Sherlock Holmes - A detektív újra hódít

Sherlock Holmes A Game of Shadows

A történet a nyugati civilizációról szól és annak megmentéséről. Holmes (Robert Downey Jr.)  nyomába ered a legnagyobb bűnözőnek, aki minden rosszra képes. Eközben Watson (Jude Law) az esküvőjét szervezgeti, Holmes azonban őt és sok más embert is magával ránt az ügy legmélyebb,,bugyraiba”. Az üldözés során egész Európát ,,átszelik”, Moriartyval (Jared Harris) azonban vigyázni kell.  A professzor nagyon rafinált és mindig előttük jár egy lépéssel helyileg és gondolatilag egyaránt… 

A színészekről elmondható, hogy Robert Downey Jr. és Jude Law párosítása már az első részben nagy siker volt, ugyanez  igaz a második részre is. Kettősük egyértelműen emeli a film színvonalát. Robert Downey tökéletes detektív, aki egyedi, páratlan logika birtokosa. Jude Law pedig nagyszerű társa. Dialógusaik kreatívan megszerkesztettek, valamint kiváló színészi játék jellemi őket. Jared Harris nagyon jól alakítja a főgonosz karakterét. Kegyetlen ember, aki semmitől se retten meg. Rideg, számító, de ha szükség van rá, jól előadja a tisztességes embert is a film során. Méltó ellenfele Holmes-nak. A történetben új szereplőként jelenik meg egy cigánylány (Noomi Rapace).  

Foglalkozását tekintve egy jósnőt alakít. Temperamentumát nézve eléggé harcias. A filmben kulturális hovatartozása többször hangsúlyos szerepet kap. Ezektől eltekintve egyéb információval nem igazán szolgál nekünk a hölgyemény. Talán a történet során a legviccesebb szereplő Holmes testvére (Stephen Fry), eléggé fura és humoros alak, kár hogy kevés szerepet kap a film során.

A látványt illetően elmondható, hogy fantasztikus képi világa van a filmnek, amelyet Sarah Greenwoodnak köszönhetünk. Az előre gondolások és a lassítások megmaradtak, úgy ahogy az első részben is. Akciók, üldözések bőven kapnak helyt a filmben. Egyáltalán nem szabad szemet hunyni afölött, hogy a korrajz mennyire hűen tükröződik vissza a film során. Többek között a 19. századi London és Párizs képe is tökéletesen megjelenik. Hans Zimmer által alkotott zene pedig teljesen beépül a filmbe és mélyíti azt.

Az akciójelenetek pompásak és központi szerepet kapnak, éppen úgy mint a humor, váratlan események és a furfangos ,,csavarok”.  Az első rész pozitívumai a második résznél is megjelennek. Csalódni semmiképpen se lehet a filmben, hiszen nagyon élvezhető, szórakoztatja a nézőt, kikapcsolja és egyfajta időutazás is megvalósul általa.

Zoli szerint

A film egyszerűen zseniális, bár most nem sikerült annyi meglepetéssel szolgálniuk, mint az első résznél. Ez persze nem a gyenge történetnek, vagy a rossz rendezésnek köszönhető, csupán annak, hogy az első filmet tucatszor megnéztem már, és követem a brit sorozatot is. Ugyanakkor ez egy újfajta thrillt teremt az egész film alatt, hiszen a látványos jelenetek mellett folyamatosan ott motoszkál az emberben, hogy vajon sikerült-e úgy gondolkodnom, mint Holmes-nak? Jól megfigyeltem-e minden részletet? Ez egyszerűen fantasztikus, tényleg képes azt az érzést kiváltani, mintha mi is a történet részesei lennénk.

Az első részből megismert kulcselemek ismét jelen vannak, de ezúttal számos extrával is ellátták őket. Bár tény, hogy kevesebb dedukció, és több akció jutott ezúttal, de ez nem gondolom, hogy rontott volna az élvezeti értéken. Kicsit olyan, mintha Ritchie szándékosan akarta volna, hogy a néző is legyen részese a nyomozásnak, és próbálja maga is kitalálni a dolgokat. Innen csak ennyit üzenek neki: bravó!

A zenét, mint Orsi említette, ismét Zimmer írta, akiről én nem tudok objektíven nyilatkozni, így csak annyit mondanék, hogy ismét kiváló munkát végzett.

Robert Downey Jr. ismét fergetegeset alakít, egyszerűen rá szabták ezt a mindenkinél okosabb, fifikás szerepet. Szegény Jude Law megint a rövidebbet húzza rendszerint, bár most az ő képességei is jelentős fejlődésen mentek át az első részhez képest. Jared Harris pedig zseniálisan hozza Moriarty-t, bár be kell valljam, Andrew Scott (Sherlock, BBC) jóval őrültebb interpretációja nekem személy szerint jobban tetszik. Harris karaktere valamivel földhöz ragadtabb, de emberileg legalább annyira korrupt és őrült, mint "kollégája". Ízlések és pofonok, azonban ahhoz kétség sem fér, hogy mind ketten remekül alakítják Holmes nemezisét.

Részemről 8 pont, és remélem, hogy Guy Ritchie szeretne egy harmadik filmet is készíteni. Vagy ha nem is akar rendezni többet, RDJ-t kérem szépen vissza, mint Holmes. És Jude-ot is. Pont.

Így a végére pedig egyetlen kérdés maradt: Vége?