EFOTT 2022 élménybeszámoló [GALÉRIA]

Nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy vajon miket írjak ebbe a cikkbe. Annyira sok jó élménnyel zárult a 2022-es EFOTT fesztivál, hogy mindent is meg szeretnék veletek osztani, de próbálom a legeslegjobb élményeket tovább adni, hogy ha idén kimaradt, kedvet kapjatok és jövőre Ti is velünk bulizhassatok a Velencei tónál!

A fesztivál házigazdája idén a MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) volt. Céljuknak azt tűzték ki, hogy az egyetemi fejlesztések segítségével az EFOTT megkapja a legzöldebb fesztivál címet. Ennek érdekében könnyen és gyorsan lebomló poharakat alkalmaztak, és rengeteg szelektív kukát helyeztek el a tó partján. A fesztiválon való fizetés csak kártyával volt megoldható, mint azt már megszokhattuk minden fesztiválon, viszont az EFOTT buszon csak készpénzzel való fizetés volt lehetséges, ami számunkra okozott egy kis meglepetést, amikor ugyanis igénybe szerettük volna venni, nem volt nálunk készpénz. De sebaj, a taxik kártyával is fizethetőek voltak. :-)

A Dotto (vagyis az fesztivál kisvonata) először csak egy legendának tűnt számunkra, senki nem látta, senki nem tudja mikor és honnan indult, de aztán egyszer csak felbukkant, és utána megbízhatóan jött és ment. Az már kellemetlenebb volt, amikor sokan nem fértek fel, és várhattak 30-40 percet a következőre. De a fesztiválozóknak mije van a legtöbb? Hát ideje. :) Az utazások alatt már érezhető volt a felszabadult fesztivál-hangulat és jókedv, vadidegen emberek beszélték meg, mikor melyik koncerten hol találkoznak.

A beléptetés minden nap tökéletesen, nagyon gyorsan és sormentesen történt. A bejárat után rögtön helyet is kapott az EFOTT feliratú szelfi pont, így mindenki egyből lőhette is a jobbnál jobb képeket. Ezek után jöhet minden, amit egy fesztivált jellemez: színpadok, sátrak, zene, por, fények, tömeg, kaja és pia, na meg különböző programok.  Az italok árai egy pesti szórakozóhely átlagárához viszonyítható, az ételek pedig egy teljesen hétköznapi, belvárosi étterem áron voltak kínálva. A mi kis csapatunk kétszer is hamburgerezett, két különböző helyen, és meglepő volt a számunkra, hogy mind a két hely ugyanolyan áron kínálja ínycsiklandó ételeit, mint a budapesti éttermeikben. A gyros is nagy adag és annál hagymásabb illatú volt.

A legelső nagyszínpados koncert élményünket Dzsúdló adta meg, aki mindig olyan hihetetlen koncertélményt képes nyújtani, mindössze 23 évesen, hogy napokig is emlegetjük. Késő délután, napsütés, jó idő, jó koncert. A teljes EFOTT-élmény már az első fellépőtől megcsapott minket, és akkor még bele se gondoltunk mennyi minden emléket fogunk magunkba szippantani az elkövetkező napokba.

center

A nagyszínpad után több sátorba siettünk át, hiszen kedvenceink különböző helyszíneken léptek fel: ValMar, T. Danny, KKevin váltották egymást. Azonos műfaj, azonos rajongói tábor. A szervezőktől nagyon jó megoldásnak tartom, hogy nem szórták szét azokat a fellépőket, akiknek mondhatni ugyanazok a rajongói vannak. Így a fanoknak sem kell egyik színpadról a másikra futkorászni, ahhoz hogy láthassák kedvenceiket. Ha pedig mindez nem lett volna elég, Yamina, a BSW, Metzker Viki és még elég sokan színesítették a fesztivál nyitó napját.

Másnap elég korán kezdődött számunkra a nap, mivel Hováth Tamásra „oda kell érni!”. A kis rózsaszín Ken baba öltözékében olyan jó hangulatú bulit rittyentett, hogy mindenki leizzadt az ugrálásban. Utána sorra jöttek a nagy magyar előadók, mint ByeAlex és a Slepp. Alex mindig is egy érdekes figura volt, és amikor megjelent a nagyszínpadon, sí szemüvegben, és fél pillanatra sem állt meg, futkosott és ugrált össze-vissza, éreztük, hogy ő sem azok közé tartozik, aki nem törődik a rajongókkal. Utánuk rögtön a Wellhello költözött be másfél órára a színpadra, akik szintén egy kirobbanó bulit hoztak “tető alá”, a korábbi fellépőkhöz hasonlóan. A nagyszínpados előadókkal párhuzamosan egy másik színpadon a Bruno x Spacc állt közönség elé, a két fiatal srác, sokak szívét meghódította a fellépés alatt. Illetve Beton Hofi, akinek minden dala gyönyörű és őszinte üzenetet hordoz a sorok között. De a buli sose állt meg a koncertekkel, mivel jöhettek a jobbnál jobb DJ-k, akik megannyi zenei stílussal ajándékozták meg füleinket. Néha már a bőség zavarával küzdöttünk, mivel nem tudtuk, melyik zenére szeretnénk táncolni. Néha meg egyszerre táncoltunk az összesre is. ☺

