Freddie Mercuryra emlékezik a Spektrum

Vannak olyan zenekarok és énekesek, amelyek örökre beírták magukat a történelembe. Freddie Mercury és a Queen egészen biztosan ilyen, hiszen nem sokkal 1971-es megalakulásuk után már az egész világ ismerte őket, dalaik pedig hosszú évtizedek elteltével is kortalannak hatnak. Freddie Mercury 30 évvel ezelőtt, 1991. november 24-én hunyt el, páratlan életútja előtt tisztelegvén a Spektrum szerdán este 8 órakor műsorra tűzi a Queen legendás ’86-os budapesti koncertfilmjét.

A világ egyik legsikeresebb zenekara az 1986-os Népstadionos koncertjén 70 ezer néző előtt énekelte többek között az I Want to Break Free, a Who Wants to Live Forever, vagy a Bohemian Rhapsody című slágerét, de itt énekelte el a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar dalt is, amely az egész esemény egyik legemlékezetesebb pillanatává vált.

A 26 fellépésből álló „Magic” turné kétségkívül legfontosabb koncertjévé vált a budapesti, hiszen egyrészt ez volt az egyetlen kelet-európai állomás, másrészt úgy sikerült tető alá hozni, hogy a szervezők felajánlották, koncertfilmet forgatnak a zenekarról, a forgalmazásból befolyó pénz pedig a Queent illeti meg – tekintve, hogy eredetileg nem volt elegendő összeg arra, hogy a zenekart kifizessék. Így három évvel a berlini fal leomlása előtt ez volt az egyik legemlékezetesebb magyarországi koncert, és az első azon nyugati rockkoncertek között, amelyet a vasfüggöny mögött rendeztek.

A koncert rögzítésében Zsombolyai János rendező és Ragályi Elemér operatőr vezetésével a teljes magyar filmgyártás krémje részt vett, így született meg végül a világszínvonalú produkció, mely a Queen elismerését is kivívta. A 2012-ben digitálisan felújított „Varázslat – a Queen Budapesten” (eredeti címén: Queen: Hungarian Rapsody – Live in Budapest ’86) című filmről így nyilatkozott a zenekar két alapítója Brian May és Roger Taylor:

"Nagyon örülünk, hogy a Queen rajongóknak világszerte végre lehetőségük nyílik újra átélni a zenekar eme csodálatos pillanatát. Tudtuk, hogy a budapesti stadionkoncert úttörő jelentőségű, de azt nem gondoltuk volna, hogy milyen történelmi estévé válik idővel.  A koncert fantasztikusan néz ki a mozivásznon a digitálisan újramaszterelt pompájában, a dokumentumfilm maga pedig nagyszerűen mutatja be a helyszínt - ez valóban egy rendkívüli időszak volt a zenekar történetében.”

A Spektrum időről időre igyekszik olyan nagyvolumenű dokumentumfilmeket bemutatni, melyek a történelem egy-egy meghatározó eseményét vagy személyét mutatják be. A Queen budapesti koncertje, és így az ebből készült dokumentumfilm is kiemelkedő jelentőséggel bír a zeneiparban, egyúttal ez az első koncertfilm melyet a csatorna a műsorára tűz.

A „Varázslat – a Queen Budapesten” november 24-én 20 órakor látható a Spektrumon, míg exkluzív on demand tartalomként a Telekom streaming szolgáltatásában, a MoziKlubban érhető majd el a Spektrumon történő sugárzás másnapjától, vagyis november 25-től.