Nyári ajánló: Castle (2009)

E-mailNyomtatásPDF

Castle"Egy teljesen új fejezet a bűnüldözés történetében"

Richar Castle (Nathan Fillion) nagysikerű krimi író, legutóbbi könyvében megölte eddigi szuper nyomozóját, és jelenleg ihlet nélkül maradt. Azonban egy gyilkos elkezd a könyveiben leírt módszerekkel ölni... 

Ekkor jön a képbe Kate Beckett (Stana Katic) nyomozó a new york-i rendőrségtől, aki tőle kér segítséget. Castle egyedinek mondható nyomozási módszerei, valamint a bűntényhez való teljesen más irányú megközelítése azonban majdnem lehetetlenné teszi a közös munkájukat. A munka elvégezte után a nyomozónő fellégezhet, hogy többé nem látja a Mick Jagger és James Bond egyvelegének tekinthető balféket, ám ekkor jön az isteni szikra. Castle Beckett-ről akarja mintázni legújabb könyvének főszereplőjét, és a polgármesterrel való jó viszonyának köszönhetően betársul a gyilkosságiakhoz. Mindenki, de különösen Kate legnagyobb örömére.

Ismét egy nyomozós sorozat, amit nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek, aki könnyed esti kikapcsolódásra vágyik, valamint azoknak, akik szeretik találgatni a gyilkos kilétét. A Castle egy remekül összerakott, epizódikus sorozat, melyben akárki lehet a gyilkos. Sosem lehet tudni egyértelműen eldönteni, minden történet remek fordulatokkal van teletömve. Minden rész olyan, mint egy jól megírt könyv.

A humor pedig egyszerűen fantasztikus. A beszólások, az apró kitekintések más sorozatok felé (pl. CSI: Miami, Firefly) remek hangulatot teremtenek, kiválóan dobják fel a részeket. Pl. a halloween-i jelenet, melyben Nathan Fillion ismét felölti Reynolds kapitány ruháját:

És ha ez nem lenne elég, a párbeszédet is remekül megírták hozzá:

- Én csak felpróbáltam a halloween jelmezem.

- Oké, és mi akarsz lenni pontosan?

- Űr-cowboy!

- Először is: az űrben nincsenek tehenek, másodszor: nem volt ez már rajtad úgy 5 éve?

- És?

- És? Nem gondolod, hogy tovább kéne lépned?

- De szeretem.

A sorozat végig hasonló, remekül eltalált beszólásokkal, jelenetekkel van tele. A szexista, kétértelmű beszólások, a nézők idegeit pattanásig húzó "majdnem összejött" jelenetek pedig nem is lehetnének jobbak.

Természetesen minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Ez Rick esetében sincs másképp, hiszen vele éaz édesanyja, a hanyatló karrierrel rendelkező színésznő, valamint ex-felesége is szívja a vérét. Ő, és a lánya állandó lelki támogatást próbálnak nyújtani neki. Persze az aggódó apa szerep is remek beszólásokat, helyzeteket szül.

Ez az a sorozat, ami garantáltan fel tudja dobni az embert. Az első rész után egyszerűen nincs megállás, nem egy ismerősöm egyszerre végignézte az 1. évad mind a 10 részét. Persze azóta is hallgatok, hogy már megint olyat ajánlottam, amit egyszerűen képtelenség nem nézni, de ez van.

Könnyed hangvételű, mégis pörgős és izgalmas. Szerintem vétek kihagyni. Nálunk sajnos még nem vetítik, de ami késik, nem múlik. Reméljük egyszer ide is eljut. Addig is be kell érni az angol verziókkal.


Címkék: ajánló | castle | kritika | sorozat

Share/Save/Bookmark