Pannónia Fesztivál 2011

Pannónia Fesztivál 2011

Június 9-én 14:00 órakkor megnyílt az elsõ nagy nyárindító fesztivál Várpalotán. Már 11 órakkor nagyon sokan tartózkodtak a helyszínen, a jegyátvételi konténereknél szépen sorban elfoglalta mindenki a helyét elõre a hatalmas fesztiválozós táskáikkal és sörrel a kezükben vészelték át a várakozási idõt, amiket a bejáratnál található büfés konténerekben lehetett venni. A jobbak kocsival álltak a közelbe és közben az autójukból üvöltõ zenével szórakoztatták a várakozókat, amit néha zavart meg a Metál Sátorból kiszûrõdõ hangpróba hangereje.

A belépési mizéria után a kezdõdhetett a sátorállítás, amit megnehezített a reggel kerekedett erõs szél, ami késõ délután csillapodott szerencsére. Az idõ elviselhetõ volt, fõleg ha sütött a nap is. Mindenki azért imádkozott, hogy az esõ ne essen, ami eddig be is jött csak Twisted Sister koncertje alatt lehetett érezni néhány cseppet. A sikeres sátorállítás után - vagy közben - jött a terep feltérképezés és a sörvásárlás. Csak néhány elvetemült volt, aki nagy katonai hátizsákkal és 42 darab szatyorral tartózkodott valamelyik színpadnál vagy sátorban, mert egy korai koncert érdekelte. A helyszín elrendezése nem változott, maradt a tavalyi megoldás. Az MR2 Petõfi színpad mérete növekedett meg a végében található étkezde miatt.

A nagyszínpadon a Beatrice kezdte a fesztivált, amit az Edda követett, de a legtöbb fesztiválozót a Twisted Sister érdekelte. Ez látszott a koncertjük végén látható óriási tömegen is, akik haladtak a kijárat fele. Nagy koncertet adtak, nem sajnálták a közönséget ugráltatni, énekeltetni. Egy szó, mint száz óriási hangulatot csináltak. A koncertjüket színesítette még A. J. Pero dobszólója és a dalokba szõtt Jay Jay French gitárszólója. Tehát, mint egy régi heavy metal/hard rock banda koncertje. Voltak, akik csak a Twisted Sister miatt vették meg a négy napos jegyet, aztán a koncert végén távoztak is. Utánuk következett a Magna Cum Laude kis csúszással. A végefele õk sem tudták kihagyni a feldolgozásokat, ami a Nirvana - Smells Like Teen Spirit c. dallal kezdõdött és persze a nagy "vissza-vissza" üvöltés (vagy kriszta-kriszta, ki hogy érti) a közönség részérõl hatásos volt és eljátszották a Pálinka Dalt még. A Borsodi Bivaly Metál Sátorban pedig a fémzene szerelmesei élhették ki zúzási és pogózási hajlamaikat, mint például a Sleepless zenekar hardcore zenéjére, de a Pigs Might Fly és a Don Gatto is óriási hörgõs ugrálós bulit csinált, akiket sajnos hazafele kiraboltak Dunaharasztinál. A koncertjük után voltam a kocsijuknál, vettem is egy EP CD-t, ismerõsöm egy pólót, beszélgettünk az énekessel is és amit a kocsiban láttam cuccokat, nem olcsók. Reméljük megtalálják a cuccokat, fõleg, hogy minden ellopott holminak megvan a sorozatszáma. A JägerBar-ban este 8-tól A Dumaszínház pösze fellépõje, Aranyosi Péter szórakoztatta a tisztelt közönséget történeteivel és a végén viccekkel. Ezenkívül a Guitar Hero szerelmesei próbálhatták ki tudásukat egymás ellen. Éjjel pedig a nagyszínpadon és a JägerBar-ban is az elektromos zene vette át a hatalmat.

A második napon ismét több nagy hazai fellépõ szórakoztatta a jónépet. A PORT.HU nagyszínpadon a Nemadomfel zenekar kezdte a hangulatfokozást, avagy ébresztette az alvó fesztiválozókat, majd a Lord és a Deák Bill Blues Band után következett a Vad Fruttik zenekar koncertje. A metál sátorban korábban kezdõdött az esétre felkészítés, fél 5-kor már a Pure Tears of Dolori zúzott egy nagyot, majd a Holtidõ zenekar koncertje után a Cadaveres méltán híres zenekar csapott egy akkora bulit, hogy az emberek be se fértek már a sátorba. Nagyszínpad esélyesek már, mint a Subscribe. A Vad Fruttik után következett a ROAD és a Depresszió a nagyszínpadon. Mindkettõ hatalmas bulit csapott, ami már megszokott. Nagy érdeklõdés volt irántuk ez hallatszott is mikor énekeltették a közönséget. Eközben Kalapács Józsi hozta össze a rockereket a metál sátorban másfél órás koncert erejéig a nevével fémjelzett zenekarával, majd a Wisdom együttes folytatta Wiseman történetét megzenésítve a sátorban. A Depresszió koncert végére pedig már el is kezdõdött a Watch My Dying koncert a metál sátorban. Õk idén voltak elõször PaFe-n. Új taggal bõvült a csapat, mégpedig egy szólógitárossal, aki eredetileg hangmérnök. Két gitárral már jobb volt a hangzásvilág, reméljük megmaradnak így a közeljövõben. WMD koncert alatt pedig az Auróra lépett fel a nagyszínpadon.

