőleges rögzítést és a menet közben készített videók stabilizálását biztosító technológiákat – az EOS R7 képes kombinálni az IBIS-t az optikai és a Movie Digital IS funkcióval a kiváló stabilizálás érdekében, az EOS R10 pedig az optikai IS-t tartalmazó objektívek adatait használja a Movie Digital IS hatásának maximalizálására.

Zökkenőmentes kreativitás és csatlakoztathatóság
Az intuitív dizájnnak és a továbbfejlesztett csatlakoztathatóságnak köszönhetően a tartalomkészítők és a fotósok leegyszerűsíthetik a folyamatokat. A 2,36 m képpontos elektronikus keresővel és az OVF optikai keresővel a DSLR-tulajdonosok könnyedén átállhatnak a tükör nélküli fényképezőgépekre, a megszokott keresőélmény mellett. A testreszabható tárcsák és a változtatható szögű LCD-képernyő zökkenőmentes kezelhetőséget biztosítanak, míg a fényképezőgépen belüli fókuszsorozat és a mélységkompozíció hatékony kreatív eszközzé teszi ezeket a készülékeket. Az EOS R7 nagy, 1,15-szörös nagyítású keresővel rendelkezik, amely a lelkes felhasználók számára magával ragadó képkészítési és lejátszási élményt nyújt. A beépített vakuval rendelkező EOS R10 fantasztikus, univerzális készülék a különféle környezetben fotózók számára, legyen szó beltéri vagy gyengén megvilágított helyiségekről. A Dual UHS-II kártyaolvasóval az EOS R7 lehetővé teszi az azonnali biztonsági mentést, a különálló kép- és filmtárolást vagy a különböző formátumú felvételek rögzítését mindkét kártyára.

A kezdő tartalomkészítők és fotósok munkájának megosztását, tárolását és rendszerezését támogató két fényképezőgép egyaránt rendelkezik Wi-Fi és Bluetooth™ csatlakozási lehetőséggel11. A tartalomkészítők az image.canon oldalon keresztül tölthetnek fel tartalmakat a végső rendeltetési helyre, és a Camera Connect alkalmazáson keresztül vezérelhetik a fényképezőgépet akár kompatibilis USB Type-C kábelen, akár vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. A streamelők számára mindkét modell tiszta HDMI-kimenetet kínál a streameléshez, valamint a YouTube-ra történő streamelés is az image.canon oldalon keresztül lehetséges. A felhasználók mostantól közvetlenül is feltölthetik a RAW-fájlokat a Canon új felhőalapú képfeldolgozási szolgáltatásába az image.canon oldalon, amely ún. neurális hálózati képfeldolgozást alkalmaz a RAW-fájlok képminőségének további javítására12. A tartalomkészítők számára a tökéletes felszereltség biztosítása érdekében az EOS R7 és az EOS R10 az új multifunkciós kiegészítő csatlakozóval van felszerelve – első alkalommal az EOS APS-C modellek esetében –, amely áramellátást és nagy sebességű kommunikációt biztosít a továbbfejlesztett új tartozékok számára.

Objektív „minden alkalomra”
Az EOS R7 és az EOS R10 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felfedezzék a Canon RF objektívek hatalmas választékát – azok adapterekkel EF és EF-S objektívekkel is használhatók, így zökkenőmentes átmenetet biztosítanak a DSLR és a tükör nélküli fényképezőgépek között. A jelenleg összesen 26 darab, 5,2 mm-től 1200 mm-ig terjedő objektívet tartalmazó RF objektívsorozatot bővítve a Canon két új RF-S objektívet - az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM és az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM - dob piacra, amelyek további könnyű és sokoldalú lehetőségeket kínálnak az EOS R7 és EOS R10 fényképezőgépekhez. A 35 mm ekvivalens értékű fókusztávolságot kínáló13, optikai IS-sel ellátott objektívek egyaránt tökéletesek tájképek, portrék és ételek fotózásához, valamint vlogoláshoz. Az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM ideális többcélú objektív, köszönhetően kompakt kialakításának és a lencse visszahúzó mechanizmusának tökéletes a mindennapi fotózáshoz. A kézi fókusz felülvezérléssel és a sima, csendes video autofókuszt biztosító STM motoros objektív nélkülözhetetlen a mindennapi fotózáshoz és videós tartalmak rögzítéséhez. Az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM modell, amely egy erős nagyítású, a nagylátószögtől a teleobjektívig terjedő zoomobjektív, MF módban 0,59x-es maximális nagyításra képes a makrófotózás felfedezéséhez a mindennapok megjelenítésén keresztül.

