Az amerikai Michael Goulian csókolhatta meg az indianapolisi téglákat

E-mailNyomtatásPDF

Michael Goulian a könnyeivel küzdött vasárnap, amikor első amerikai Red Bull Air Race pilótaként győzelmet aratott az Indianapolis Motor Speedway-en. A második helyet a kanadai Pete McLeod szerezte meg, akinek ez az első dobogós helyezése 2018-ban, a harmadik helyen pedig a francia Nicolas Ivanoff állhatott a pódiumra. Így a világbajnokság végeredménye csak a novemberi szezonzárón dől majd el, a texasi Fort Worth-ben.

Goulian a hétvégén 40 000 hazai szurkoló előtt győzött, ám nem volt könnyű helyzetben: a leggyorsabb vesztesként épp, hogy csak bejutott a vasárnapi döntőbe. Ezalatt két riválisa a világbajnoki címért folytatott küzdelemben - a cseh Martin Šonka és az ausztrál Matt Hall - lemaradt, miután a szintén amerikai Kirby Chambliss a legjobb 14 között legyőzte Šonkát, Hall pedig eltalált egy pylont a legjobb 8-as futamban. Goulian megingathatatlan volt a legjobb 4 között és 1:06.208-os idejével megszerezte az első helyet. A kanadai McLeod végig nagy veszélyt jelentett az amerikai győzelmére, hiszen a pilóta 2016-ban harmadik lett Indianapolisban. Bár nagy iramot diktált, időt veszített a vesernypályán, így végül fél másodperccel Goulian mögött végzett.

„Ez egy óriási nap. Most úgy érzem, hogy az egész szezon szinte semmit sem jelent, hiszen az indianapolisi győzelem mindennél csodálatosabb” – árulta el Goulian, miután rádöbbent, hogy gyermekkora legendás indianapolisi hőseit követően ő is megcsókolhatja a híres Indy téglákat. „Van, hogy egy nap egyszerűen csak neked kedvez, ez most egy ilyen nap volt. Az utolsó bécsújhelyi versenyen, [ahol a 12. helyen végzett], olyan volt, mintha minden ellenem játszott volna, csak úgy mint Matt és Martin számára ezen a futamon. Mindenki egy igazán izgalmas finálét várt a világbajnoki címért folyó küzdelemben, úgy tűnik, ez most így is lesz.”

Az indianapolisi győzelem a harmadik helyről egészen a tabella élére repítette az amerikai pilótát, aki 70 pontjával a jelenleg 65 pontot birtokló cseh Martin Šonkát és a 63 pontos Matt Hallt előzi meg. Mindössze hét pont a különbség a ranglista első és harmadik helyezettje között, így az már biztos, hogy a novemberi Fort Worth-i versenyen győztes pilóta első alkalommal lesz Red Bull Air Race világbajnok.

Kövesd figyelemmel a döntő futamot, amely során kiderül, ki lesz a világbajnok. Jegyek már kaphatók a 2018-as Red Bull Air Race november 17-18-án, a Texas Motor Speedway-en rendezett szezonzáró futamára. Jegyinformációkért és izgalmas részletekért látogass el a www.redbullairrace.com oldalára.

Master Class eredmények, Indianapolis 2018: 1. Michael Goulian (USA), 2. Pete McLeod (CAN), 3. Nicolas Ivanoff (FRA), 4. Ben Murphy (GBR), 5. Cristian Bolton (CHI), 6. Matt Hall (AUS), 7. Juan Velarde (ESP), 8. Kirby Chambliss (USA), 9. Mika Brageot (FRA), 10. Martin Šonka (CZE), 11. Matthias Dolderer (GER) 12. Joshide Muroja (JPN), 13. Petr Kopfstein (CZE), 14. François Le Vot (FRA)

A világbajnokság állása hét futamot követően: 1. Michael Goulian (USA) 70 pont, 2. Martin Šonka (CZE) 65 pont, 3. Matt Hall (AUS) 63 pont, 4. Mika Brageot (FRA) 36 pont, 5. Joshide Muroja (JPN) 34 pont, 6. Pete McLeod (CAN) 27 pont, 7. Kirby Chambliss (USA) 25 pont, 8. Ben Murphy (GBR) 22 pont, 9. François Le Vot (FRA) 21 pont, 10. Nicolas Ivanoff (FRA) 20 pont, 11. Juan Velarde (ESP) 20 pont, 12. Matthias Dolderer (GER) 17 pont, 13. Petr Kopfstein (CZE) 16 pont, 14. Cristian Bolton (CHI) 12 pont


Címkék: hírek | indianapolis | red bull | red bull air race | sport

Share/Save/Bookmark