2019. Március 20., Szerda

A hiperűr valódi arca

E-mailNyomtatásPDF

Hyperspace

A filmek és televíziós sorozatokban millió és egy elképzelést láttunk már arra, hogy pontosan hogyan is nézhet ki a hiperűr: hosszú, elnyúló fénycsíkok, esetleg egy színes csatorna, azonban úgy tűnik, hogy mindannyiunkat becsapták. Brit tudósok - persze, ki más - legújabb elméletükkel milliók gyermekkorát zúzzák porrá, ráadásul még egy adag fizikai blablát is csatoltak mellé, hogy jobban fájjon.

A hipertérbe történő belépést követően a Doppler-effektus miatt a csillagok fényét egyáltalán nem látnánk. Ez határozza meg azt, hogy mit érzékel a szervezet egy tárgy felé haladva, adott sebesség mellett, amelynek következtében változik a hullámhossz. Ezt a legegyszerűbben az ember mellett elrepesztő mentőautón keresztül lehet megtapasztalni.

Azonban a fény sebességével haladó űrhajó esetén a fény hullámhossza olyan spektrumba tolódna el, amelyet az emberi szem már nem képes érzékelni, aminkek köszönhetően csillagfényt nem látnánk egyáltalán. Azonban a Big Bangból hátramardt kozmikus háttérsugárzás láthatóvá válna, azonban a filmes megoldás helyett egyetlen, magas fényű központi forrást látnánk, mint a képen.

Köszönjük, tudomány...


Címkék: hírek | tudomány

Share/Save/Bookmark