Kicsit késve érkeztem ki a harmadik napon, így a The Idoru-ra értem be, akik már bõven játszottak, majdhogy nem a végére értem oda. Ezután a Prosectura egy hatalmas koncertet adott, bár nem sok koncertjükön voltam még, de ilyen kevés tapasztalattal is feltûnt, hogy ez nagyon jól sikerült. Szeptemberben pedig elkezdik készíteni az új albumot, amit karácsonyra ki is szeretnének adni. Blind Myself koncertekkel már több tapasztalatom van, de itt is emelkedett hangulat volt a tavalyi basszusgitáros balesete ellenére. A koncert végére még egy közös képet is csináltatott a fotósokkal, úgy, hogy félmeztelenül az egész csapat háttal állt a közönségnek. Hamarosan négy új dal lesz megtalálható az oldalukon, amikbõl késõbb lesz majd egy album is.

Valamint két dal között ingyen CD-t is osztogattak a szerencséseknek. Komolyabb sérülés azért nem történt a tolongás folyamán. A 30Y koncertje kövezkezett ezután, ahol erõsen túlerõben voltak a lányok a férfi nem legnagyobb örömére. Némi technikai probléma is akadt a koncertjük alatt, de könnyedén átvészelték. Õsszel pedig meglepetésre számíthatnak a rajongóik. Ezután a Belgä következett, akik a Magyar Nemzeti Hip-Hop-ért küzdenek, sokszor erõs káromkodásba torkolva. Eközben átnyargaltam a gothic metal neves képviselõjének koncertjére a Nevergreen-re. A sok metalcore után zene volt füleimnek a lájtosabb, nõi vokálos zene. Sajnos Valentina meg volt fázva, de azért nem volt észrevehetõ a probléma. Talán ha nem is említi észre sem venni. A Subscribbal fejezõdött be a mai nap, akik idén már Nagyszínpadot kaptak. Bálint ismét kitett magáért, mindenre felmászott ahova lehetett, de volt hogy elfeküdt, leült és persze a közöségbe is berobbant és onnan énekelt. Ezek már-már megszokott dolgok tõle, csak gyõzze a mikrofon kábele, amivel sokat küzködtek a színpadmesterek.

Az Insane a negyedik napon lépett fel. A koncert mondhatni tökéletes volt és jól érezték magukat. Az Alvin és a mókusok együttes tagjai is hasonló véleménnyel voltak a koncert után, akik idén voltak elõször a PAFE-n. Tetszett nekik a hangulat, ami a fesztivált körbeveszi és természetesen a közönséggel is maximálisan meg voltak elégedve. Az Omen koncert kezdetére belépve csalódás fogadott, mert nagyon kevesen voltak, de 2-3 dal eljátszása után, mintha odateleportálták volna az embereket. Majd az alternatív zene kedvelõit szórakoztatta a Supernem és a Kowalsky meg a vega az MR2 sátorban. Szép számmal gyûltek össze itt is és az elengethetetlen táncolás sem maradhatott el.

Az ötödik nap a bónusz nap. Az ember azt várná, hogy ha már ennyire beharangozzák, akkor lesznek sokan, de nem. Nagyon kevesen maradtak, hiszen a fõbb nagy zenekarok már voltak. Csak olyan húzó nevek voltak, mint az Ossian, MobilMánia, Tûzmadár és a Moby Dick. Az Ossian együttes fellépésén még nem láttam ilyen kis létszámú közönséget. Szinte csak a vérbeli rajnongók jöttek el és Paksi nem hagyhatta ki a célzást sem a Rock katonái c. dal elõtt, hogy kevesen vagyunk. Éjfélkor még a Tûzmadár próbálta ébrentartani az embereket a Malátabárban kisebb-nagyobb sikerrel.

Összességében a fesztivál ismét nagyon jóra sikerült és az elsõhöz képest (az elsõ palotai) eléggé kinõtte magát. Emlékszem, hogy az elsõ nap még ott parkoltam az autómmal, ahol most a metál sátor volt. Meglepõ módon az árak csökkentek a tavalyihoz képest. 360Ft a korsó sör és 400 a dobozos Borsodi, ami egyedi külcsínt is kapott. Talán a teszkóban megvásárolt borsodi sörök becsempészését elkerülve. Étel kínálatban is a bõség zavara állt fent. A jegyeket viszont mindenki nehezményezte, hogy nincsen napi jegy a bónusz napot kivéve. A Twisted Sister miatt kellett 4 napost venni. Valamint az elsõ nap jegy átvételi problémáján sem sikerült túllépni a szervezõknek. Az elõvételesek jártak rosszabbul, mert ott sokkal nagyobb sor állt, sõt a VIP jegyeket is ott lehetett átvenni. Nagy felháborodást keltett. A parkolás elõször ingyenes volt, majd fizetõs lett, aztán megint ingyen lehetett menni. Ezt nem értettem, de én speciel találtam helyet még a közelben és elég sokan tettek még így, hogy a bejárati út mellé álltak, ami részben csökkentette a szabad közlekedést. Sajnos a mentõk sem pihentek sokat, szinte minden nap 2-3-szor bent voltak valakiért. Bár a tavalyi autós gázolásos eset idén nem fordult elõ szerencsére.

Egy szó, mint száz: tökéletes nyári kezdés volt, ami meghozta a hangulatot a többi fesztiválra, amit vártunk a hûvös téli nappalokon.

Remélem jövõre ugyanitt és ugyanúgy Pünkösdkor találkozunk.