Spáh-ikrek: Gyakran egymáshoz se kell szólnunk

Ritkán készül róluk közös fénykép, pedig alkalom éppen lenne rá: Spáh Dávid és Spáh Károly tíz éve közös filmes céget vezetnek. Az operatőr-rendező testvérpáros a kapcsolatáról beszélt az InStyle magazin legújabb számában, amely a magyar filmszakma sztárjait és a kulisszák mögött dolgozó szakemberek világát mutatja be.

„Kis irodánk van, egy évtizede legalább közös irodahelyiségben ülünk mindennap, amikor éppen nem forgatunk. Ez azért sokat jelent, sokat elmond a viszonyunkról. Munkatársak, testvérek vagyunk, de még a kulturális élményeink, forrásaink közt is rengeteg a hasonlóság. Mondjuk, Karcsi azért elég meredek zenéket szeret” – mondta Spáh Dávid a fotózáson.

A testvérek tartottak tőle, hogy a szoros kapcsolatot hiba közös munkával is megfejelni, ám az elmúlt évtized az ellenkezőjét bizonyította. Olajozottan tudnak együtt dolgozni, sőt időt spórolnak meg azzal, hogy olvassák a másik gondolatait. „Gyakran egymáshoz se kell szólnunk, a beszélgetések sokszor a fejünkben kezdődnek” – mondta Károly. Az összehangoltság nem teszi őket kényelmessé, sőt, állítják, hogy bizony tudnak vitázni. Ez úgy tűnik már nem múlik el.

Dávid a filmek és a reklámfilmek készítése mellett új területen próbálja ki magát, első regényén dolgozik. A fikciós írás nyomokban valóságot is tartalmaz, testvére azonban – elméletileg – csak érintőlegesen lesz benne. „Valamennyire persze mindenki benne lesz, akivel az életemben találkoztam. Nagyon élveztem csinálni, de hogy például a családom tagjai mennyire fogják élvezni… na, azt még nem tudom” – mondta Dávid. „Meglátjuk. Azért egyszer majd csináljunk belőle egy filmet, jó?” – válaszolta Károly.  

Az InStyle nyári lapszámának címlapján négy színésznő, Molnár Piroska, Hámori Gabriella, Mentes Júlia és Mészáros Blanka szerepel, mindannyiukat jelölték a Magyar Mozgókép Díjra a legjobb női főszereplő kategóriában. A lap a színészeken kívül számos olyan tehetséges háttérembert, alkotót is bemutat, akik nélkül a produkciók sikere elképzelhetetlen lenne.