Végleg dobta az Ubisoft a folyamatos DRM-et PC-n

Ubisoft

A bevezetése óta folyamatosan - és jogosan - kritizált, folyamatosan működő PC-s DRM rendszertől végleg megszabadul az Ubisoft. Stephanie Perotti, az online játékokért felelős igazgató az RPS-nek adott nyilatkozatában fejtette ki, hogy a folyamat már egy ideje megkezdődött, és mostantól csak a telepítés során lesz szükség egyszeri online aktiválásra, utána offline módban is teljesértékű lesz a játék.

A módszer célja a kalózkodás megfékezése volt, mivel a játék során a felhasználóknak folyamatosan kapcsolódnia kellett a cég szervereihez. Így még az olyan játékokkal sem lehetett offline módban játszani, amelyek egyébként semmilyen online funkcióval nem rendelkeztek. A legnagyobb probléma azonban akkor jelentkezett, ha játék közben megszakadt az internetkapcsolat, ugyanis ilyenkor a játék azonnal megállt és az addigi állás ment a kukába.

Az ellenszenvet azonban inkább az váltotta ki, hogy a kalóz kópiákkal minden gond nélkül lehetett offline módban játszani, szóval a cég megoldása gyakorlatilag azokat büntette, akik becsületesen megvették az adott programot - főleg, amikor az Ubisoft szerverei leálltak. Azonban a mostantól megjelenő játékok esetében már nem használják a rendzsert, ami az Assassin's Creed harmadik részét is érinti.

Érdekességképp érdemes megemlékezni róla, hogy a cég legutóbbi analízise 93-95%-os kalózkodási arányt mutatott, aminek leküzdésére a jövőben több ingyenesen játszható játékkal kívánnak válaszolni.