A fesztivál a végére tartogatta a javát, mint amikor valaki kivágja a görögdinnye közepét, mivel a legfinomabb falatokat a végére tartogatja. Jött John Newman.  Sokak számára okozott meglepetést az angol zenész, mivel arra, hogy egy hatalmas DJ pultot tolnak a színpadra, kevesen számítottak. Nos, ez azért is történt így, mivel a fiatal énekes, egy ideje saját zenéit dolgozza fel újra ilyen formában, ezáltal akkora bulit robbantott a nagyszínpadra péntek este, hogy még az áram is elment fél percre. Természetesen arany hangjával is megajándékozta a közönségét, nem csak a szívet megállító mixeivel.

center

Majd jött egy magyar legenda, Krúbi a Krúbileummal. Öregembernek öltözve, ősz parókában, sétabottal a kezében botorkált fel nagy nehezen a BT sátor színpadára, hogy aztán haját és botját eldobva tüzelje fel a tömeget zenéjével és mérhetetlen energiájával. És mindez sikerült is neki. A viszonylag nagy sátrat megtöltötték a rajongók, de még azok is végig tombolták, akik nem fértek a sátorba. Igazi buli hangulat és buli illat is terjengett: meleg, párás, enyhén alkohol illatokkal keveredve. Ha Krúbi, akkor ott csak tombolás és hatalmas élmény a jellemző. A koncertek után pedig ismét kezdetét vette a dj-k közötti barangolás, és a hajnalig tartó tánc.

A fesztivál utolsó napja kicsit kihívás volt számunkra… De semmi pénzért nem adtuk volna fel korán az estét. Azahriah egy fergeteges bulit adott este nyolctól a nagyszínpadon. A mindössze 20 éves srác nagyon rövid idő alatt olyan zenei sikereket ért el, ami nagyon meglepő sokak számára. De minden fellépésével csak azt bizonyítja, hogy mennyire megérdemel minden sikert, amit elért és el fog érni. Megmozgatta az EFOTT közönség testét, szívét és lelkét is az előadása.

Azahriah után egy másik külföldi sztár lépett a színpadra. Nem más, mint AKON. A tömegben több irányból hallható volt az enyhe felháborodás, ugyanis Budapestet mondott az énekes végig, de szerintem, ha bele gondolunk, hogy egy ilyen nagy név hány helyen fordult meg, nem meglepő, hogyha picit mellé lő. Viszont olyan showt tárt elénk, mint talán soha senki. Végig teljes erővel, szívet lelket átadva zenéltek, amit bebizonyított akkor is, amikor a koncert felétől a közönség soraiban énekelt több helyről is, ezzel hozva testközelbe a nézőket az előadóval.

A nagyszínpad zárásaként pedig nem más, mint Magyarország egyik legkedveltebb együttese tette tiszteletét: A Halott Pénz. Tökéletes, ugyanakkor picit szomorú lezárása volt ez a fesztiválnak, mivel tudtuk, hogy hamarosan vége a többnapos bulizásnak. De bármennyire is fáradtak voltunk, ismét hajnalig táncoltunk a DJ-k keverte muzsikákra.

center

Próbáltunk minél több élményt magunkba szívni a 4 nap alatt, de szinte lehetetlen volt mindent… Minden napot átlagosan 30 ezer lépéssel, rengeteg porral az orrunkba, sok nevetéssel, rengeteg új és régi baráttal, és jó élményekkel zártunk.

Összességében nyugodtan elmondhatom, hogy minden fellépő, akiket volt szerencsénk végig nézni, olyan élményt nyújtottak, mint egy egyszemélyes koncertjükön. A késés rendkívül ritkán fordult elő, még az olyan hatalmas nevű előadóknál sem fordult elő, mint John Newman, vagy Akon. Számunkra életre szóló élményt nyújtott a 2022-es EFOTT fesztivál, és reméljük, jövőre veletek is találkozhatunk majd!