Idén is az AMC közvetíti élőben a 75. Emmy-gálát

Idén is élőben élvezhetik a nézők az Emmy-díjátadó gálát az AMC tévécsatornán, mely immáron a 75. alkalommal díjazza a legjobb amerikai főműsoridős televíziós alkotásokat. Január 16-án hajnali 1 és 5 óra között követhetők nyomon az események.

Promo videó:
https://youtu.be/MPVL3vo3FFc

Az AMC nem csak Magyarországon, de Közép-Európa más országaiban, így Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában is élőben közvetíti az Emmy-díjátadó gálát, a televíziós produkciók egyik legrangosabb megmérettetését, amelyet azok Oscar-díjának is szokás nevezni. A 75. Emmy-gála azokat az amerikai főműsoridős televíziós műsorokat díjazza, amelyek 2022. június 1. és 2023. május 31. között kerültek képernyőre. A legjobbakról a közel húszezer tagot számláló Amerikai Televíziós Akadémia szakemberei döntenek.  A díjátadót a Los Angeles-i Peacock Theatre-ben rendezik meg, a házigazda idén Anthony Anderson, komikus. Anderson feltűnt az Én és én meg az Irénben, a Horrorra akadva 3-ban, a Kenguru Jackben; egymás után hétszer jelölték Emmy-díjra a "legjobb főszereplő vígjátéksorozat" kategóriában, három Golden Globe-jelölést és három Kritikusok Díja-jelölést kapott a Feketék fehéren című népszerű szerepéért.

"Iparágunk közelmúltbeli kihívásaival a hátunk mögött visszatérhetünk ahhoz, amit szeretünk – ünneplőt ölteni és díjazni a legjobbjainkat. És nincs is jobb ünnepi pillanat a kreatív közösség összefogására, mint a mérföldkőnek számító 75. Emmy-díjátadó" - mondta Anderson a forgatókönyvírók sztrájkjára utalva.

A gála magyar idő szerint január 16-án, kedden, hajnali 1 órakor kezdődik a vörös szőnyeges bevonulással, a díjakat pedig 2:00 és 5:00 között adják át. Kedd este 22 órakor egy 60 perces összefoglalót is képernyőre tűz a csatorna, melyet Balázsy Panna szerkesztésében nézhetnek meg azok, akik lemaradtak a teljes élő közvetítésről. Balázsy Panna nem csak az összefoglaló elkészítésében vesz részt, de a szintén filmes szakértő, Szirmai Gergely társaságában az egész élő show alatt segít eligazodni a jelölt színészek és sorozatok színes palettáján.

Az idei esélyesek között a rendkívül népszerű az AMC saját gyártású produkciója a Better Call Saul

8 jelöléssel szerepel, mint például a „legjobb drámasorozat”, a „legjobb férfi főszereplő drámasorozatban” és „legjobb női mellékszereplő drámasorozatban”. Az "Élet a fagypont alatt", a Spektrum zászlóshajó dokumentumfilm-sorozata 2 jelölést kapott a legutóbbi évad 1-1 epizódjáért. Az ezeket az epizódokat tartalmazó új évad 2024-ben kerül adásba a Spektrumon.

Az idei Emmy-díjátadó gála egyórás összefoglalója január 18-tól megnézhető lesz a Magyar Telekom FilmKlub kínálatában, ahol március végéig 5 darab olyan film is elérhető, amelyekben az AMC három ikonikus sorozatának (Mad Men, Breaking Bad, The Walking Dead) színészei szerepelnek.

Akik lemaradtak az eseményekről, azok 7 napon keresztül az AMC Mikro felületén is visszanézhetik a legizgalmasabb pillanatokat.

Az AMC Emmy-díj jelölései

Better Call Saul

  • Legjobb drámasorozat
  • Legjobb férfi főszereplő drámasorozatban – Bob Odenkirk
  • Legjobb női mellékszereplő drámasorozatban – Rhea Seehorn
  • Legjobb forgatókönyvíró drámasorozatban – Gordon Smith 6. évad 8. rész
  • Legjobb forgatókönyvíró drámasorozatban – Peter Gould 6. évad 13. rész
  • Legjobb vágás vígjáték vagy drámasorozatban
  • Legjobb rövid vígjáték vagy drámasorozat

Better Call Saul Filmmaker Training

  • Legjobb rövid vígjáték vagy drámasorozat – a sorozathoz kapcsolódó webes évad

A 75. Emmy-gála élőben az AMC-n
01:00 – 02:00 vörös szőnyeges bevonulás
02:00 – 05:00 díjátadó
22:00 – 23:00 a 75. Emmy-gála legjobb pillanatai