Megnyílt az EFOTT – napijeggyel mondanak köszönetet a segítő önkénteseknek

Elindult a legszerethetőbb, legzöldebb, leghűsítőbb nyári zenei fesztivál, az EFOTT. Több mint 3000 kempingező költözik be kedden és szerdán a sukorói szabadstrand területén kialakított fesztiválhelyszínre, ahová biciklivel is lehet érkezni és ahol mindenki komposztálhatja hulladékát is. Szerda délután bejárta az eseményt a felsőoktatásért felelős államtitkár, György László is, akit a házigazda MATE rektora, Dr. Gyuricza Csaba vezetett körbe. Az államtitkár bejelentette: azoknak az önkéntes hallgatóknak, akik munkájukkal segítették az orosz-ukrán háború elől menekülőket, napijegyet ajándékoztak. Mintegy 5000 hallgató váltotta be a jegyét.

A Velencei-tóhoz hazatérő EFOTT helyszínét szerda délután járta be György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkára, a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, Dr. Gyuricza Csaba, Murai László, a HÖOK elnöke, valamint Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, Sukoró polgármestere.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) ingyenes EFOTT napijegyet ajándékoz azoknak a hallgatóknak, akik önkéntes munkát végeztek az elmúlt hónapokban. Tavaly a COVID szűrésekben segédkező egyetemistáknak, idén pedig azoknak szeretnénk köszönetet mondani, akik munkájukkal segítették az orosz-ukrán háború elől menekülőket” – hangsúlyozta György László államtitkár az idei évi program kapcsán.

A fesztivál tulajdonos szervezete, a HÖOK elindította ifjúsági kutatását, hogy megismerje a fiatalok véleményét a magyar felsőoktatás szolgáltatásainak helyzetéről, valamint jövőjéről. A kérdőívet a Miniszterelnökség segítségével a Karitatív Tanács tagjai, vagyis a szeretetszolgálatok juttatták el az önkéntes munkát végző egyetemisták számára, akik a kitöltést követően ajándék jeggyel gazdagodhattak. Közel 5000 hallgató váltotta be jegyét, akik az elmúlt hónapokban a pályaudvarokon, az adománygyűjtő pontokon, a humanitárius vonatokon, vagy akár a KIM által szervezett egészségügyi tolmácsolási feladatokon keresztül segítették az orosz-ukrán háború elől menekülőket.

A HÖOK fontosnak tartja, hogy az egyetemi polgárságnak szerves részét képezze többek között a sport, a kultúra, a tudomány, a közösségek vagy az önkéntesség. A Kulturális és Innovációs Minisztérium pedig köszönetét fejezi ki azon hallgatóknak, akik fontosnak tartják, hogy segítsenek a háború elől menekülőknek.

Dr. Gyuricza Csaba hangsúlyozta a bejáráson: „Azt a célt tűztük ki, hogy az EFOTT legyen a legzöldebb fesztivál. A körforgásos gazdálkodás keretében megszerveztük a fesztiválon keletkező biológiailag bontható hulladékok szelektív gyűjtését, előkezelését, valamint közösségi komposztálását, illetve az egyéb hulladékok újrahasznosítását”.

Az első kempingezők kedd este be már is költöztek az EFOTT-ra. A legnagyobb rajongókat ezen az estén még csak a Ballantine's True Music Stage és a MATE Bár várta, de mától teljes fordulatszámon pörög a buli: világsztárokkal és a legjobb hazai előadókkal várja látogatóit az ország legnagyobb hallgatói fesztiválja, az EFOTT július 13-17. között.

Részletes program: https://efott.hu/programok/
Időpont: 2022. július 13-17.
Helyszín: Velencei-tó, Sukorói-félsziget
A fesztivál Facebook oldala: https://www.facebook.com/efott/