Doctor Who - 5. évad

E-mailNyomtatásPDF

Újabb évadot tudhat maga mögött Anglia kedvenc sci-fi sorozata, a Doctor Who. Régóta vártunk erre az évadra, hogy megérte-e? Kiderül lejjebb, a változások nem mindenkinek tetszettek.

2009-ben nem volt új évad a sorozatból, helyette 5 egyórás epizódot kaptunk, melyek David Tennant leköszönését vezették fel, vagy ha úgy tetszik őt búcsúztatták. David a 10. doktor volt, 3 évadon keresztül játszotta a szerepet, és ezalatt a nézők nagy kedvencévé vált. Itt volt viszont az ideje a váltásnak, ő volt legtovább a Doktor, és azt kell mondjam, eddig a legjobb is. Elég magasra állította a lécet az utódnak, ha fent akarták tartani a színvonalat, a készítők Matt Smith-re bízták a feladatot, hogy jól tették-e? Erről később.

Azonban nem csak ez a változás történt a sorozattal, új főcímet és logót is kapott. Úgy gondolom ennek már itt volt az ideje, nem egy különleges, kiemelkedő főcíme van a sorozatnak, sőt meglehetősen unalmas is. A zene és a színek megváltozása felfrissítette egy kicsit a főcímet, nem unalommal nézem végig, vagy tekerem át azt a pár másodpercet. A rajongók többsége viszont nem így érzett, sokan szeretnék vissza a régit, amire valószínűleg nem fog sor kerülni, de mindegy is, igazából nem látok lényegi különbséget a kettő között.

Az ötödik évad onnan folytatódik, ahol az utolsó 2009-es különepizód véget ért, a Doktor regenerálódik és folytatja kalandjait az Univerzumban. Új testtel új karakter is érkezett, ahogy eddig is. A legfontosabb motívumok megmaradtak, azonban apróságokban most is változott. Így lett az 'Allonsi'-ból 'Geronimo' és hord most csokornyakkendtőt a sima helyett. Az új Doktorhoz új kísérő is dukál, Amy Pond, akit Karen Gillan alakít. Ez megint rosszallást váltott ki néhányaknál, részben érthető módon. A 4. évad végén a Doktor kijelenti, hogy ezentúl egyedül utazik és a különepizódokban tartja is magát ehhez, majd az 5. évadban mintha mi se történt volna, magával viszi Amyt. Jogos a kérdés, nem volt ez kicsit nagy pálfordulás? Talán igen, talán nem, eltelt egy kis idő még a Doktor időszámításával is, megváltozhatott a véleménye, és a regenerációval személyisége is. Akárhogy is, a sorozat nem ugyanaz társ nélkül, én el sem tudnám képzelni, hogy egy teljes évadot anélkül nézzek meg.

Korábban mindig az volt az érzésem, hogy David Tennant játéka mellett eltörpül a kísérők színészi tehetsége és sokkal gyengébbek, nos idén ez nem így van, Karen és Matt nagyon jól kiegészítik egymást, mindketten jól játszanak és remekül hozzák a karaktert, egyszerűen zseniális a kettejük összhangja, ez az, amit eddig hiányoltam. Jól választottak színészeket, aggódtam milyen lesz az új Doktor, kicsit negatív is voltam az elején, de felülmúlta a várakozásaimat, Matt Smithnek sikerült átugorni a korábban említett lécet.

Nem így a történetnek. Mindegyik évad nagyobb veszélyt tartogat a végére, mint az előző, egyre nagyobb kihívások elé állítva a Doktort. Nem volt ez most sem másként, az egész Világegyetemet veszély fenyegette, ahogy megszoktuk kisebb-nagyobb utalásokkal már az elején tudtunk valamit arról, hogy mire számítsunk a fináléban. Véleményem szerint most kicsit korán derült ki, hogy a TARDIS felrobbanása okozza majd minden pusztulását, így nem vártam akkora izgalommal a befejező részeket, mint korábban. Nem is ütött akkorát, mint vártam, kicsit kusza és ellentmondásos lett az egész, a lehetetlennek tűnő dolgokat is nagyon gyorsan és egyszerűen lezárták, például a Doktor visszatérését, Amy emlékezete visszahozta. Akkor Roryt korábban a Doktor miért nem tudta ugyanígy? Sajnos az egész évadra jellemző volt ez a kettősség, nagyot akartak, tényleg veszélyes helyzeteket, amiket végül túl egyszerűen zártak le és közben is sok volt a felületesen vagy sehogy sem kidolgozott részlet. Ettől függetlenül végig élveztem mindet és egy percig sem unatkoztam rajta. Külön örültem River Song szerepeltetésének, már az első feltűnésekor is szimptaikus volt, most pedig úgy tűnik még többet fog a következő évadtól, amit már most alig várok, pedig a karácsonyi epizódtól eltekintve majdnem egy évet kell rá várni.

Összességében jó volt ez az évad is, mint az előzőek. Voltak ugyan hibák, viszont nem ezért nézzük a sorozatot, hanem, hogy a jót élvezzük. Pontozni nem fogok, de annyit mondok, hogy érdemes megnézni, mert mint azt már írtam, én egy percet sem unatkoztam rajta.


Címkék: 5.évad | doctor who | kritika

Share/Save/Bookmark