2019. Január 20., Vasárnap

Hatósági zártörés Szabolcsban

E-mailNyomtatásPDF

Nem sikerült kibújnia az ellenőrzés alól annak a szabolcsi zöldség-gyümölcs nagykereskedőnek, amely, ellenőrzéstől tartva, távol maradt a nagybani piactól. A telephelyére érkező hatóságok azonban több tonna igazolatlan eredetű árut, több milliós pénzkészlet-eltérést és az EKÁER szám hiányát tárták fel.

A piaci ellenőrzésében részt vevő hatóságok kiderítették, hogy az egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs nagykereskedőa november közepi razzia napján nem települt ki a nagybani piacra, hanem saját telephelyén értékesített már a kora hajnali óráktól. Amikor a hatóságok munkatársaia vállalkozás telephelyére érkeztek, a mintegy 300 négyzetméteres raktárban éppen kiskereskedőket szolgáltak ki.

Az árukészlet ellenőrzésekor mind minőségi, mind jelölési problémákat találtak a NÉBIH munkatársai. Egyes termékek származási helyeként három országot is megjelöltek ugyanazon a csomagoláson. Végül 20 tonna, 5,2 millió forint értékű zöldséget és gyümölcsöt vontak ki a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

A kasszában lévő pénzkészlet több millió forinttal tért el a nyilvántartott értékesítéstől, a kft., az alkalmazottak bevallása szerint készletnyilvántartást nem vezet, EKÁER számot nem igényel az árukészlet beszerzéséhez és mozgatásához. A gyanús körülmények miatt a NAV informatikai szakemberei adatmentést végeztek, és így került elő egyebek mellett a „nem létező” készlet-nyilvántartás.

A telephelyen egy várakozó lengyel kamiont is találtak több tonna zsákos burgonyával megrakva. A kamionsofőr szerint 6 tonnányi rakományt hozott és mivel sem fuvarlevéllel, sem az áru eredetét igazoló iratokkal nem rendelkezett, a Kormányhivatal minőségellenőrei zár alá vették a szállítmányt, melyet másnap, bizonytalan eredete miatt kénytelenek voltak megsemmisíteni. A hulladéklerakóban kiderült, hogy valójában a bevallott súly több mint kétszeresét, azaz 12,5 tonna burgonyát rejtett a raktér.

A helyszíni ellenőrzést követően újabb fordulatot vett az ügy. A megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei a kft. kamionját a lefoglalt termékekkel megsemmisítésre kísérték volna, az azonban nem követte a felvezető autót. Közben a telephelyen a hatósági zárat feltörték és egy raktárba menekítették a forgalomból kivont termékeket. Az érintett tételeket a hatósági szakemberek visszapakoltatták a kamionba, amitelkísértek a komposztáló telepre,hatósági zár alá rendelt termék zár alóli kivonásának kísérlete miatt pedig feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Az a további vizsgálatok tárgya, hogy a vállalkozás a zöldség-gyümölcs szállítmányokat belföldi beszerzésként tűntette-e fel annak ellenére, hogy a raktárban egyetlen magyar termék sem volt. Ezt valószínűsíti az a tény, hogy a számlákon szereplő eladók jellemzően magas kockázatú, úgynevezett eltűnő kereskedők, amelyek valódi gazdasági tevékenységet nem végeznek.
Az akcióban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Szabolcs-Szatmár–Bereg megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztálya, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága vett részt.

 


Címkék: ellenőrzés | hírek | nébih

Share/Save/Bookmark