Predators - Ragadozók

PredatorsNagyon régen került számomra annyira várt film a mozikba, mint az új Ragadozók. A vetítés előtt direkt igyekeztem elzárni magam mindenféle információtól, hiszen manapság a média nagyon gyorsan ízekre szed egy-egy produkciót, és mindenhol belebotlik az ember. Ami azért a fülembe jutott, hogy az eredeti Schwarzenegger-féle változat „folytatása” lesz a film, történetileg és látványban is, de tényleg minden más újdonságként hatott. Talán ez volt a baj.

Nagyon lelkesedtem a filmért, pláne a magyar alkotóktól vártam sokat. Sajnos csalódnom kellett. Na nem Antal Nimród és Pados Gyula munkájában, mert az rendben volt, viszont a körülmények koránt sem lehettek ideálisak. Kezdjük a forgatókönyvvel, mert az csapnivaló. A film alatt kétszer lepődtem meg, de az igazából egy, mert nem tudtam, hogy Laurence Fishburne is megjelenik. A másik a végén volt, de inkább nem ölöm meg a poént, majd Adrien Brody megteszi helyettem. A ’87-es film két mondat erejéig szóba kerül, de jelentősége nincs.

A többi másfél óra igazából semmiről nem szól, 2/3-a mászkálás, a maradék lövöldözés. Bár Schwarzeneggerék is ezt csinálták végig, azt valahogy sikerült izgalmasabbá tenni, de lehet, hogy csak azért gondolom így, mert az volt az első „találkozásom” a Predatorral. A dzsungel itt is adva, a kommandós egység is, bár zöldsapkás különítmény helyett válogatott társaság indul el a bozótosban. A főhősök: egy zsoldos (Adrien Brody), egy izraeli mesterlövész (Alice Braga), egy mexikói drogkartell katona (Danny Trejo), egy halálra ítélt gyilkos (Walton Goggins), egy „orvos” (Topher Grace), egy Yakuza (Louis Ozawa Changchien), egy afrikai halálosztag tagja (Mahershalalhashbaz Ali), és Oleg Taktarov mint az „orosz”, igazából Bill Duke utódja, mert egy ilyen filmbe kell a forgócsövű sorozatlövő gépágyú, és egy nagydarab katona, aki elbírja a fegyvert. Igazából hirtelen nem tudnék olyan hírhedt katonai szolgálatot mondani, aki hiányozna közülük. A német kommandóban München óta nem bízom :), James Bond pisztolya ide kevés, talán a francia idegenlégiót képviselve Van Damme megjelenhetett volna. Lehet éppen neki nem nyílik ki az ejtőernyője a film elején.

A látványvilág amúgy egész jól sikerült, nekem még a számítógépes grafika sem tűnt annyira kirívóan rossznak, mint azt azóta a kritikákban olvastam, ellenben az igazi maszkok nem tetszettek. Azt régen sokkal jobban el tudták készíteni. Ráadásul a film közepére a Predatorok félelmetes gyors láthatatlan ismeretlenből kezdenek átváltozni olyan „lassan sétálok, de úgyis utolérlek” másodvonalbeli horrorszereplőkké. Néha még az álmossággal is küzdenem kellett, annyira nem volt pörgős cselekmény. Ennek ellenére azért van kedvenc részem is, mikor a Yakuza leáll kardozni egy Predatorral, az eléggé rendben van, és különben is a „japán srác” az egyik legjobban eltalált és megformált karakter.
Attól viszont agybajt kapok, hogy mostanában minden filmbe raknak egy jópofa vicces szereplőt, mert az kell a dagi amerikainak, legyen bármilyen műfajú a film. Pár poén persze elfér, de itt már túlzásba estek, még ha nem is Jar Jar Binks módon.

A szinkronizálást sem tudom hova tenni, akciófilmben nincs túl sok szöveg, pláne nem elgondolkodtató, ennek ellenére elkészítették a szinkront, de érzésem szerint nagy hiba volt. Persze magyar a rendező és az operatőr, ezért kis hazánknak nyilván kedveskedni szerettek volna, de pont a fordítottját érték el. Nem mondom, hogy minden szereplő magyar hangja rossz, sőt akad kifejezetten jó is, de például az orosz katona akcentusos magyar kiejtése inkább illik egy maffiózós vígjátékba, mint egy sötét hangulatú filmbe. Bár legalább nem kerülhetett sokba a szinkronstúdiós felvétel, elég kevés a szöveg.

A végén végül több kérdéssel jöttem ki a moziból, mint amivel bementem.  Nem derül ki, hogy kik által kerül a csapat a bolygóra. Valami titkos földi szervezet szállítja őket prédaként? Az idegenek rabolják el őket? Ha utóbbi, akkor mi alapján képesek kiválogatni 6 milliárd ember közül, hogy ki kell nekik? A főhősöknek miért az utolsó pillanatban nyílt az ernyőjük, mikor a vége snittben szépen vitorlázik az utánpótlás. Hova tűnnek a kutyák, miután visszahívják őket a Predatorok? Egy másik táboruk is van? Miért csak egy űrhajó van? Többről az egyetlen bujkáló sem tud. Ha az megsemmisül, akkor a Predatorok is a bolygó fogjai maradnak? És így tovább. Persze ha lesz folytatása, megnézzük azt is, mert kihagyhatatlan, de ez most nem durrant akkorát, mint vártam volna.