Mutter Bever

Jackie Chan

A héten megnéztem a Kick-Ass második részét - szinkronos változatban, mivel a baráti társaságban nem mindenkinek megy olyan szinten az angol, hogy felirat nélkül is megértse (az Arénában egyébként van OV vetítés, feliratos nincs). Bár alapvetően ennél a filmnél nem jelent különösebb tragédiát a magyar hang sem, elvégre nincs benne semmi olyan mondanivaló vagy komolyabb párbeszéd, amivel ne bírkózna meg a magyar szinkrongárda. 

Plusz ugyebár ott volt Jim Carrey, aki megint csak Kerekes József zseniális tolmácsolásában volt hallható, így igazából nem volt semmi különösebb bajom a magyarhangokkal. Sőt, az igazat megvallva kivételesen minőségi munkáról beszélhetünk. DE.

Mert hiába szinkronszínészeink kiváló munkája, ha a magyar szöveg nem üti meg ezt a szintet. Még ha egy apró hibáról beszélnénk akkor azt mondanám, hogy kit érdekel. De amikor az egész film alatt kísért és egyszerűen minden alkalommal mentális facepalmot okoz, akkor az ember valahogy nem tudja élvezni a filmet.

Ugyebár a második rész főgonosza a Red Mistből The Mother Fuckerré avanzsált Chris D’Amico. Szerintem bárkit megkérdeznék az utcán Anyahomorítónak vagy Anyab@szónak fordítaná a nevét, különösebb gondolkodás nélkül. Főleg, hogy ehhez a filmhez ez a stílus illik. De nem. Nekünk megint meg kellett mutatni, hogy mi még egy ennyire egyszerű és magától értetődő dolgot is képesek vagyunk a rossz végén megfogni. És így megszületett a…

Mutter Bever. Vagy Mutterbever, mittudomén hogy kéne egyáltalán írni vagy mi a fenét akar egyáltalán jelenteni - még a Port.hu is The Mother Fuckerként hozza, ami azért jelent valamit. Komolyan, én azóta próbálok rájönni, hogy mégis mi a fene az a mutterbever, amióta kijöttem a teremből. De nem. Egyszerűen még az én elvont és épületes baromságok kiötlésére képes elmém sem képes feldolgozni ezt.

Pedig tényleg tetszett a szinkron és egyáltalán nem rontott az élvezeten - egészen a mutterbeverig. Tudom, soha ne legyen nagyobb problémám…

Egyébként valaki tudja, hogy mégis hogyan született vagy mit akar jelenteni? Vagy miért nem Anyahomorító lett?