Esztergályos Cecília: Mindenkinek meg kell találnia a saját boldogságát

Esztergályos Cecília több, mint hatvan éve van a pályán, és azt mondja, amíg csak teheti, dolgozni fog. A Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasa negyedmagával, Dobó Kata, Horváth Lili, Kerékgyártó Yvonne és Román Katalin társaságában szerepel az InStyle magazin címoldalán, a lap a hazai filmes szakma tehetségei előtt tiszteleg. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész interjút is adott a magazinnak, amelyben szóba került többek között a közönség szeretete és az alkotás szépsége is.

Esztergályos Cecília hat évtized után is nagy becsben őrzi az elismeréseket akár a szakma, akár a közönség részéről is – mindig boldoggá teszi, ha megszólítják az utcán. „Nemrég éppen az orvosi rendelőből való távozáskor szólítottak le: egy hölgy megállított, mert szerette volna elmesélni, hogy 1977-ben látta a Thália Színházban a Mester és Margaritát, amiben Kozák Andrással játszottam. Azt mondta, olyan csodálatos volt, nem felejti el soha. Na, pedig ez nem ma volt, hanem lassan ötven éve!” – idézte fel a kedves emléket a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Esztergályos Cecília elmondta: gyermekkora óta imád játszani, a színpadon más állapotban van. A 2023-ban a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjával elismert művésznek számos hobbija van, legyen szó akár rongybabakészítésről, vagy festésről, az alkotás közben úgyszintén a mennyországban érzi magát. „Kikapcsol, feltölt, fantasztikus érzés: az életre készülődés.”

Hogy mennyire hatnak rá a világ történései, arról így beszélt az Újszínház művésze az InStyle magazinnak: „Akármilyen rossz, borzalmas kedvem van, akkor is az történik a világban, ami, nem tudok beleszólni semmibe. Ha az ember súlyokkal merül le a víz alá, nem tud feljönni. Ha elfogadom, hogy ez van kimérve, és megpróbálok ebben valahogyan evickélni, jobban járok. De senkinek sem lehet tanácsot adni ebben a kérdésben, mert ami nekem bevált, az lehet, hogy másnak nem. Mindenkinek meg kell találnia a saját boldogságát.”

A művésznő azt is elárulta: amíg csak teheti, dolgozni fog. Ami igazán fel tudja tölteni egy munkanap után, az pedig az alvás. „Bessenyei Ferenc mondását követem: „ha játszom, ha nem, hétkor alszom”, tehát korán lefekszem, nem éjjeli bagoly, sokkal inkább hajnali pacsirta típus vagyok” – mondta Esztergályos Cecília.

A következő hetekben az instyle.hu-n a magazin címlapsztárjai mellett további hazai hírességek mesélnek meghatározó filmélményükről. További infók: https://www.instyle.hu/instyle-nyari-lapszam-dobo-kata-esztergalyos-cecilia-161688

A fotózásról készült werkfilmet a címlapsztárokkal az alábbi linken lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=qsglLDz4PWg