A Canon továbbfejlesztett optikai technológiájával, amely minimalizálja a kromatikus hibákat és megfelelő torzításkorrekciót kínál, ezek az objektívek pontos, éles képeket biztosítanak. Az EOS R7-ben található In Body Image Stabilizer (IBIS) és az EOS R10-ben található Movie Digital IS rendszerrel együttműködve ezek az objektívek Dynamic IS és objektívbe épített optikai képstabilizátorral rendelkeznek, így az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívben akár 7 fokozatú, az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-ben pedig 6,5 fokozatú képstabilizációt tesznek lehetővé. A 7 lamellás körkörös rekesznyílással a fotósok gyönyörűen lágy hátteret és éles témákat hozhatnak létre.A Canon új APS-C termékcsaládja – amely lehetővé teszi a tartalomkészítők és a lelkes fotósok számára, hogy felfedezzék szenvedélyüket és a kreativitás új szintjeit érjék el – a teljes képmezős, tükör nélküli termékcsalád innovatív funkcióit kompakt, mégis elérhető modellek formájában kínálja.

1 Akkor alkalmazható, ha a tárgy kerete megjelenik követés közben, és egy kompatibilis objektív van a fényképezőgépre csatlakoztatva, miközben a teljes tartományú AF aktív, vagy a tárgyat sikeresen észleli egy másik területi módban. A támogatott objektívekkel kapcsolatos részletekért az [EOS R7/EOS R10] modellek vonatkozásában lásd a [Kiegészítő információk] szakaszt a „cam.start.canon” oldalon.
2 Állóképek készítése során, f/1,2-es rekeszértéknél, központi AF-ponttal, One-Shot AF funkcióval, 23°C/73°F hőmérsékleten, ISO100 érzékenység mellett. Kivéve a Defocus Smoothing („háttérlágyító” – DS) bevonattal ellátott RF objektíveket.
3 A folyamatos felvétel sebessége az eltérő körülményektől függően változhat, a részleteket lásd a specifikációkban.
4 A folyamatos felvétel sebessége az eltérő körülményektől függően változhat, a részleteket lásd a specifikációkban.
5 7 fokozat a CIPA szabvány szerint, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-mel 150 mm-es fókusztávolság mellett
8 fokozat Yaw/Pitch (függőleges/kereszt) irányban, a CIPA szabvány szerint, RF 24-105mm F4 L IS USM-mel 105mm-es fókusztávolság mellett.
6 Az összes cserélhető objektíves digitális fényképezőgép esetén, 2022. május 23-i állapotnak megfelelően, a Canon kutatásai alapján. Yaw/Pitch (függőleges/kereszt) irány, a CIPA szabvány szerint, 8,0 fokozat, RF 24-105mm F4 L IS USM-mel, 105 mm-es fókusztávolság mellett. Az IS teljesítmény megegyezik az EOS R5, az EOS R6 és az EOS R3 modellek teljesítményével. A vásárlás időpontjától függően az objektív firmware-jét frissíteni kell.
7 Az EOS R10 4K 60p képkészítési mód a vízszintes terület 64%-ára van vágva.
8 Az EOS R7 4K 60p képkészítési mód a vízszintes terület 55%-ára van vágva.
9 Az EOS R7 esetében elérhető maximális folyamatos filmfelvételi idő:

  • Normál: 6 óra
  • Nagy képkockasebességű videó (Full HD 120/100fps): 90 perc
  • Ha a fényképezőgép belső hőmérséklete túl magasra emelkedik, a felvételi idő csökkenhet.
  • 4K 30p HQ: Kb. 60 perc, ha +23°C-ról indul.
  • 4K 60p vágás: Kb. 60 perc, ha +23°C-ról indul.

EOS R10 esetében:

  • Normál: 2 óra
  • Nagy képkockasebességű videó (Full HD 120/100fps): 30 perc
  • Ha a fényképezőgép belső hőmérséklete túl magasra emelkedik, a felvételi idő csökkenhet.
  • 4K 30p HQ: Kb. 50 perc, ha +23°C-ról indul.

10 A Cinema EOS termékcsoporton kívül.
11 Bluetooth® alacsony energiafelhasználású technológiával felszerelt készülék. A Bluetooth® szó, védjegy és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában lévő bejegyzett védjegyek, és a Canon Europe Ltd. ezen védjegyeket licenc alapján használja. Az egyéb védjegyek és kereskedelmi nevek az adott tulajdonos tulajdonát képezi. A Wi-Fi® a Wi-Fi Alliance bejegyzett védjegye.
A Bluetooth® szó, védjegy és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában lévő bejegyzett védjegyek, és a Canon Inc. ezen védjegyeket licenc alapján használja. Az egyéb védjegyek és kereskedelmi nevek az adott tulajdonos tulajdonát képezi.
12 A Canon Cloud Image Processing szolgáltatása egy 2022. július végén induló, fizetős szolgáltatás. Ez a szolgáltatás firmware-frissítést igényel. További részletekért lásd az image.canon oldalt.
13 Az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM 29-72 mm-es fókusztávolsággal, az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pedig 29-240 mm-es fókusztávolsággal rendelkezik.